Αδυναμία και αυξημένη μεταβλητότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

4 Ιούλιος 2022
Ο Γεν. Δείκτης έκλεισε στα ίδια με τα πρωινά επίπεδα αφού άγγιξε πτωτικά και τις 800 μονάδες. Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές, αγορές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ

Το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε αυξημένη μεταβλητότητα και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 805 μονάδες προς τις 811 για να διορθώσει ενδοσυνεδριακά φτάνοντας μέχρι τις 801 μονάδες και στο τέλος της συνεδρίασης να κλείσει στα ίδια επίπεδα με την έναρξη, δηλαδή τις 805 μονάδες.

Η σημερινή κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο έγινε στην αρχή της εβδομάδας που έχουμε την αξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να συγκρατηθεί σε ανοδικά πλαίσια (κατέγραψε οριακή άνοδο μέχρι τις 511 μονάδες) και σταδιακά διολίσθησε σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 800 μονάδων. Ένα κρίσιμο τεχνικό σημείο, το οποίο θα καθόριζε εάν η αγορά θα μπει σε ένα bear market (καθαρά πτωτική τάση) ή θα μπορέσει να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα. Τελικά, αγοραστές της 'τελευταίας στιγμής' και market makers σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, διέσωσαν την κατάσταση με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στα ίδια επίπεδα μ' αυτά που άνοιξε την συνεδρίαση.

Το τέλος της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 805,55 μονάδες με οριακή υποχώρηση %. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 55 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά (-0,07%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,28%. Ο τραπεζικός κλάδος και πάλι αποδείχθηκε το 'βαρίδι' της συνεδρίασης και με την πτώση του (-1,72%) απέτρεψε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-16,53%) λόγω Medicon, Βιομηχανικές (-2,9%), Εμπόριο (-2,53%), οι Τράπεζες (-1,72%), οι Πρώτες Ύλες (-1,05%). Την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (2,91%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,88%) λόγω Jumbo και ΟΠΑΠ και τα ταξίδια-αναψυχή (λόγω Aegean). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Ευρωπαϊκή Πίστη (λόγω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Allianz), η Alpha Bank, ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ.

Ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαικές αγορές εν μέσω αρνητικών μακροοικονομικών ειδήσεων. Ενδεικτικά ο DAX βρίσκονταν σε πτώση κατά 0,35%, ο CAC είχε άνοδο 0,36% και ο Eurostoxx 50 οριακές μεταβολές. Οι αρνητικές ειδήσεις αφορούσαν τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που αυξάνεται σε ιστορικά (για τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επίπεδα) αλλά και το γεγονός ότι το μηνιαίο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν για πρώτη φορά ελλειμματικό από το 1991.

Σήμερα, οι αμερικανικές αγορές είναι κλειστές λόγω εθνικής εορτής (4η Ιουλίου) και συνεπώς έλειψε μία μεγάλη ρευστότητα από τις χρηματιστηριακές αγορές.