Άνοδο στις ευρωπαϊκές και αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές - Στάσιμο το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γεν. Δείκτη στις 823 μονάδες

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

28 Ιούνιος 2022
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Διατηρείται το θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές Ευρώπης και Αμερικής όπως ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι διεθνείς αγορές μετοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού κινούνται ανοδικά ενώ πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μετά την ομιλία της κας Λαγκάρντ στην Σύνοδο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Οι διαβεβαιώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για την προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού χωρίς να θιχτεί η αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης, επηρέασαν θετικά τις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκαν μετά την αρχική της ομιλία. Χρηματιστηριακά ο δείκτης DAX κατέγραφε κατά τις 17.30 άνοδο της τάξης του 0,8%, ο CAC είχε άνοδο 1,23% και ο Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,82%. Ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες που πλέον έχουν απομακρυνθεί από τα κρίσιμα σημεία στήριξης. Ο Dow Jones βρίσκεται πλέον πάνω από τις 31.500 μονάδες, ο S&P 500 πάνω από τις 3.900 μονάδες.

Σε “λιμνάζοντα ύδατα” κινήθηκε και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο

Αντίθετα με την άνοδο στις ξένες χρηματιστηριακές αγορές, στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης, πέριξ των 823 μονάδων και πάλι, με ελάχιστες συναλλαγές. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 823,92 μονάδες (άνοδο 0,09%) και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48 εκατ. Ευρώ.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 63 υποχώρησαν. Αυτό δείχνει ότι οι ρευστοποιήσεις μεταδόθηκαν κυρίως στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 0,32% και ο δείκτης Mid Cap είχε υποχώρηση κατά 0,38%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Βιομηχανίας 2,49%, Ταξιδιών-Αναψυχής 1,67% και οι Πρώτες Ύλες με 0,9%.

Ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές να διαφοροποιούνται, αυξήθηκε κατά 0,36%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (-2,11%), Υγείας (-1,72%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,32%).

Σε περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και μειωμένης ορατότητας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα εγχώρια κεφάλαια παραμένουν σε ρευστά διαθέσιμα και δεν εισρέουν στο χρηματιστήριο όπως γίνεται στο εξωτερικό. Ας σημειωθεί ότι πλέον το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να 'τιμολογεί' και την εκλογολογία που είναι διάχυτη.