Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πτώση 70,6% στα κέρδη τριμήνου των εισηγμένων

1 Ιούνιος 2010
  • MEIΩΣH κατά 70,6% εμφάνισαν σε ετήσια βάση τα κέρδη του πρώτου τριμήνου των 267 εισηγμένων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί την ιστορικά χαμηλότερη επίδοση στην ιστορία του Χ.Α.
Πτώση 70,6% στα κέρδη τριμήνου των εισηγμένων.                                        

MEIΩΣH κατά 70,6% εμφάνισαν σε ετήσια βάση τα κέρδη του πρώτου τριμήνου των 267 εισηγμένων, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, διαμορφώθηκαν στα 414 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί την ιστορικά χαμηλότερη επίδοση στην ιστορία του Χ.Α.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εθνική Τράπεζα στο δεύτερο τρίμηνο του 2008 είχε πετύχει μόνη της σχεδόν την ίδια επίδοση (412 εκατ. ευρώ) με τις 267 εταιρίες του Χ.Α.

Ο κύκλος εργασιών των 267 εταιριών αυξήθηκε στα 19,75 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 11,1% σε ετήσια βάση, στα 2,59 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 70,6% στα 414,026 εκατ. ευρώ.

Στο περιβάλλον αυτό, 144 εταιρίες παρέμειναν κερδοφόρες, με 46 να αυξάνουν τα κέρδη τους, 21 να επιστρέφουν σε κέρδη από ζημίες, ενώ 77 επιχειρήσεις εμφάνισαν μείωση της κερδοφορίας τους.

Στον αντίποδα, από τις 123 ζημιογόνες εταιρίες 43 αύξησαν τις ζημίες τους, 58 εταιρίες τις μείωσαν, ενώ 22 επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημίες από κέρδη.

Αρνητική η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, που, ενώ εμφάνισαν κέρδη προ φόρων ύψους 127 εκατ. ευρώ, με την προσθήκη των έκτακτων φόρων το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε ζημίες ύψους 157,9 εκατ. ευρώ.

Από τις 144 κερδοφόρες εταιρίες μόλις 76 κατάφεραν να έχουν ουσιωδώς καλύτερη εικόνα στα κέρδη, ενώ η αναλογία κερδισμένων προς χαμένους επιδεινώθηκε σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2009 προσεγγίζοντας επικίνδυνα το 50 - 50 (54/46).

Οι κερδοφόρες εισηγμένες εταιρίες το α΄ τρίμηνο δούλεψαν περισσότερο για να συνεισφέρουν στο κράτος παρά στους μετόχους τους. Tο ύψος της εισφοράς είναι τέτοιο που αντιστοιχεί σχεδόν στο καθαρό αποτέλεσμα ενός τριμήνου και ειδικά στις τράπεζες ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι ισολογισμοί κινήθηκαν κοντά στο "νεκρό τους σημείο".

Οι εισηγμένες πάντως δεν φαίνεται να έχουν τελειώσει με την έκτακτη εισφορά καθώς η πλήρης ενσωμάτωση στα μεγέθη θα γίνει στις ανακοινώσεις εξαμήνου. Το μεγαλύτερο μέρος ωστόσο θεωρούμε ότι έχει εμφανιστεί στις λογιστικές καταστάσεις.

Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης