Αποτελέσματα live αναζήτησης

Από 6.6.2022 οι αιτήσεις για τη νέα ενίσχυση επιχειρήσεων σε ορισμένες Π.Ε. της Ελλάδος - Τα κριτήρια και οι ΚΑΔ των δικαιούχων

3 Ιούνιου 2022 Σχόλια
Από 6.6.2022 οι αιτήσεις για τη νέα ενίσχυση επιχειρήσεων σε ορισμένες Π.Ε. της Ελλάδος - Τα κριτήρια και οι ΚΑΔ των δικαιούχων
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά


Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η ΚΥΑ  75244 ΕΞ 2022 σχετικά με τη διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 και υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες που επιτάθηκαν από τους παγετούς του 2021, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η ενίσχυση αφορά  τις επιχειρήσεις που πλήττονται οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές απώλειες οι οποίες επιτάθηκαν από τους παγετούς που εκδηλώθηκαν την περίοδο 15 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2021, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.


Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει :

Άρθρο 1

Εκδήλωση ενδιαφέροντος


1. Για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19 (COVID-19) στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές απώλειες οι οποίες επιτάθηκαν από τους παγετούς που εκδηλώθηκαν την περίοδο 15 Φεβρουαρίου έως 20 Απριλίου 2021, υποβάλλεται εκδήλωση ενδιαφέροντος.

2. Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύνανται να υποβάλλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και λειτουργούν νομίμως, με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Απριλίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»,

ββ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

γγ) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Οκτωβρίου 2020, οι οποίες πληρούν σωρευτικά τα κριτήρια της επόμενης παραγράφου, καθώς και την προϋπόθεση της παραγράφου 4.

3. Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύναται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου εφόσον πληρούν σωρευτικά τα κάτωθι κριτήρια:


α) Έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, λειτουργούσαν νομίμως κατά την 1η Απριλίου 2021 και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19.

β) Έχουν ενεργό κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 έναν από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα Ι, το οποίο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, ή των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα ενεργού κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας από τους περιγραφόμενους στο Παράρτημα I, όπως αυτά προκύπτουν από την κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα («έντυπο Ε3») για το φορολογικό έτος 2021, είναι μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα που αντιστοιχούν στον κύριο ΚΑΔ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021.

γ) Έχουν παραλάβει ή μεταφέρει πυρηνόκαρπα και γιγαρτόκαρπα αγροτικά προϊόντα κατά το έτος 2020 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου των παραλαβών ή μεταφορών τους και στην περίπτωση επιχειρήσεων υλικών συσκευασίας ότι έχουν πωλήσει υλικά συσκευασίας που προορίζονται για συσκευασία πυρηνόκαρπων και γιγαρτόκαρπων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% του συνόλου των πωλήσεων υλικών συσκευασίας τους.

δ) Απασχολούσαν κατά την 1η Απριλίου 2021 τουλάχιστον δύο (2) άτομα σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

ε) Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν, ως εξής:

αα) έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2018, 2019, 2020 έως την προηγούμενη μέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας,

ββ) έχουν οριστικοποιήσει την κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα («έντυπο Ε3») για το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, έως την προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 2,

γγ) έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις ΦΠΑ για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021, έως την προηγούμενη μέρα από την έναρξη ισχύος της παρούσας.

στ)Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2021 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) καθ' όλη την περίοδο αυτή.

ζ) Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών σύμφωνα με την υπό στοιχεία απόφαση ΓΓΔΕ ΠΟΛ.1200/2015, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει (εξαφανισμένος έμπορος), όπως αυτό προκύπτει από το φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ.

η) Δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α' 137).

θ) Είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων.

4. Προϋπόθεση για την οριστικοποίηση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν οριστικοποιήσει το έντυπο Ε3 για το φορολογικό έτος 2021, εντός της προθεσμίας της παρ. 2 του άρθρου 2 και πριν την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Άρθρο 2

Διαδικασία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος


1. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport).

2. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος υποβάλλεται από την 6η Ιουνίου 2022 έως και την 15η Ιουνίου 2022.

3. Η είσοδος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» διενεργείται με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτηρίων του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

4. Για τη συμπλήρωση της εικόνας της επιχείρησης και τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσεων χορήγησης της ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δύναται να αποτυπώνει στην πλατφόρμα λοιπές πληροφορίες, που τηρούνται στα ηλεκτρονικά αρχεία της ή αποστέλλονται σε αυτή από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

5. Η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος κατά τα ανωτέρω δεν δημιουργεί οιοδήποτε δικαίωμα ή αξίωση στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

6. Οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης.

Άρθρο 3

Τήρηση αρχείου


Η ΑΑΔΕ υποχρεούται να θέτει στη διάθεση της Διεύθυνσης Κρατικής Αρωγής και της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών κάθε απαιτούμενη πληροφορία σχετική με την εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας

 

ΚΑΔ Περιγραφή
10.32.00.00 Παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών
10.32.10.00 Παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών
10.39.00.00 Άλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών
10.39.17.00 Άλλη επεξεργασία και συντήρηση φρούτων και λαχανικών
10.39.22.00 Παραγωγή μαρμελάδων, ζελέδων και πουρέ και πολτών φρούτων ή καρπών με κέλυφος
10.39.22.01 Παραγωγή κομπόστας φρούτων
10.39.22.02 Παραγωγή μαρμελάδας, κομπόστας, γλυκών κουταλιού και παρόμοιων ειδών, από φρούτα και άλλους καρπούς
16.24.10.00 Κατασκευή ξύλινων εμπορευματοκιβώτιων
16.24.11.00 Κατασκευή πλαισίων στοιβασίας υλικών (παλετών), κιβωτιοειδών πλαισίων στοιβασίας και άλλων σανίδων μεταφοράς φορτίων, από ξύλο
16.24.13.00 Κατασκευή άλλων ξύλινων εμπορευματοκιβωτίων και μερών τους
17.21.14.00 Κατασκευή πτυσσόμενων χαρτοκιβώτιων, κουτιών και κιβωτίων από μη κυματοειδές χαρτί ή χαρτόνι
22.22.19.00 Κατασκευή άλλων πλαστικών ειδών συσκευασίας
22.22.13.00 Κατασκευή κουτιών, θηκών, κιβωτίων και παρόμοιων ειδών από πλαστικές ύλες
46.21.19.00 Χονδρικό εμπόριο άλλων ακατέργαστων αγροτικών πρώτων υλών π.δ.κ.α.
46.31.00.00 Χονδρικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών
46.31.10.00 Χονδρικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών
46.31.11.00 Χονδρικό εμπόριο νωπών φρούτων και λαχανικών
46.31.11.01 Εξαγωγή εγχώριων νωπών αγροτικών προϊόντων
46.31.11.11 Χονδρικό εμπόριο οπωροκηπευτικών
46.31.12.00 Χονδρικό εμπόριο επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών
46.69.20.02 Χονδρικό εμπόριο άλλων πλαστικών προϊόντων συσκευασίας επαγγελματικής χρήσης
49.41.11.00 Υπηρεσίες οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων με οχήματα ψυγεία
49.41.11.02 Οδικές μεταφορές φορτηγού αυτοκινήτου ψυγείου διεθνών μεταφορών, με οδηγό μη ιδιοκτήτη
52.10.11.00 Υπηρεσίες αποθήκευσης υπό ψύξη
52.10.19.01 Υπηρεσίες προετοιμασίας (συσκευασία, συντήρηση κ.λπ.), προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων



Άρθρο 4

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης