Άνοδο στις ξένες αγορές εν αναμονή αποφάσεων της ΕΚΤ και εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

19 Ιούλιος 2022
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Θετικές ειδήσεις για εταιρικά αποτελέσματα τεχνολογικών κολοσσών και λοιπών ομίλων στις ΗΠΑ, υποχώρηση του πετρελαίου και εκτιμήσεις για την στάση της ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων έφεραν άνοδο στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές και εν συνεχεία ακολούθησαν με υψηλούς ρυθμούς αγορών οι ευρωπαικές αγορές.

Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX κατέγραφε άνοδο 2,31% , ο γαλλικός CAC 1,62%  και ο ιταλικός MIB που βρίσκεται στο προσκήνιο των εξελίξεων είχε άνοδο 2% εν αναμονή μίας θετικής έκβασης στο θέμα της παραίτησης Ντράγκι και της πιθανής ψήφου εμπιστοσύνης. Στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα ο  Dow Jones αυξάνονταν 1,24% , ο S&P 500 είχε άνοδο 1,27% και ο Nasdaq 1,08%.

Μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών και άνοδο του Γενικού Δείκτη στις 806,11 μονάδες

Έντονη μεταβλητότητα είχε ο Γεν. Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την αρχική άνοδο, ακολούθησε πτώση προς τις 798 μονάδες και εν συνεχεία, η βελτίωση του κλίματος στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 805 μονάδες με έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένα  blue chips. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης βρέθηκε στις 806,11 μονάδες με άνοδο 0,23% αλλά και πάλι χαμηλό τζίρο, μόλις 36 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ κατά το τελευταίο ημίωρο. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 57 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,24% με αγοραστικό ενδιαφέρον κυρίως για Motor Oil, Τερνα Ενεργειακή, Eurobank, ΔΕΗ. Ο  δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε (-0,02%).  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των: Πετρελαίου-Αερίου (2,14%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,67%), Τραπεζών (0,64%), Κατασκευών (0,64%), Εμπορίου (0,53%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,5%), Πρώτων Υλών (-0,68%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,56%),  χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-0,44%).  Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Τερνα Ενεργειακή.

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για προσέγγιση των 820 μονάδων στο μέλλον υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί το bear market rally στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αγορές κινούνται πλέον βάσει των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και των εταιρικών αποτελεσμάτων.