Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πτώση προς τις 886 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

9 Ιούνιου 2022 Σχόλια
Πτώση προς τις 886 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για διακοπή της επαναγοράς ομολόγων από τον Ιούλιο και αύξηση των επιτοκίων του Ευρώ μόλις κατά 0,25% (οι αγορές είχαν προεξοφλήσει το 0,5%) ουσιαστικά δρομολόγησαν νέες ρευστοποιήσεις στο σύνολο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της Ε.Ε. Ενδεικτικά τα ελληνικά 10ετή ξεπέρασαν το 4%.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ξεκίνησαν πτωτικά μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού και τις αναμενόμενες αυξήσεις επιτοκίων. Οι αποδόσεις των 10ετών treasuries ξεπέρασαν το 3%.

Οι τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται άμεσα από τα μέτρα της ΕΚΤ

Οι κλάδοι που πιέζονται ιδιαίτερα είναι οι τραπεζικές μετοχές που επηρεάζονται από την διακοπή επαναγοράς ομολόγων. Ταυτόχρονα οι πιέσεις μεταδόθηκαν και στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει κάτω από τις 890 μονάδες με επιταχυνόμενες ρευστοποιήσεις και στο τέλος της συνεδρίασης να κλείσει στις 886,64 μονάδες με απώλειες (-0,8%).

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. Ευρώ (αυξήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης) και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 71 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) δέχθηκε τις περισσότερες πιέσεις λόγω των δεικτοβαρών μετοχών που πουλούσαν εγχώρια και ξένα χαρτοφυλάκια. Ενδεικτικά υψηλές πτώσεις είχαν οι μετοχές των ΔΕΗ, Alpha Βank, Eurobank, ΕΤΕ, Πειραιώς.

Ο δείκτης FTSE Large Cap, υποχώρησε κατά (-1,01%). Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά (-0,88%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Υγείας (-4,06%), Τραπεζών (-2,15%), Πρώτων Υλών (-1,46%) και Τεχνολογίας (-0,91%) και διασώθηκαν οι κλάδοι των Εμπορίου (1,17%) και Χρηματοοικονομικών (0,09%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ήταν ΔΕΗ, Motor Oil, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή.

Η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει τις (πληθωριστικές μεν αλλά τονωτικές για την ρευστότητα) επαναγορές ομολόγων από τον Ιούλιο 2022 και να αυξήσει μόλις 0,25% τα επιτόκια παρέμβασης δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν οι χρηματιστηριακές αγορές και ειδικά οι τράπεζες. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή συμφωνεί με τις θέσεις των Γερμανών και Ολλανδών και στερεί πολύτιμους πόρους από τις τράπεζες. Σε ότι αφορά την μικρή αύξηση επιτοκίων ουσιαστικά βοηθά την ανάπτυξη αλλά σε χώρες που έχουν ήδη ελεγχόμενο πληθωρισμό.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης