Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μειωμένα 50% τα «φέσια» στην καθισμένη αγορά .

16 Ιούνιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Σημαντική πτώση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο έφερε η πρακτική «ανακύκλωσης»
Μειωμένα 50% τα «φέσια» στην καθισμένη αγορά .

Σημαντική πτώση των ακάλυπτων επιταγών στο πεντάμηνο έφερε η πρακτική «ανακύκλωσης»

Υποχώρηση μεγαλύτερη του 50% σημείωσαν τα «φέσια» στην ελληνική αγορά τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, καθώς καταγράφηκε σημαντική πτώση στις ακάλυπτες επιταγές. Πρόκειται για μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αυστηρότερη χορήγηση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, τη μεγαλύτερη ελαστικότητα που υπάρχει στις μεταξύ των εμπόρων σχέσεις, αλλά και τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών που αύξησαν τον χρόνο αναγγελίας μιας επιταγής που δεν πληρώθηκε σε 30 ημέρες από 8 ημέρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Τειρεσίας ΑΕ, την περίοδο Ιανουαρίου- Μαΐου 2010 εισήχθησαν στο σύστημα 68,34 χιλιάδες ακάλυπτες επιταγές, συνολικής αξίας 641,42 εκατ. ευρώ, ποσό που σε ετήσια βάση είναι μειωμένο κατά 51,4%. Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 52,89 χιλιάδες συναλλαγματικές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν οφειλές 89,52 εκατ. ευρώ που έμειναν απλήρωτες.

Σε σχέση με το α΄ πεντάμηνο του 2009 το μέγεθος σημείωσε άνοδο κατά 4,6%. Τον Μάιο η αξία των επιταγών που καταγγέλθηκαν έφθασε τα 136,57 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια μείωση που προσέγγισε το 60%, ενώ σε μηνιαία βάση η πτώση ανήλθε σε 1,63%.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πρακτική «ανακύκλωσης» των επιταγών τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, έχει συμβάλει αποφασιστικά στον περιορισμό των απλήρωτων υποχρεώσεων το 2010.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι οι έμποροι πλέον προτιμούν σε αρκετές περιπτώσεις να πάρουν μια επιταγή με μεταγενέστερη ημερομηνία από το να σπρώξουν προς τον «γκρεμό» κάποιον που τους χρωστάει.

Επιπλέον, πιο προσεκτικές είναι και οι τράπεζες, οι οποίες δεν προχωρούν στην έκδοση νέου βιβλιαρίου επιταγών, αν δεν έχει προηγηθεί η εξόφληση των περισσότερων φύλλων από προηγούμενα μπλοκ που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης