Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 822,84 μονάδες με υποχώρηση 4,6% ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα

14 Ιούνιου 2022 Σχόλια
Στις 822,84 μονάδες με υποχώρηση 4,6% ο Γενικός Δείκτης. Πιέσεις και στα ελληνικά ομόλογα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μεγάλη πτώση (την δεύτερη μεγαλύτερη μετά απ' αυτήν της 24ης Φεβρουαρίου 2020 με -8%), με μεγάλο όγκο και ανεκτέλεστες εντολές πώλησης, ήταν τα 'απόνερα' από την 3ημερη διεθνή διόρθωση που γλύτωσε χθες (λόγω αργίας) το ελληνικό χρηματιστήριο αλλά την επηρέασαν σήμερα με μία ημέρα καθυστέρηση. Την έκτακτη κατάσταση πώλησης μετοχών, συντήρησε και το 'σφυροκόπημα' στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύεται πάνω από το 4,7%.

Βαθιές οι αιτίες της πτώσης. Ανησυχία για την οικονομία στην Ευρωζώνη

Οι αιτίες της πτώσης είναι γνωστές (πληθωρισμός, μέτρα ΕΚΤ, προεξόφληση χαμηλότερης ανάπτυξης ή ύφεσης) και το γεγονός ότι χθες δεν είχαμε συνεδρίαση στο Χ.Α δεν εμπόδισε τους ξένους επενδυτές να στήσουν μεγάλες εντολές πώλησης σε δεικτοβαρείς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που πίεσαν ετεροχρονισμένα το ελληνικό χρηματιστήριο. Βλέποντας μάλιστα, οι εγχώριοι επενδυτές τους ξένους να πουλούν, έσπευσαν να δώσουν και αυτοί δικές τους εντολές πώλησης σε μετοχές που τους είχαν προσφέρει υπεραξίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σημερινής συνεδρίασης ήταν το γεγονός ότι η προσφορά (τίτλων) ήταν μεγάλη και η ζήτηση ανύπαρκτη. Οι εταιρείες εγκατέλειψαν κάθε προσπάθεια ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης (market making) με αποτέλεσμα τίτλοι και δείκτες να υποχωρήσουν χωρίς αντίσταση.

Τελικά ο Γεν.Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά ημέρα, στις 822,84 μονάδες με υποχώρηση 4,6%. Η αξία συναλλαγών ήταν αρκετά αυξημένη στα 116 εκατ. Ευρώ, ενώ έντονα πτωτικό ήταν το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων με 8 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 108 μετοχές πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 4,69%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά 4,75%.

Στους επιμέρους κλάδους, ο κλάδος υγείας υποχώρησε κατά 7,09%, ακολούθησαν οι Τηλεπικοινωνίες (-6,97%), Τεχνολογίας (-6,9%), οι βιομηχανικές μετοχές κατά -6,86%, οι Τράπεζες (-6,34%) ήταν οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες ενώ και οι υπόλοιποι έκλεισαν πτωτικά. Τις μικρότερες απώλειες είχε ο κλάδος Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-1,14%) και Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,5%).

Οι ελπίδες των επενδυτών του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι να φτάσουν οι ελληνικές μετοχές σε τέτοια επίπεδα ώστε να ενεργοποιηθούν αγοραστές. Εάν ακολουθήσει την ευρωπαϊκή τάση, ίσως δούμε κάποια ανάκαμψη αύριο Τετάρτη ή αλλιώς θα υπάρξει ανάκαμψη αλλά από τα επίπεδα των 800-810 μονάδων Γενικού Δείκτη από την Πέμπτη. Πάντως οι ευρωπαϊκές αγορές και οι αμερικανικές γύρισαν πτωτικές μετά τις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Ήπια ανοδικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με άνοδο και οι αμερικανικοί δείκτες

Αν η σημερινή ημέρα ήταν άσχημη για το ελληνικό χρηματιστήριο, για τις ευρωπαϊκές αγορές και τις αμερικανικές που άνοιξαν στις 16.30 ήταν μάλλον η προσωρινή (;) 'λήξης συναγερμού' μετά το 3ημερο ξεπούλημα. Ωστόσο τα προβλήματα φαίνεται ότι συνεχίζονται και τώρα προστίθεται και η συστημική κρίση των κρυπτονομισμάτων, μίας αγοράς που φαίνεται ότι καταρρέει και με έντονες παρενέργειες στα χαρτοφυλάκια.

Την σημερινή ανάκαμψη (ή μάλλον διακοπή πωλήσεων) ίσως τη δούμε και στην αυριανή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μιας και οι 820 μονάδες αποτελούν μία ισχυρή στήριξη σε περίπτωση περαιτέρω διόρθωσης.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης