Διάλογοι με πρόσωπα: Τα προβλήματα των λογιστών-φοροτεχνικών όπως συζητήθηκαν και τέθηκαν «στο στρογγυλό τραπέζι» με τρεις βουλευτές

Διάλογοι με Πρόσωπα

29 Ιούλιος 2022
Taxheaven.gr


...«δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τα θέματα που μας παρουσιάσατε αναλυτικά σήμερα...», είναι το κλου και η συμπύκνωση της μαραθώνιας συζήτησης μεταξύ των τριών Βουλευτών του προέδρου του ΟΕΕ, και συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών με θεσμική ιδιότητα ως Αντιπρόεδροι στην ΚΔ του ΟΕΕ και ως Πρόεδροι Ενώσεων και ελεύθεροι Λ/Φ στην εκπομπή του κόμβου «Διάλογοι με ΠΡΟΣΩΠΑ» που επιμελείται και παρουσιάζει ο συνάδελφος και επιστημονικός συνεργάτης, φοροτεχνικός – οικονομολόγος και πρώην καθηγητής ΤΕΙ, Γιώργος Χριστόπουλος.

Με γενικό τίτλο «Οι Λογιστές -Φοροτεχνικοί έδωσαν και δίνουν πολλά. Αξιώνουν τον σεβασμό και την υπόληψη και τα εύσημα μόνο στην πράξη», διαμορφώθηκε μια ουσιαστική συζήτηση στα πλαίσια των στόχων της εκπομπής και ασφαλώς θα τύχει του ενδιαφέροντος των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Όπως θα δείτε στο video, ομοτράπεζοι είναι:

→ Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Β' Αθηνών – Νότιος τομέας, κος Βασίλης Σπανάκης,
→ Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Περιφέρεια Πειραιά και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κος Τρύφωνας Αλεξιάδης και
→ Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, στο Νομό Ηρακλείου Κρήτης κος Βασίλης Κεγκέρογλου
→ Ο Πρόεδρος της ΚΔ του ΟΕΕ κος Κωνσταντίνος Κόλλιας

Από την πλευρά των συναδέλφων Λογιστών – Φοροτεχνικών είναι:
→ Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΔ του ΟΕΕ κος Αβραάμ Πανίδης
→ Ο Β' Αντιπρόεδρος της ΚΔ του ΟΕΕ κος Σταύρος Τραγάνης
→ Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Πειραιά, εκλεγμένο μέλος στη ΣΤΑ του ΟΕΕ και μέλος στις επιτροπές λογιστών του ΟΕΕ στο Υπ. Οικον. και ΑΑΔΕ, κος Δημήτρης Ίσαρης
→ Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών Λογιστών - Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας, κος Γιώργος Παπαδημητρίου
→ Ο πρόεδρος της  Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου, κος Νίκος Παπαγρηγορίου
→ Ο συνάδελφος Λογιστής-Φοροτεχνικός κος Νίκος Καραδημήτρης

Η ατζέντα των επιμέρους θεμάτων που θα παρακολουθήσετε είναι οι γνωστές θέσεις του ΟΕΕ που ανέπτυξε ο πρόεδρος Κων. Κόλλιας αλλά και της ΠΟΦΕΕ με τις 49 Ενώσεις της. (σημ. ο Γ.Γ. της ΠΟΦΕΕ μας είχε στείλει νωρίτερα την επικαιροποίηση των εκκρεμών ζητημάτων, που βοήθησε στην εξέλιξη της συζήτησης).

1. Ασθένεια Λογιστών – Φοροτεχνικών


2. Ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) – πάγιες  θέσεις του ΟΕΕ και της ΠΟΦΕΕ
Το καθολικό αίτημα των Λογιστών – Φοροτεχνικών για ορισμό μηδενικών ορίων ακαθαρίστων εσόδων για την αρμοδιότητα του πιστοποιημένου Λογιστή-Φοροτεχνικού στα ηλεκτρονικά βιβλία - myDATA (εναρμόνιση των διατάξεων του άρθρου 5 του Ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), με το άρθρο 15Α του ΚΦΔ- Ν. 4174/2013. Υποχρεωτική υπογραφή όλων των δηλώσεων επιχειρήσεων (φορολογικών και εργατοασφαλιστικών) από μηδενικό όριο και ταυτόχρονα καθορισμός ευθυνών του υπογράφοντα Λογιστή - Φοροτεχνικού
Αναπόσπαστο μέρος οι λοιπές προτάσεις (πιλοτική εφαρμογή χωρίς πρόστιμα, χρονικός συνδυασμός όσο διαρκεί η πανδημία, ένταξη επιχειρήσεων και λογιστών σε προγράμματα υλικοτεχνικής υποδομής, περαιτέρω εκπαίδευση και καμπάνια ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου)

3. Έναρξη υποβολής των ετήσιων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος:

Τελική επίλυση με αυστηρή νομοθετική διάταξη (οι δύο πρώτοι μήνες για καθολική ετοιμότητα της Φορολογικής Διοίκησης, με όλες τις αποφάσεις και εγκυκλίους και ανέβασμα εισοδημάτων και φόρων. Να ακολουθεί για τέσσερις μήνες η απρόσκοπτη λειτουργία των εφαρμογών και να μη χρειάζονται παρατάσεις).

4. Καθιέρωση ενδεικτικού ελάχιστου κόστους για όλες τις εργασίες και υπηρεσίες που παρέχει ο Λογιστής - Φοροτεχνικός (αδειούχος από το Ο.Ε.Ε.), στα πλαίσια της πρόβλεψης του νομοθέτη για το δημόσιο συμφέρον (τόσο για εξωλογιστικές, στα πλαίσια κοινωνικών μέτρων μέσω πλατφορµών, κ.λπ., όσο και για τις προβλεπόμενες στην άδειά του από το Π.Δ. 340/1998 και άλλες σχετικές διατάξεις).

5. Πρόστιμα: Απαίτηση των Λογιστών Φοροτεχνικών αλλά και κατ’ επέκταση της επιχειρηματικότητας, είναι να μην επιβάλλεται κανένα πρόστιμο σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής (διορθωτικής) δήλωσης γενικά όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων, τελών και φόρων εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.  

6. Συντονισμός του χρόνου λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών από τα διάφορα Υπουργεία, ώστε να μην συμπίπτουν με τις πολλαπλές παράλληλες δηλωτικές υποχρεώσεις των λογιστικών γραφείων και θεσμοθέτηση ειδικής συμβουλευτικής «ομάδας παρατηρητηρίου» από την αγορά, με συμμετοχή σε αυτή πρωτίστως Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

7. Θεσμοθέτηση με Υπουργική Απόφαση σε εισήγηση και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κοινής διαρκούς επιτροπής από στελέχη της ΑΑΔΕ - Υπ. Οικονομικών, του ΟΕΕ και της Π.Ο.Φ.Ε.Ε..

Οι βουλευτές και ο Πρόεδρος του ΟΕΕ, δέχτηκαν ερωτήσεις και άκουσαν τις σημαντικές και ξεκάθαρες τοποθετήσεις των συναδέλφων Λ/Φ. Θα λέγαμε ότι δεν πρόκειται για «πολιτικές» υποσχέσεις αλλά δεσμεύσεις, αφού μάλιστα ο κος Κόλλιας είπε στον Γιώργο Χριστόπουλο «κρατάς ένα χρυσάφι και όλα όσα είπαμε σήμερα θα είναι κάτω από αυτό το video για να δούμε τη συνέπεια.»

Από τη συζήτηση δε έλειψε η γνωστή πρόκληση του κλάδου με τις γνωστές δηλώσεις του Υφυπουργού κου Τσακίρη.

Ενδιαφέρον προκάλεσαν και οι καινοφανείς απόψεις το Νίκου Παπαγρηγορίου ο οποίος έκανε λόγο για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει ο λογιστής στο μέλλον, εκφράζοντας την ανάγκη για εκσυγχρονισμό του ισχύοντος πλαισίου που διέπει το επάγγελμα. Η αναφορά μάλιστα στη σχετική διάταξη και η απάντηση του Προέδρου του ΟΕΕ στο ερώτημα που του έθεσε, προκάλεσε το ενδιαφέρον και του Βουλευτή Βασίλη Σπανάκη να τη σημειώσει και να ρωτήσει επίμονα. (παράγραφος 3 του άρθρου 1 του Ν.2515/1997 «προ της έκφρασης γνώμης, (θα) ζητά τις απόψεις και (θα) διαβουλεύεται με τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των Λογιστών-Φοροτεχνικών»

Και διευκρίνισε ότι μιλάμε για ένα εκσυγχρονισμό που θα επέλθει αφ' ενός μεν με τη γνωμοδότηση του ΟΕΕ, μετά από διαβούλευση με την ΠΟΦΕΕ, προς το Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, αφ' ετέρου δε και από την ουσιαστική αναγνώριση της συμβολής του κλάδου από τον νομοθέτη, εντάσσοντας το λογιστή στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές σύνταξης νομοσχεδίων που άπτονται του πεδίου ενασχόλησης του. Ο κος Κεγκέρογλου πάνω στο θέμα αυτό εστίασε στην κοινοβουλευτική διαδικασία και αναγκαιότητα της πρότασης.

Δείτε τη συζήτηση στο σχετικό video: