Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξηση αντικειμενικών αξιών σε δύο δόσεις.

10 Ιούνιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
  • Σε δύο δόσεις θα γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Αύξηση αντικειμενικών αξιών σε δύο δόσεις.

Σε δύο δόσεις θα γίνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Η πρώτη το 2011 και η δεύτερη το 2012,  με στόχο αυτές να αγγίξουν τις τιμές της αγοράς.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε χθες ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων  θα γίνει το 2011 καθώς όπως είπε «δεν υπάρχει απόφαση για να γίνει νωρίτερα αλλά ούτε έχει διατυπωθεί καμία εισήγηση στον ίδιο για τα ποσοστά των αυξήσεων».

Στο υπουργείο θεωρούν ότι μια νέα αύξηση των αντικειμενικών τιμών το διάστημα αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στην κτηματαγορά και την οικοδομή που ήδη πλήττονται από την κρίση και έχουν υποστεί καθίζηση.

Στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ έχουν εγγραφεί  έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στη διετία 2011-2012. Πιο συγκεκριμένα, για το 2011 προβλέπεται να  εισπραχθούν  400 εκατ. ευρώ και άλλα  200 εκατ. ευρώ το 2012.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές αξίες αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή, εκτός απρόοπτου, από την 1η Ιανουαρίου 2011. Η προεργασία για την αύξηση των τιμών έχει ξεκινήσει με την καταγραφή των εμπορικών τιμών ενώ το  σχέδιο προβλέπει  αυξήσεις δύο «ταχυτήτων». Οι αυξήσεις θα είναι χαμηλότερες στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, αλλά σημαντικά μεγάλες στις «φθηνές». Σε κάθε περίπτωση πάντως το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει  το κλείσιμο της «ψαλίδας» μεταξύ των αντικειμενικών και των αγοραίων τιμών για να περιοριστούν οι στρεβλώσεις και η μεγάλη φοροδιαφυγή στην αγορά των ακινήτων. Η σύγκριση μεταξύ  των εμπορικών και αντικειμενικών τιμών κατά περιοχή δείχνει  σημαντικές  αποκλίσεις που σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 200%.

Η νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να  προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης