Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανάκαμψη στην Ευρώπη, μεικτές τάσεις στην Αμερική κλείνοντας μία έντονα πτωτική εβδομάδα

17 Ιούνιου 2022 Σχόλια
Ανάκαμψη στην Ευρώπη, μεικτές τάσεις στην Αμερική κλείνοντας μία έντονα πτωτική εβδομάδα
  • Άνοδο (1,24%) στις 825,41 μονάδες για το Γενικό Δείκτη εν μέσω φημών για πώληση της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» - Rebalancing στον FTSE ύψους 100 εκατ. ευρώ


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τα επίπεδα – στήριξης των 820 μονάδων και αφού φλέρταρε με τις 832 μονάδες, τελικά έκλεισε στις 825,41 μονάδες με άνοδο 1,24%. Η αξία συναλλαγών ήταν 170 εκατ. ευρώ εξαιτίας του rebalancing στο FTSE που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της συνεδρίασης και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά. Η εβδομαδιαία μεταβολή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν – 4,31%.

Το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η έντονη φημολογία για την πιθανότητα πώλησης της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» σε ξένο όμιλο. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Ομολογιούχων και η πορεία των μετοχών (Τέρνα Ενεργειακή 6,81%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 3,88%) αναπαράγουν την φημολογία περί πώλησης της εταιρείας. Επίσης αξιοσημείωτη η ανάκαμψη της μετοχής της ΔΕΗ (3,36%) μετά από την προηγούμενη βύθισή της.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε σήμερα κατά 1,08%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,55%.  
Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν το Εμπόριο (3,13%), τα Τρόφιμα-Ποτά (2,95%), οι Κατασκευές –Υλικά (2,2%) και οι Τηλεπικοινωνίες (1,48%). Οριακή μεταβολή είχαμε στον τραπεζικό κλάδο με την μετοχή της Alpha Bank να κινείται ανοδικά και να καλύπτει μέρος των απωλειών της και στο αντίθετο ρεύμα να υποχωρεί η μετοχή της Eurobank.
Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-0,34%) και των Πρώτων Υλών (-0,16%).

Η επόμενη εβδομάδα θα δείξει εάν έχουμε συνέχιση της ανόδου προς τις 840-850 μονάδες ή παρατεταμένη κίνηση πέριξ των 820 μονάδων με αυξημένη μεταβλητότητα.   

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ανάκαμψη σήμερα για τις ευρωπαϊκές αγορές μετά τον πολυήμερο κύμα πωλήσεων και της σημαντικής διόρθωσης. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο μία εξαιρετικά νευρική και πτωτική χρηματιστηριακή εβδομάδα και πλέον ελπίζουν στην εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο γερμανικός DAX επέστρεψε πάνω από τις 13.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC κινείται προς τις 6.000 μονάδες και ο Eurostoxx 50 προς τις 3.450 μονάδες με μικρές ανοδικές κινήσεις. Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη έκλεισε με σημαντική εβδομαδιαία διόρθωση.

Η εβδομαδιαία διόρθωση ξεκίνησε από την προηγούμενη Πέμπτη μετά τις πρώτες ανακοινώσεις της ΕΚΤ και συνεχίστηκε στις 4 συνεδριάσεις της εβδομάδας μετά την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,75%, τις διευκρινήσεις της ΕΚΤ για τα ομόλογα και τους φόβους για πιθανή είσοδο της οικονομίας των ΗΠΑ σε ύφεση.

Μετά την εκτόνωση των πιέσεων σε Αμερική και Ευρώπη και αφού πολλές μετοχές διόρθωσαν μέχρι και 20%, οι ευρωπαϊκές αγορές αντέδρασαν θεωρώντας ότι η μεγάλη πτώση έχει εναρμονιστεί πλέον με τους φόβους για χαμηλότερη οικονομική και εταιρική ανάπτυξη εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Εν ολίγοις οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν εναρμονιστεί με τα εταιρικά αποτελέσματα εν όψη υποχώρησης ανάπτυξης.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης