Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επισπεύδονται οι αλλαγές για κατώτατο μισθό, απολύσεις, αποζημιώσεις.

1 Ιούνιου 2010 Σχόλια
  • Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θέτει «ασφυκτική» διορία έως τις 15 Ιουνίου για να καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι τις θέσεις τους για τις ανατροπές στα εργασιακά. «Δεν είναι νοητή η συζήτηση έξω ή σε αντίθεση από το πλαίσιο που θέτει το μνημόνιο», δηλώνει ο υπουργός.
Επισπεύδονται οι αλλαγές για κατώτατο μισθό, απολύσεις, αποζημιώσεις.

Ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος θέτει «ασφυκτική» διορία έως τις 15 Ιουνίου για να καταθέσουν οι κοινωνικοί εταίροι τις θέσεις τους για τις ανατροπές στα εργασιακά. «Δεν είναι νοητή η συζήτηση έξω ή σε αντίθεση από το πλαίσιο που θέτει το μνημόνιο», δηλώνει ο υπουργός.

Υπό τη... δαμόκλειο σπάθη του Μνημονίου -που απαγορεύει τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών για 3 χρόνια- και της ασφυκτικής διορίας (έως τις 15 Ιουνίου) που έθεσε ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να υποβάλουν προτάσεις για τις...ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (τις οποίες επίσης προβλέπει το Μνημόνιο) ξεκίνησαν σήμερα το μεσημέρι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Oπως έγραψε και χθες η «Η» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί θέμα σταδιακής ενσωμάτωσης του 13ου και 14ου μισθού ώστε να υπάρξουν έμμεσες αυξήσεις (αφού τα επιδόματα θα υπολογίζονται σε άλλη βάση) που δεν θα συνιστούν ονομαστικές αυξήσεις και δεν θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις με αναδρομικά ποσά κ.ά. «Αν το πρόβλημα είναι ο υπουργός Εργασίας για τη ΓΣΕΕ, συζητήστε εσείς με τη ΓΣΕΕ και βρείτε κοινούς τόπους, στο πνεύμα, όμως, του Μνημονίου, αφού δεν είναι νοητή η συζήτηση έξω ή σε αντίθεση από το πλαίσιο αυτό» είπε χθες ο Α. Λοβέρδος στη συνάντησή του με τους προέδρους του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλο, της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλο και στης ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη.

Ο υπουργός, επιχειρώντας να επισπεύσει (νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο) την αλλαγή στα εργασιακά, ζήτησε να του υποβληθούν έως τις 16 Ιουνίου είτε μια κοινή πρόταση ΓΣΕΕ - εργοδοτών είτε οι προτάσεις κάθε οργάνωσης χωριστά για τις αλλαγές....

Επιτέλους
Την επίσπευση της διαδικασίας της διαβούλευσης και την απόφαση του υπουργού να εφαρμόσει όσα προβλέπει το Μνημόνιο για τα εργασιακά χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος υποστηρίζοντας, ότι «η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά τα οποία, όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «οι όροι που μας έχουν επιβάλει οι δανειστές μας, έχουν δημιουργήσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων που απαιτεί κοινή βούληση όλων των κοινωνικών εταίρων, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας και εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος περισσότερων λουκέτων και απολύσεων». «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Μνημόνιο να γίνει... μνημόσυνο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και της εργασιακής ειρήνης στη χώρα», σχολίασε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης παραδεχόμενος ότι «το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα επιβάλλει φτηνότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις και επικίνδυνες ανατροπές στα εργασιακά, όμως, οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να αναζητήσουν ερμηνείες ώστε να υπάρξει μια εθνική κοινωνική συμφωνία». «Τον κίνδυνο των μαζικών λουκέτων στην αγορά και της αύξησης της ανεργίας στο 18% - 20% στο τέλος του 2011» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος?

Αντίδραση ΓΣΕΕ
«Η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους εργοδότες εξελίσσεται σε μια ιλαροτραγωδία ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο. Ας μην κουράζονται στο υπουργείο Εργασίας για να φτιάχνουν τέτοιους νόμους, ας πάρουν έτοιμο το σημείωμα που έχει δώσει και στην «τρόικα» (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε, τέλος, την ανάγκη να θωρακιστεί η ΕΓΣΣΕ.

Η γραμμή του μνημονίου για μισθούς, συμβάσεις και απολύσεις
Προβλέπονται συμβάσεις... ντε Βιλπέν για νέους και μακροχρόνια άνεργους

Οι όροι των ομοιοεπαγγελματικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αποκλίνουν έναντι των αντίστοιχων όρων κλαδικών καθώς και των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Εφαρμογή συμβάσεων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για άνεργους νέους ηλικίας έως 24 ετών με χαμηλότερες της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης αμοιβές (το 80% του κατώτατου βασικού μισθού).

Κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των συνδικάτων στη διαιτησία αν δεν υπάρχει συμφωνία και των εργοδοτών.

Νέα επιτρεπόμενα όρια για τις ομαδικές απολύσεις στις επιχειρήσεις (ενδεχομένως με ένα συμβολικό όριο στις μικρές των 20 ατόμων όπου οι απολύσεις είναι ελεύθερες, αύξηση των 4 επιτρεπομένων κάθε μήνα απολύσεων στις επιχειρήσεις 20 - 200 ατόμων και 4%, αντί του 2%, στις επιχειρήσεις με πάνω από 200 εργαζόμενους).

Επανακαθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης λόγω απόλυσης και ενιαία όρια (δηλαδή μείωση των αποζημιώσεων των υπαλλήλων και αύξηση για τους εργατοτεχνίτες και καταβολή σε δόσεις).

Μικρότερο κατώτατο ημερομίσθιο για νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας καθώς και για μακροχρόνια άνεργους.

Κατάργηση των συμβάσεων σε περιοχές και κλάδους σε κρίση και τη δυνατότητα πρόβλεψης διαφορετικών μισθολογίων ανά επιχείρηση.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης