Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μεγάλη πτώση στις τραπεζικές μετοχές ανά τον κόσμο

14 Ιούλιου 2022 Σχόλια
Μεγάλη πτώση στις τραπεζικές μετοχές ανά τον κόσμο
  • Τα χαμηλότερα των αναμενόμενων αποτελέσματα της JP Morgan οδήγησαν σε μαζικές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Τα αποκαλυπτήρια των τραπεζικών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου στην Αμερική επέδρασαν αρνητικά στις κινήσεις των χρηματιστηρίων. Τα αποτελέσματα της JP Morgan ήταν πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων, οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση των μετοχών των αμερικανικών τραπεζών, των αμερικανικών δεικτών αλλά και μετέδωσαν αρνητικά σήματα και στην Ευρώπη. Οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ (Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq) κατέγραφαν νωρίς το απόγευμα απώλειες πέριξ του 2% ενώ οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές είχαν γενικευτεί στους περισσότερους δείκτες.

Ενδεικτικά ο DAX υποχωρούσε (στις 17.10 ώρα Ελλάδος) κατά 2,37%, ο CAC είχε απώλειες 2%, ο Eurostoxx 50 (-2,3%). Τα προβλήματα με τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων (0,25% αναμένεται στις 21 Ιουλίου) ίσως είναι χαμηλές για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.

Οι χρηματιστηριακές αγορές

Ελληνικό χρηματιστήριο: Πιέσεις σε όλο το φάσμα των κεφαλαιοποιήσεων

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης κινούνταν μέχρι τις 14.00 σε θετικό έδαφος (πάνω από τις 800 μονάδες) αλλά σταδιακά, αυξήθηκαν οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να γυρίσει αρνητικός κάτω από τις 800 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης, βρέθηκε στις 796,41 μονάδες με υποχώρηση 0,86%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε έντονα προς το τέλος της συνεδρίασης στα 62,18 εκατ. Ευρώ.

Στο ισοζύγιο ανοδικών/πτωτικών, οι 37 έκλεισαν θετικές και οι 58 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,91% με τις μετοχές του ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ να κινούνται ανοδικά και ο δείκτης Mid Cap υποχώρησε κατά 0,46%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες είχαν απώλειες 3,09%, το Εμπόριο -1,94%, η Βιομηχανία -1,93%, η Τεχνολογία -1,47%, οι κατασκευές -1,37% και οι Χρηματοοικονομικές -1,26%. Ανοδικά κινήθηκαν τα ταξίδια-αναψυχή (2,22%), οι τηλεπικοινωνίες (0,10%), Τρόφιμα-Ποτά (0,39%).

Η αυριανή συνεδρίαση στις ΗΠΑ θα έχει ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τραπεζών και ίσως επηρεάσουν και αυτά την χρηματιστηριακή συγκυρία. Και από την άλλη εβδομάδα, οι ευρωπαικές αγορές θα κινούνται πάνω στο ερώτημα ‘αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ, μεγαλύτερη του 0,25%;
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης