Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 802,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο

8 Ιούλιου 2022 Σχόλια
Στις 802,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο
  • Μεικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Με μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές (ο DAX ξεπέρασε και πάλι σήμερα τις 13.000 μονάδες) και ήπιες κινήσεις στις αμερικανικές αγορές, ολοκληρώνεται μία χρηματιστηριακή εβδομάδα ανάκαμψης, στις διεθνείς αγορές. Ουσιαστικά, η ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών και αμερικανικών δεικτών βασίστηκε στην αίσθηση ότι η προηγούμενη διόρθωση ήταν υπερβολική και είχε προεξοφλήσει τα χειρότερα δυνατά σενάρια, δηλαδή την είσοδο των οικονομιών Ευρώπης και Αμερικής σε ύφεση.

Πάνω από τις 800 μονάδες ο Γενικός Δείκτης


Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 800 μονάδες με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τίτλους κυρίως τις τράπεζες και κάποια μη χρηματοοικονομικά blue chips. Μία εξέλιξη που θεωρητικά δείχνει καλή γιατί απομακρύνει το 'κακό' ενδεχόμενο της παρατεταμένης υποχώρησης προς χαμηλότερα επίπεδα. Η σημερινή ανοδική συνεδρίαση (δεύτερη κατά σειρά) οδήγησε ρευστότητα τόσο σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε πολύ μικρό εύρος. Με τη σημερινή άνοδό του ο Γενικός Δείκτης κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας.

Τραπεζική άνοδος εν αναμονή της FITCH


Για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές είχαν έντονη άνοδο (3,91%) εξαιτίας της υπερβολικής πίεσης που είχαν δεχθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 802,16 μονάδες με άνοδο 0,87%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 45 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 1,1% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,24%.  
Οι κλάδοι που κινήθηκαν περισσότερο ανοδικά σήμερα ήταν οι τράπεζες (3,91%), τα Τρόφιμα-Ποτά (2,64%), η Υγεία (2,45%), οι Πρώτες Ύλες (1,12%). Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια) -1,19%, Ταξίδια-Αναψυχή -0,89%, Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα –0,74%, Εμπόριο -0,61%.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η ΕΤΕ και ο ΟΤΕ.  

Σε περιβάλλον ανησυχητικών εξελίξεων και τάσεων τα χρηματιστήρια


Οι ξένες αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται μέσα σε ένα πλαίσιο αρνητικών ειδήσεων σχετικά με τις οικονομίες και αυτό σαφέστατα, βαρύνει και τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Στην Ελλάδα, αναμένεται το βράδυ η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (αξιόχρεο και τράπεζες) από την FITCH. Στο θετικό ενδεχόμενο της αναβάθμισης της ελληνικής αξιολόγησης, θα έχουμε μία ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο την επόμενη εβδομάδα, στο ενδεχόμενο της μη ανακοίνωσης κάποιας αξιολόγησης θα έχουμε συνέχιση της μεταβλητότητας ενώ το ενδεχόμενο υποβάθμισης μάλλον αποκλείεται στην παρούσα φάση.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης