ΛΣΑ: myDATA και υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων - Ενημέρωση για την άτυπη πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

10 Ιούνιος 2022
Δελτία τύπου του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών για την αποτίμηση της κατάστασης για τη διαβίβαση δεδομένων στην mydata, την υποβολη ορθής φορολογικής δήλωσης των επιχειρήσεων και την ορθή σύνταξη ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων και ενημέρωση για την άτυπη πανελλαδική διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου Taxheaven.gr


Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΤΥΠΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ Η MYDATA ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ»



Με πρωτοβουλία του Λογιστικού Συλλόγου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 08/06/2022 Πανελλαδική, άτυπη, διαδικτυακή Συνάντηση εκπροσώπων Φορέων του Κλάδου των Οικονομολόγων, Λογιστών-Φοροτεχνικών, καθώς και με αυτοπρόσωπη παρουσία συναδέλφων εκτός Σωματείων και Συλλόγων, με κύριο θέμα «ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΦΕΡΕΙ Η MYDATA ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ». Η συνάντηση είχε έντονη και μαζική συμμετοχή και όσοι συνάδελφοι δεν ήταν δυνατό τεχνικά να συμμετάσχουν στην συζήτηση, την παρακολούθησαν διαδικτυακά μέσω του Καναλιού του ΛΣΑ στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=6pkSaioHy0o&t=12s

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία διήρκησε περί τις 3 ώρες, διαπιστώθηκε η κοινή θέση των συμμετασχόντων στο καίριο ζήτημα, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα σοβαρά προβλήματα του Κλάδου βρίσκουν διεξόδους και λύσεις μόνο μέσα από ενεργή συμμετοχή και κοινές στρατηγικές.

Το γεγονός αυτό θεωρούμε ότι είναι η απαρχή μαζικής δράσης και κοινών τοποθετήσεων, παρά τις όποιες διαφορετικότητες
.

Διαπιστώθηκε η εμπλοκή στη δυνατότητα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιχειρήσεων με ορθά δεδομένα, η οποία έχει δημιουργηθεί από τα λειτουργικά προβλήματα της πλατφόρμας myDATA. Οι παρευρισκόμενοι οδηγήθηκαν, κάτω από αυτές τις συνθήκες, σε κοινά συμπεράσματα – προτάσεις:

1. Είναι αναγκαία η αποσυσχέτιση της εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Βιβλίων από τη σύνταξη και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, γεγονός που καθιστά υποχρεωτική τη διάθεση εύλογου χρονικού διαστήματος για τη δηλωτική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να στηριχθεί αποκλειστικά και μόνο στα δεδομένα των φορολογικών βιβλίων των επιχειρήσεων. Η δε ολοκλήρωση της υποβολής δεν δύναται να είναι συντομότερη από το τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

2. Είναι αναγκαία η μετάθεση της διαβίβασης των εσόδων και μόνο του 2021, καθώς και όποιων άλλων τακτοποιητικών εγγραφών μέχρι το τέλος του έτους 2022, χωρίς καμία ποινή. Για το έτος 2022 να ακολουθηθεί η ομαλή διαβίβαση των εσόδων και μόνο, κατόπιν ολοκλήρωσης όλων των απαραίτητων οδηγιών της ΑΑΔΕ και επίλυσης των όποιων τεχνικών προβλημάτων της εφαρμογής.

3. Πέραν των ανωτέρω, διαπιστώθηκε η κοινή στάση των Φορέων και των συναδέλφων, όσον αφορά στην αντιεπαγγελματική και αντιεπιστημονική αντιμετώπιση του Κλάδου από την Πολιτεία, ιδιαιτέρως κατά την άσκηση των καθημερινών καθηκόντων τους και τη διεκδίκηση του σεβασμού των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, όπως εκείνο της ασθένειας, της αποχής από την εργασία, της ετήσιας ανάπαυσης
.

Στη συνάντηση τέθηκε σαν προτεραιότητα η άμεση ενημέρωση όλων των επαγγελματιών και των Φορέων των επιχειρήσεων σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και τις συνέπειες που θα έχει αυτή στις υποχρεώσεις τους, χωρίς την ευθύνη του Κλάδου των Λογιστών – Φοροτεχνικών .

Συνεπώς και στα πλαίσια της Κλαδικής αυτής συνεδρίασης, συντάχθηκε το παρακάτω κείμενο, με στόχο να αποσταλεί από όλους τους συναδέλφους προς τους εντολείς-εργοδότες τους καθώς και στους Φορείς τους:

___________________________________________

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ:
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ MYDATA, ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΟΡΘΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ


Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών, σε συνεργασία με όλους τους Φορείς του Κλάδου των Οικονομολόγων Λογιστών Φοροτεχνικών, ενημερώνει ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο για τα κάτωθι:

- Με την Α.1038/2022 απόφαση της ΑΑΔΕ “Τρόπος υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, για διασταύρωση πληροφοριών”, η διασταύρωση εσόδων-εξόδων του φορολογικού έτους 2021, πραγματοποιείται μέσω της νέας πλατφόρμας myDATA αντί των ΜΥΦ. Βάσει της απόφασης, οι επιχειρήσεις καλούνται να διαβιβάσουν τα έσοδα του 2021 στην myDATA, γεγονός που δεν έχει επιτευχθεί - έστω σε ικανοποιητικό βαθμό - μέχρι σήμερα.

- Η διασταύρωση εσόδων-εξόδων αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή ορθής φορολογικής δήλωσης και – συνεπώς – και για τον φόρο που θα προκύψει και βαρύνει την επιχείρηση.

-Τα δεδομένα της φορολογικής δήλωσης μιας επιχείρησης, καθώς και οι φόροι που προκύπτουν από την υποβολή της, επηρεάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα, τους ισολογισμούς, την καθαρή θέση της επιχείρησης, τα μερίσματα, τις χρηματοδοτήσεις, κλπ

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών θέλει να καταστήσει σαφές ότι:

- για τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διαβίβαση, εμφάνιση από την αποτύπωση των λογιστικών γεγονότων στην myDATA

- για την αναγκαστική υποβολή ανακριβούς ή λανθασμένης φορολογικής δήλωσης (καθ’ όσον η καταληκτική ημερομηνία είναι 30/06/22 μέχρι σήμερα)

- για την αναγκαιότητα που θα προκύψει για υποβολή πλήθους τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τις ανάγκες «συμφωνίας»

- για την πιθανή αλλαγή του φορολογικού αποτελέσματος

- για τυχόν κυρώσεις και πρόστιμα που θα προκύψουν από μελλοντικούς φορολογικούς ελέγχους για τις ασυμφωνίες και τα ανακριβή στοιχεία κατά τα έτη προσαρμογής στην myDATA και για τις οποίες ο ΛΣΑ έχει τονίσει επανειλημμένως, από τον Φεβρουάριο 2022, την ανάγκη διευθέτησης από ΑΑΔΕ και Υπουργείο Οικονομικών

- για την μη ορθή αποτύπωση των οικονομικών καταστάσεων, διανομή μερισμάτων, κ.λπ, τα οποία προκύπτουν από τα ανωτέρω

ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ ΦΕΡΕΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ καθ’ ότι όλα τα παραπάνω προβλήματα και καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της Φορολογικής Διοίκησης.




Για τον Λ.Σ.Α.

Το ΔΣ