Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΔΟΕ - «Πόθεν έσχες» στις καταθέσεις που φυγαδεύτηκαν

21 Ιούνιου 2010 Σχόλια
  • Διασταυρώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τα εισοδήματά τους
Η ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΔΟΕ  - «Πόθεν έσχες» στις καταθέσεις που φυγαδεύτηκαν .
Διασταυρώσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με τα εισοδήματά τους .

Σαρωτικούς ελέγχους στο «πόθεν έσχες» χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι έσπευσαν να βγάλουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ακούγοντας τις φήμες κερδοσκόπων και άλλων κύκλων που ποντάρουν στη χρεοκοπία της Ελλάδας περί πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας, πρόκειται να διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή ενεργοποιεί για πρώτη φορά μια σειρά διασταυρώσεων, όπως για παράδειγμα αν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους περίπου 3.000.000 ιδιοκτήτες δικαιολογούνται από τα πραγματικά εισοδήματά τους ή ακόμη αν τα ακίνητα που εμφανίζονται στους καταλόγους της ΔΕΗ έχουν δηλωθεί στη φορολογική δήλωση και στο έντυπο Ε9, ενώ δεν «γλιτώνουν» τον φορολογικό έλεγχο ούτε οι μισθωτοί ούτε και οι συνταξιούχοι. «Το Βήμα» παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα το πλήρες σχέδιο διασταυρώσεων και ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που αφορά 5.500.000 φορολογουμένους.

Οσοι πολίτες κατέθεσαν τους τελευταίους μήνες μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού μέσω εμβασμάτων ή επιταγών θα ειδοποιηθούν μέσω των εφοριών για να γίνει έλεγχος στο «πόθεν έσχες». Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών θα εξακριβώσει αν τα κεφάλαια αυτά έχουν δηλωθεί στην Εφορία και δικαιολογούνται από τα πραγματικά εισοδήματα και τις νόμιμες δραστηριότητες των φορολογουμένων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αντλήσει τα στοιχεία εκείνων που έχουν μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό από την Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα προχωρήσει ο εξονυχιστικός έλεγχος. Αν η προέλευση των χρημάτων μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω των φορολογικών δηλώσεων τότε οι καταθέτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ακόμη και για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Ειδικό πρόγραμμα ΤΑΧΙS
Από την άλλη, η ΓΓΠΣ έχει θέσει σε εφαρμογή ειδικό πρόγραμμα του συστήματος ΤΑΧΙS, το οποίο διασταυρώνει σε μόνιμη βάση τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι έμποροι, οι εισοδηματίες αλλά και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με την αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους. Μέσα από αυτή τη σύγκριση προκύπτει ένα «σκορ». Οσο μεγαλύτερο είναι αυτό το «σκορ» τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες ο συγκεκριμένος φορολογούμενος να έχει αγοράσει ακίνητα με χρήματα που είναι προϊόν φοροδιαφυγής. Μάλιστα το ΤΑΧΙS σε πρώτη φάση θα βγάζει συγκεντρωτικά αποτελέσματα ανά επαγγελματική ομάδα και στη συνέχεια θα εξειδικεύει σε συγκεκριμένους φορολογουμένους που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα.

Οπως δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομ. Σπινέλλης, «δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση οι φορολογούμενοι να αισθάνονται ότι μπορούν να έχουν μια χαλαρή σχέση με την Εφορία. Στόχος μας είναι οι πολίτες να ελέγχονται με αντικειμενικό τρόπο και με όσο το δυνατόν λιγότερη φυσική παρουσία ελεγκτών καθώς και να διευθετούν τις φορολογικές τους υποθέσεις ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουμε σε χρόνο και σε κόστος και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να ρίξουν το βάρος τους σε υποθέσεις με μεγάλο φοροεισπρακτικό ενδιαφέρον ».

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από τις διασταυρώσεις που έχουν γίνει έως σήμερα και αποδεικνύουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις η φοροδιαφυγή είναι καραμπινάτη. Από διασταυρώσεις που έγιναν σε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος 50.000 δικηγόρων και λογιστών προέκυψε μέσο δηλωθέν εισόδημα 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία μέσης αντικειμενικής αξίας 145.000 ευρώ. Μόνο στους δικηγόρους η ΓΓΠΣ έχει εντοπίσει 150 άτομα οι οποίοι έχουν κατά μέσον όρο στην κατοχή τους ακίνητα αντικειμενικής αξίας 3.274.000 ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία είναι μόλις 30.000 ευρώ! Σε άλλη διασταύρωση που έγινε σε 3.000 τραγουδιστές σε όλη την επικράτεια διαπιστώθηκε ότι κατά μέσον όρο τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους είναι αντικειμενικής αξίας 76.000

ευρώ και το μέσο εισόδημα που δηλώνουν στην Εφορία 11.500 ευρώ. Από αυτούς 36 εμφανίζουν ακίνητα μέσης αντικειμενικής αξίας 412.000

ευρώ και μέσο εισόδημα 6.700 ευρώ, δηλαδή κάτω από το όριο της φτώχειας! Από την άλλη, 41.000 γιατροί δηλώνουν ακίνητα μέσης αντικειμενικής αξίας 170.000 ευρώ και μέσο δηλωθέν εισόδημα 37.000 ευρώ.

Ελεγχοι σε δηλώσεις μισθωτών- συνταξιούχων
Οσοι δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις θα ελεγχθούν για τουλάχιστον 5 χρόνια πίσω ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν δηλώσει σωστά τα εισοδήματα αυτά όπως προκύπτουν από τις δηλώσεις μισθωτών υπηρεσιών που υποβάλλουν κάθε χρόνο ηλεκτρονικά στην Εφορία οι επιχειρήσεις και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Με αυτήν τη διασταύρωση το υπουργείο Οικονομικών θέτει στο στόχαστρο όσους έχουν δεύτερη ή ακόμη και τρίτη δουλειά ή σύνταξη και δεν τη δηλώνουν στην Εφορία. Η ΔΕΗ «καρφώνει» ακίνητα και ενοίκια
Μια δυσάρεστη έκπληξη περιμένει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν δήλωναν στην Εφορία τα ακίνητα στην κατοχή τους ούτε τα ενοίκια που εισπράττουν γιατί δηλώνουν τα διαμερίσματα ως κενά. Το σύστημα ΤΑΧΙS αντλεί στοιχεία από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και το Κτηματολόγιο για να διαπιστωθεί αν τα συγκεκριμένα ακίνητα έχουν δηλωθεί στο Ε9, ποια από αυτά ανήκουν σε offshore εταιρείες και, το σημαντικότερο, ποια από αυτά εμφανίζουν κατανάλωση ρεύματος και την ίδια στιγμή δηλώνονται κενά. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστωθεί πόσα είναι αυτά που νοικιάζονται και δεν εμφανίζονται στην Εφορία.

Κρύβουν τις δόσεις στεγαστικών
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει από το σύνολο των ελληνικών τραπεζών τα στοιχεία που αφορούν στεγαστικά δάνεια. Αυτό, για να διασταυρώσει αν οι δόσεις αποπληρωμής στεγαστικών δανείων δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις, αφού πλέον αποτελούν τεκμήριο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι φορολογούμενοι έχουν αγοράσει ακίνητα μέσω στεγαστικού δανείου για να καλύψουν το «πόθεν έσχες» και στη συνέχεια δεν εμφανίζουν ούτε μία δόση αποπληρωμής για να μην «πέσουν» στη δαγκάνα των τεκμηρίων.

Διασταυρώσεις σε τόκους καταθέσεων
Σημαντική είναι η διασταύρωση που πραγματοποιείται για εισοδήματα από τόκους και καταθέσεις αλλοδαπής προέλευσης που πρέπει να δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Ηδη έχουν σταλεί σε δύο εφορίες στοιχεία από το εξωτερικό και γίνονται έλεγχοι. Μάλιστα για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει επίσημα στοιχεία από τα αντίστοιχα υπουργεία Οικονομικών της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για εισοδήματα που αποκτούν έλληνες φορολογούμενοι στις χώρες αυτές, όπως είναι μερίσματα, αμοιβές, ενοίκια κ.λπ., για να διαπιστωθεί αν τα έχουν δηλώσει στην Εφορία.

Στο στόχαστρο οι δικηγόροι
Στο στόχαστρο του ΤΑΧΙS έχουν βρεθεί και οι δικηγόροι καθώς αντλούνται στοιχεία για παραστάσεις σε δικαστικές αίθουσες από τα αρχεία των δικηγορικών συλλόγων. Υπάρχουν δικηγόροι που δεν έχουν υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση και το θράσος τους φθάνει στο σημείο ενώ έχουν «κόψει» τα παράβολα παραστάσεων που ορίζει ο νόμος να μην τα έχουν δηλώσει στην Εφορία ούτε μία φορά.

Πηγή Το ΒήμαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης