Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΔΕΔ: Διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ - Έμφραγμα λογιστή και νοσηλεία

24 Ιούνιου 2022 Σχόλια
ΔΕΔ: Διαγραφή προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ΦΠΑ - Έμφραγμα λογιστή και νοσηλεία
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα Taxheaven

Σύντομο ιστορικό υποθέσεων


Μετά την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, οι οποίες αφορούσαν το τρίτο τρίμηνο του 2021, καταλογίστηκαν τα σχετικά πρόστιμα (250,00 και 100,00 ευρώ αντίστοιχα) από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Στη συνέχεια ασκήθηκε ενδικοφανή προσφυγή με την οποία οι εταιρίες αιτιολόγησαν την καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ κατά μία ημέρα (υποβολή την 30η.10.2021 αντί της 29ης.10.2021 που ήταν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής του Γ' Τριμήνου) λόγω ανωτέρας βίας και συγκεκριμένα λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που παρουσιάστηκαν στην λογίστρια. Πιο συγκεκριμένα η λογίστρια νοσηλεύτηκε σε Νοσοκομείο από τις 13.10.2021 μέχρι τις 22.10.2021 με ανεύρυσμα των στεφανιαίων αρτηριών, εγκεφαλικό έμφραγμα, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και εγκεφαλικό έμφρακτο από θρόμβωση των εγκεφαλικών αρτηριών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί και να μην υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση Φ.Π.Α.

Με την ενδικοφανή προσφυγή υποβλήθηκαν και τα σχετικά έγγραφα από το νοσοκομείο τα οποία τεκμηρίωναν τους ισχυρισμούς των επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις της Δ.Ε.Δ.

Η ΔΕΔ (σ.σ. σχετ. αποφάσεις ΔΕΔ Θ 571/2022 και ΔΕΔ Θ 846/2022) ακύρωσε τα πρόστιμα, επειδή σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά στοιχειοθετήθηκε ότι συνέτρεξαν λόγοι ανωτέρας βίας (σχετικό το άρθρο 61 του ΚΦΔ), καθώς η λογίστρια αντιμετώπισε σοβαρό πρόβλημα υγείας, για πολλές ημέρες, όπου εμπεριέχονταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης, γεγονός σοβαρό και απρόβλεπτο, το οποίο δεν μπορούσε να προληφθεί ή να αποτραπεί και δικαιολογεί την καθυστέρηση υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α. Γ' τριμήνου 2021 κατά μια μέρα.

Επίλογος - προβληματισμοί

Η Δ.Ε.Δ. και σ' αυτές τις δύο υποθέσεις έπραξε ορθά και δικαίως διέγραψε τα σχετικά πρόστιμα. Έπρεπε όμως να κατατεθούν πρώτα οι προσφυγές και να χαθούν αρκετές εργατοώρες (απ΄όλους τους εμπλεκόμενους) για μία διαδικασία που θα πρεπε να είναι περισσότερο ξεκάθαρη και αυτοματοποιημένη. Πρωτίστως όμως, σε μια ευνομούμενη πολιτεία πρέπει να υπάρχει έμπρακτος σεβασμός στον άνθρωπο/επαγγελματία που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του. Όσο αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται χωρίς τη θέσπιση ειδικής νομοθετικής διάταξης που θα λύνει το πρόβλημα, τόσο θα γιγαντώνεται η πεποίθηση πως δεν σέβονται τον κλάδο μας (σ.σ. βέβαια, για την έλλειψη σεβασμού προς στον λογιστή-φοροτεχνικό έχουμε αναφερθεί πολλές φορές).

Τέτοιες υποθέσεις, αλλά και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται το επάγγελμα του λογιστή, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα θέσπισης νομοθετικής διάταξης με την οποία θα διευρύνεται το πλαίσιο που μέχρι στιγμής ισχύει για λογιστές και φοροτεχνικούς που νοσούν από COVID-19, έτσι ώστε να καλύπτονται και περιπτώσεις τεκμηριωμένης ασθένειας, εγκυμοσύνης, κ.ά. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, μολονότι έχουν κατατεθεί αιτήματα από τους συνδικαλιστικούς μας φορείς για το ζήτημα της ασθένειας του λογιστή, ενώ το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή (σ.σ. έχουν κατατεθεί αρκετές ερωτήσεις, καθώς και μία αναφορά) δεν έχει θεσπιστεί η διάταξη που θα καθορίζει το όλο πλαίσιο. Ευελπιστούμε σύντομα να επιλυθεί το ζήτημα και να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης