Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 815 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 2,82%

16 Ιούνιου 2022 Σχόλια
Στις 815 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 2,82%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μεγάλη πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω φόβων για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση

Οι φόβοι για είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση μετά την μεγάλη αύξηση (0,75%) των αμερικανικών επιτοκίων από την FED και η μη σαφής διακήρυξη των μέτρων της ΕΚΤ για την Ε.Ε οδήγησαν σε ελεύθερη υποχώρηση μετοχές και δείκτες στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Οι αμερικανικοί δείκτες που δίνουν το τόνο στις χρηματιστηριακές αγορές, ξεκίνησαν με έντονες πιέσεις και ο Dow Jones κινείται κάτω από το ορόσημο των 30.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 κινείται προς τις 3.600 μονάδες. Στην Ευρώπη, οι 5 χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ε.Ε καταγράφουν πτώση άνω του 2% ενώ έντονα πτωτικά κινείται και η χρηματιστηριακή αγορά της Βρετανίας (FTSE 100).

Η Deutsche Bank αναφέρει σε ανάλυσή της για αυξημένες πιθανότητες για 'άσχημη προσγείωση' (hard landing) της αμερικανικής οικονομίας ενώ η Wells Fargo επισημαίνει ότι οι πιθανότητες εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση έχουν αυξηθεί στο 50%.

Ελληνικό Χρηματιστήριο

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η στήριξη των 820 μονάδων δεν άντεξε πάνω από την μισή συνεδρίαση. Όταν εντάθηκαν οι πιέσεις στις ευρωπαικές αγορές, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 820 μονάδες και βρέθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης προς τις 813 μονάδες όπου ήταν το χαμηλό ημέρας.

Από την σημερινή συνεδρίαση, ελάχιστες μετοχές (κυρίως από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση) ξεχώρισαν και αυτές με πολύ μικρούς όγκους συναλλαγών. Όσες μετοχές είχαν μεγάλη έκθεση στις ξένες αγορές (κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση) υποχώρησαν κάτω από το βάρος μεγάλων εντολών πωλήσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτές. Εξαίρεση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν η άνοδος της μετοχής της Coca Cola HBC, της Motor Oil και της Ελλάκτωρ.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στη λήξη της συνεδρίασης, στις 815,27 μονάδες με υποχώρηση 2,82%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 81,2 εκατ. Ευρώ. Το ισοζύγιο ανοδικών /πτωτικών ήταν έντονα πτωτικό με αναλογία 1 ανοδική μετοχή για 10 πτωτικές, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της διόρθωσης. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 3,09% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε υποχώρηση κατά 3,21%. Ανοδικά έκλεισαν (λόγω Coca Cola HBC) μόνο τα τρόφιμα-ποτά (1,3%). Από εκεί και πέρα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι Υγείας (-6,37%), Τεχνολογίας (-5,48%), Τραπεζών (-5,11%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-4,13%), Βιομηχανικών (-3,69%), Πρώτων Υλών (-3,13%).

Πιέσεις και στα ευρωπαικά ομόλογα

Η αύξηση επιτοκίων παρέμβασης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιδείνωσε το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές. Ταυτόχρονα αυξάνονται ξανά οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται ξανά προς τα επίπεδα της Δευτέρας και Τρίτης, δηλαδή αρκετές μονάδες βάσης υψηλότερα. Ενδεικτικά, τα γερμανικά 10ετή ανέβασαν την απόδοσή τους στο 1,75% (δηλαδή άνοδο περίπου 6,6%). Τα ελληνικά 10ετή παρέμειναν κοντά στο 4,3% και αυτό ερμηνεύεται από τις προσδοκίες για 'ειδική διαχείριση' από την ΕΚΤ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης