Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης επιβολής προστίμων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), από την 1η Ιουνίου 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3842/2010

Οικονομικές Ειδήσεις

31 Μάιος 2010
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι από αύριο, 1η Ιουνίου 2010, αλλάζει ο τρόπος επιβολής προστίμων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.). Taxheaven.gr

Ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της άμεσης επιβολής προστίμων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), από την 1η Ιουνίου 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3842/2010 .

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζεται ότι από αύριο, 1η Ιουνίου 2010, αλλάζει ο τρόπος επιβολής προστίμων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.).

Συγκεκριμένα, εφόσον κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία διαπιστωθούν παραβάσεις, τα ελεγκτικά όργανα συντάσσουν επί τόπου έκθεση ελέγχου και εκδίδουν απόφαση επιβολής προστίμου, τις οποίες επιδίδουν άμεσα στον υπόχρεο. Αν ο τελευταίος αρνηθεί να παραλάβει τις πράξεις, διενεργείται θυροκόλληση στο κατάστημα και συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

Οι παραβάσεις για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί άμεσα έκθεση ελέγχου και απόφαση επιβολής προστίμου αφορούν κατά κύριο λόγο σε μη επίδειξη των πρόσθετων βιβλίων, μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία, μη έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών, μη έκδοση τιμολογίου ή δελτίου αποστολής ή δελτίου ποσοτικής παραλαβής, μη έκδοση φορτωτικής ή δελτίου κίνησης.

Η διοικητική επίλυση της διαφοράς στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται αν καταβληθεί εφάπαξ το 50% του επιβαλλόμενου προστίμου. Υπενθυμίζεται πως από τις 23 Απριλίου ισχύει ότι σε περίπτωση άσκησης προσφυγής, βεβαιώνεται το 25% του οφειλόμενου ποσού προστίμου και όχι το 10%, που βεβαιωνόταν με το καθεστώς πριν από το νόμο 3842/2010.

Ακόμα, επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2010 η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών στοιχείων πώλησης ή διακίνησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών .

Με τα μέτρα αυτά το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε ένα ακόμη βήμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής της φορολογικής νομοθεσίας και τον περιορισμό του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ παράβασης και επιβολής κυρώσεων, που έχει αναγνωριστεί ως ένας καθοριστικός παράγοντας διευκόλυνσης και επέκτασης του φαινομένου της φοροδιαφυγής στη χώρα μας.