Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοδος στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων

22 Ιούλιου 2022 Σχόλια
Άνοδος στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων
  • Θετική χρηματιστηριακή εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με εβδομαδιαία άνοδο 4,45%


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Με άνοδο στα  περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκληρώνεται η εβδομάδα. Οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν μία πολύ δυναμική αντίδραση την προηγούμενη εβδομάδα παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στις οικονομίες των κρατών μελών και παρά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5%. Ενδεικτικά ο DAX, στις 17.30 ώρα Ελλάδος, βρίσκονταν πάνω από τις 13.200 μονάδες, ο γαλλικός CAC στις 6.217, ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,3% ενώ και ο ιταλικός MIB κατέγραφε άνοδο 0,32% εν μέσω προβλημάτων. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έχει μειωθεί στο χαμηλό 17 μηνών και οι φόβοι για ύφεση προς το τέλος του χρόνου αναβιώνουν.

Έκλεισε στις 829,97 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με ημερήσια άνοδο 0,47%


Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης είχε εβδομαδιαία άνοδο κοντά στο 4,45%. Η άνοδος αυτή προήλθε κυρίως από την αντίδραση των τραπεζικών blue chips αλλά και συγκεκριμένων μη χρηματοοικονομικών blue chips όπως η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, ο Μυτιληναίος.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γεν. Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της συνεδρίασης στις 829,97 μονάδες με άνοδο 0,47%. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε μέχρι τις 836 μονάδες αλλά προς το τέλος εμφανίστηκαν πωλητές σε συγκεκριμένα τραπεζικά blue chips (Alpha Bank, Eurobank) με αποτέλεσμα να μειωθεί η άνοδος. Να σημειωθεί ότι το πρωί είχαμε τη Γεν. Συνέλευση της Alpha Bank και το απόγευμα τη Γεν. Συνέλευση της Πειραιώς.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,17 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 35 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,41% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε άνοδο 0,79% αλλά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών (2,21%), τα Τρόφιμα-Ποτά (1,8%) λόγω Coca Cola, η Τεχνολογία (1,8%). Οι τηλεπικοινωνίες, δηλαδή ο ΟΤΕ, αυξήθηκαν κατά 0,25% και οι τράπεζες κατά 0,13%. Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι Πετρελαίου (-1,42%) λόγω Motor Oil και ΕΛΠΕ, Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-0,3%).

Πιέσεις σε τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ


Κατά την σημερινή συνεδρίαση, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν έντονα ανοδικά αλλά μετά το μουδιασμένο ξεκίνημα (σταθεροποιητικές κινήσεις με οριακές υποχωρήσεις) των αμερικανικών δεικτών, η άνοδος φρενάρισε. Ενδεχομένως μέχρι τη λήξη των συνεδριάσεων κάποιοι ευρωπαϊκοί δείκτες θα έχουν γυρίσει σε αρνητική μεταβολή. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν πλαγιοκαθοδικά επηρεασμένες από ρευστοποιήσεις σε τίτλους που έχουν υπεραποδώσει, κυρίως τεχνολογίας και από ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα εταιρικών ομίλων.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης