Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα»

9 Ιούλιου 2022 Σχόλια
«Η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα»

Επιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου

Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ.  & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καρδίτσας


Λέγαν οι παλιοί ότι «η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα». Υπάρχει όμως και «το επαναλαμβανόμενο ψέμα γίνεται αλήθεια» που είπε ο Λένιν και τελικά δεν ξέρω τι είναι χειρότερο από τα δύο.

Μισή αλήθεια: Οι φορολογικές δηλώσεις άνοιξαν στις 30 Μαρτίου. Μπορούσατε να υποβάλετε τις φορολογικές δηλώσεις από τις 30 Μαρτίου.
Η υπόλοιπη μισή Αλήθεια: «..Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση κρίνεται επιβεβλημένη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν» [Δελτίο Τύπου του Υπ. Οικ. στις 23/6].
Γεγονός: Οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν να υποβάλλονται επί της ουσίας από τις 15 Ιουνίου και μετά, διότι τότε η Φορολογική Διοίκηση διευκρίνισε πλήρως ορισμένα θολά σημεία που αφορούσαν έσοδα του 2021, και ταυτόχρονα ολοκλήρωσε όλες τις αναρτήσεις στο taxis έτσι ώστε να μπορούσαμε να βρούμε τα στοιχεία τα οποία ήταν αναρτημένα στο σύστημα.
Να θυμίσω τις δηλώσεις που υποβάλλονται στη Δ.Ο.Υ. και εκκαθαρίζονται μήνες μετά από την υποβολή τους, την ίδια στιγμή που η υποβολή των δικαιολογητικών υποχρεώνεται να γίνει εντός 15 ημερών. Ποτέ δεν υπήρξε όμως καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης από πλευράς  Δ.Ο.Υ…..

Μισή αλήθεια: «…Τα ηλεκτρονικά βιβλία (MyDATA) έχουν την έγκριση 1.000.000 επιχειρήσεων και συνεχίζουμε την υλοποίηση τους. Με την ολοκλήρωση του θα υπάρξει μείωση Διοικητικού κόστους των επιχειρήσεων…».
Η υπόλοιπη μισή Αλήθεια. Με την ολοκλήρωση του έργου και όταν θα μπει σε πλήρη λειτουργία πιθανόν να υπάρξει μείωση του διοικητικού κόστους. Όμως για την μεγαλύτερη ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και των επιχειρήσεων τα τελευταία 80 χρόνια δεν φτάνουν οι ενημερώσεις μέσω zoom και οι ημερίδες. Χρειάζεται χρόνος, χρόνος, χρόνος…
Επαναλαμβανόμενο ψέμα που γίνεται αλήθεια: Η ολοκληρωμένη χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα λύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής.
Γεγονός: Σε ότι αφορά το ΦΠΑ σίγουρα θα υπάρξει κάποιου είδους συμμόρφωση και το λεγόμενο vat-gap θα μειωθεί. Ωστόσο, σε ότι αφορά την άρνηση έκδοσης τιμολογίων και την είσπραξη με μαύρα δεν θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλες αλλαγές. Ό,τι πωλούνταν ατιμολόγητο, θα εξακολουθήσει να πουλιέται ατιμολόγητο. Δεν έχουμε δει κανέναν να φοβάται τα ηλεκτρονικά βιβλία και να αποφάσισε να εκδίδει παραστατικά για ό,τι πουλάει (σ.σ. Για να φοβηθείς κάτι πρέπει να το γνωρίζεις). Από που να το γνωρίσουν οι επιχειρήσεις; Καμία καμπάνια ενημέρωσης για το όντως τεράστιο αυτό έργο, σε σημείο που να εγείρει απορίες η ανυπαρξία ενημέρωσης των επιχειρήσεων. Προσοχή: ενημέρωση του λογιστή δε σημαίνει της επιχείρησης.
Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν προβλήματα στην εφαρμογή των MyDATA, εξακολουθούν σε μεγάλο ποσοστό να παραμένουν σε «χειρόγραφη έκδοση παραστατικών, γιατί δεν χρειάζονται τη μηχανογράφηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει το ίδιο χρόνια τώρα: ότι οι προτάσεις που κατά καιρούς γίνονται, προέρχονται από ανθρώπους με πολλά διδακτορικά στο εξωτερικό οι οποίοι όμως δεν έχουν εμπειρία από την καθημερινή πρακτική. Μου θυμίζουν μερικές φορές κάποιους μεγαλοσχήμονες, οι οποίοι μιλούν για συνεταιριστικά σχήματα και επικαλούνται παραδείγματα αγροτών της Κεντρικής Ευρώπης, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ο καθένας πάνω από 40.000 στρέμματα, ξεχνώντας ότι μιλούν για την Ελλάδα όπου ο κλήρος δεν έχει καμία σχέση με αυτόν της Κεντρικής Ευρώπης.

Μισή αλήθεια: «…Το Α’ 6μηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 150.000.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές. Κάθε συναλλαγή είναι και μία επίσκεψη λιγότερο στο γκισέ των Υπηρεσιών..».
Η υπόλοιπη Μισή αλήθεια: Οι Έλληνες πολίτες θεωρούνται από τους πλέον ψηφιακά αναλφάβητους στην Ευρώπη. Σε καμία περίπτωση επομένως δεν υλοποίησαν οι ίδιοι τις ενέργειες αυτές. Θεωρείται βέβαιο ότι αυτές οι συναλλαγές υλοποιήθηκαν κυρίως από τους λογιστές τους, οι οποίοι αποφάσισαν με χαρά να γεμίσουν τον απεριόριστο ελεύθερο χρόνο τους με αυτή την ευχάριστη αλλαγή.
Επαναλαμβανόμενο ψέμα που γίνεται αλήθεια: Ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών και δεν θα χρειάζεται πλέον να πάει ο πολίτης σε κάποια Υπηρεσία.
Γεγονός: Οι Υπηρεσίες, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι ο κορωνοϊός κολλάει μόνο σε αυτές και πουθενά αλλού, κλείδωσαν ερμητικά τις πόρτες τους και δεν μπαίνεις  μέσα ούτε μπάρμπα στην Κορώνη να ‘χεις. Αρνούνται πεισματικά να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, τους στέλνουν όλους να κάνουν τα όποια αιτήματα τους ηλεκτρονικά, ξεχνώντας να ενημερώσουν τον πολίτη ότι, στην Υπηρεσία το αίτημα υλοποιούνταν δωρεάν, ενώ οπουδήποτε αλλού κι αν πάει ο πολίτης θα πρέπει να πληρώσει.
Υ.Γ.: Στις συμβατικές υποχρεώσεις ενός Λογιστή δε συμπεριλαμβάνεται καμία υποβολή οποιασδήποτε αίτησης προς οποιοδήποτε Φορέα του Δημοσίου. καλό είναι να το θυμούνται όλοι αυτό.   


Με το σημερινό μου άρθρο θέλω να καταδείξω ότι υπάρχουν πολλοί και πιο απλοί τρόποι να αντιμετωπίσει τα προβλήματα το Υπ.Οικονομικών και η φορολογική διοίκηση (το κράτος δηλαδή). Πρέπει μόνο να κινηθεί λειτουργώντας με προσέγγιση στην καθημερινότητα του πολίτη.

Δεν είναι δυνατόν π.χ. να εμφανίζονται πρόσωπα και, επικαλούμενοι πηγές της ΑΑΔΕ, να ενημερώνουν για το τι συζητήθηκε για τα ηλεκτρονικά βιβλία, αντί να βγει η ΑΑΔΕ και ξεκάθαρα να ενημερώνει με Δελτία Τύπου τους λογιστές και τις επιχειρήσεις.

Κλείνοντας και με κάθε ειλικρίνεια, θα τολμούσα να πω προς τους κκ. αρμόδιους ότι δεν είναι κακό να παραδεχόμαστε όταν κάτι δεν πάει όπως το υπολογίζαμε. Οι ψεύτικες συγνώμες δεν λαμβάνονται υπόψη από κανένα σοβαρό και υγιή άνθρωπο. Πως είναι δυνατόν αυτοί που τις ζητάνε να νομίζουν ότι μας κορόιδεψαν;

Η αλήθεια πάντα κερδίζει στο τέλος. Μην μας αναγκάζετε με τη συμπεριφορά σας να πούμε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης