Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η κατάθεση Πάουελ στη Γερουσία ενθάρρυνε τα αμερικανικά χρηματιστήρια

22 Ιούνιου 2022 Σχόλια
Η κατάθεση Πάουελ στη Γερουσία ενθάρρυνε τα αμερικανικά χρηματιστήρια
  • Μικρή υποχώρηση στο Χ.Α. με το Γενικό Δείκτη στις 835 μονάδες και υποτονικές συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η κατάθεση Πάουελ (FED) στην Γερουσία υπογράμμισε την πρόθεση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό αλλά δεν απέτρεψε την έναρξη με υποχώρηση μετοχών και δεικτών στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν με ήπια υποχώρηση δείχνοντας στάση αναμονής και σταδιακά έχουν περάσει σε θετικό έδαφος.

Ήπια υποχώρηση στις 835 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης και οι δεικτοβαρείς μετοχές επηρεάστηκαν από τις διεθνείς εξελίξεις και τάσεις και διαμορφώθηκαν πτωτικά.

Ο Γ.Δ έκλεισε στις 836,48 μονάδες με υποχώρηση 0,5% και χαμηλές συναλλαγές στα 51 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων – χαμένων ήταν αρνητικό με 46 ανοδικές και 58 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,6% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κινήθηκε οριακά θετικά (0,01%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια) με 1,09%, τα ταξίδια και αναψυχή (0,8%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών Προϊόντων (-1,84%), οι τράπεζες (-0,82%), οι τηλεπικοινωνίες (-0,78%), Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (-0,76%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ, η Eurobank, ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η ΕΤΕ και η Alpha Bank οι οποίες πραγματοποίησαν περίπου το 60% των συναλλαγών.

Οι επόμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας θα δείξουν πως θα διαμορφωθεί η βραχυπρόθεσμη τάση και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εάν δηλαδή, θα δοκιμαστούν και πάλι οι 825 μονάδες ή εάν θα επιστρέψει ο Γεν. Δείκτης προς τις 840 μονάδες.

Διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν έντονα πτωτικά τις συνεδριάσεις του (πέριξ του -2% οι μεγαλύτεροι δείκτες) για λόγους αποκόμισης κερδών και ενόψει των φόβων για πιθανή είσοδο σε υφεσιακό κύκλο,  ενώ σταδιακά οι απώλειες περιορίστηκαν στο -1% (στους μεγαλύτερους δείκτες). Ουσιαστικά μετά από τις 3 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, εμφανίστηκαν πωλητές προκειμένου να αποκομίσουν τα κέρδη τους. Άλλωστε και τα προβλήματα με τον πληθωρισμό οξύνονται και η ενεργειακή κρίση βρίσκεται στο απόγειό της. Προς το τέλος της συνεδρίασης, ο γερμανικός DAX κατέγραφε υποχώρηση (-1%), ο γαλλικός CAC υποχώρηση κατά (-0,99%) και ο Eurostoxx 50 υποχωρούσε κατά (-0,81%).
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης