Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Της «μη επιστρεπτέας» το ανάγνωσμα

Το σχόλιο της Δευτέρας - Της «μη επιστρεπτέας» το ανάγνωσμα
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 25 λεπτά

Επιμέλεια:
Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven


Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα.

Α. Βασικοί Ορισμοί

(1) Φιοριτούρα (-ες) : εξεζητημένος, επιτηδευμένος, πομπώδης και περίτεχνος λόγος
(2) Περικοκλάδα (-ες) : πολυετές φυτό, ανήκει στην οικογένεια Convolvulaceae, με αναρριχώμενους βλαστούς μήκους έως 2 μ., (μεταφορικά, συνήθως στον πληθυντικό) φιοριτούρα, σάλτσα, λόγος που υπεκφεύγει με πλάγιο και περίπλοκο τρόπο.
(3) Στη δίνη της ασάφειας ( Άρθρο του Κωνσταντίνου Δημ. Γραβιά)


Β. Βασικοί Φορολογικοί (και όχι μόνο) Κανόνες

(1) Όλοι οι λογιστικοί και φορολογικοί χειρισμοί λογίζονται ως σωστοί, εφόσον δεν ελεγχθούν .
(2) Ο Νόμος για την αντιμετώπιση της Γραφειοκρατίας: Όταν οι λύσεις που δίνει το υπουργείο δεν ταιριάζουν στο πρόβλημά σου, τροποποιείς το πρόβλημα, όχι τις λύσεις.
(3) Είναι πολύ απλό να κάνεις τα πράγματα περίπλοκα αλλά πολύ περίπλοκο να κάνεις τα πράγματα απλά.
(4) Αν κοιτάξει κανείς το πρόβλημά του από κοντά, θα διαπιστώσει ότι αποτελεί και αυτός μέρος του προβλήματος.
(5) Τίποτα δεν είναι τόσο κακό, ώστε να μην μπορεί να γίνει χειρότερο.
(6) Αν δεν μπορείς να τους πείσεις, μπέρδεψέ τους.

[ Πηγή : (αρ. 2 έως 6) Οι 50 διάσημοι νόμοι του Μέρφι : Πηγή https://enallaktikidrasi.com/2013/06/oi-50-diasimoi-nomoi-tou-merf%CE%B9/ ]

( Πηγή : https://www.dorotheum.com/en/l/7502128/ )

Ο Ζουάν Μιρό (στα καταλανικά αποδίδεται Ζουάν ή Zοάν Μιρό) (Joan Miró i Ferrá, Βαρκελώνη, 20 Απριλίου 1893 – Πάλμα (Μαγιόρκα), 25 Δεκεμβρίου 1983) ήταν Καταλανός ζωγράφος και γλύπτης και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους υπερρεαλιστές καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.

«Προσπαθώ να εφαρμόσω χρώματα όπως λέξεις που διαμορφώνουν ποιήματα, όπως νότες που διαμορφώνουν τη μουσική» Joan Miro

( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%BF%CF%85%CE%AC%CE%BD_%CE%9C%CE%B9%CF%81%CF%8C )


 

  •  Κεφάλαιο Πρώτο : Επιστρεπτέα προκαταβολή

 

Ε.2046/2022 Φορολογική μεταχείριση και χρόνος αναγνώρισης του εσόδου του μη επιστρεπτέου ποσού της κρατικής ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης της νόσου του κορωνοϊού COVID-19. Χρόνος και τρόπος διαβίβασης δεδομένων των επιδοτήσεων - επιχορηγήσεων, στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ

Το «ρεζουμέ» (γαλλική résumé, η ουσία, το κυρίως στοιχείο )

Ι. Φορολογική μεταχείριση και χρόνος αναγνώρισης του μη επιστρεπτέου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής και του ποσού της έκπτωσης 15% επί εφάπαξ καταβολής

6. Κατόπιν των ανωτέρω, όσες επιχειρήσεις εφαρμόζουν την από 23.3.2022 λογιστική οδηγία, καταχωρούν τα πιο πάνω ποσά, ήτοι το μη επιστρεπτέο ποσό και το ποσό έκπτωσης εφάπαξ καταβολής στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2021. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού από την ΑΑΔΕ και υπό αυτήν την έννοια δεν έχει οριστικοποιηθεί η ωφέλεια των δικαιούχων, οι επιχειρήσεις: α) που δεν γνώριζαν την 31.12.2021 εάν έχουν εκπληρώσει τους όρους μη αποπληρωμής, δύνανται να καταχωρήσουν το μη επιστρεπτέο ποσό και το τυχόν ποσό έκπτωσης στα αποτελέσματα του φορολογικού έτους 2022 και β) που καταχώρησαν το μη επιστρεπτέο ποσό στα αποτελέσματα του 2021 αλλά εντός του 2022 αποφασίζουν να προβούν σε εφάπαξ εξόφληση του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, δύνανται να καταχωρήσουν μόνο το ποσό της έκπτωσης στα αποτελέσματα του 2022…..

ΙΙ. Χρόνος και τρόπος διαβίβασης των επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

9. Εν όψει των προαναφερομένων, εφόσον έχει εκδοθεί τιμολόγιο για την είσπραξη επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων, παρότι δεν προβλέπεται έκδοση αυτού από τις σχετικές διατάξεις του ν.4308/2014, τα υπόψη δεδομένα διαβιβάζονται στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ, στην προθεσμία που τίθεται με την υπό στοιχεία Α.1038/2022 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. 10. Αν δεν έχει εκδοθεί τιμολόγιο για την είσπραξη επιδοτήσεων-επιχορηγήσεων, τα υπόψη δεδομένα διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ στους χρόνους που τίθενται με την Α. 1138/2020. Όσον αφορά ειδικότερα τις προθεσμίες που τίθενται στην Α. 1138/2020 και λήγουν την 31/3/2022, θα οριστεί νέα προθεσμία, κατόπιν της τροποποίησης της απόφασης αυτής.


Από την ανάλυση του Κώστα Κουλογιάννη (δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ):

Ι. Επιχειρήσεις με απλογραφικό λογιστικό σύστημα [παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 των Ε.Λ.Π.]

Για τις πολύ μικρές οντότητες της παραγράφου 2(γ) του άρθρου 1 (απλογραφικά βιβλία) ισχύουν τα προβλεπόμενα από τα σημεία ιδ) και ιστ) της παραγράφου 1 του άρθρου 30 του ν.4308/2014 και συγκεκριμένα, ορίζονται τα ακόλουθα:
«ιστ) Αναγνωρίζουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία και δεν εφαρμόζουν τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 23» (ΣΛΟΤ 957 ΕΞ/4.8.2020).


-
Συνεπώς οι οντότητες με απλογραφικά βιβλία μπορούν να ακολουθήσουν τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο 2046/2022 και να καταχωρήσουν το έσοδο που θα προκύψει από το ποσό που δεν θα επιστρέψουν από την επιστρεπτέα προκαταβολή είτε το 2021 ή το 2022 στα βιβλία τους και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.

-Σε ό,τι αφορά στην έκπτωση του 15% που τυχόν προκύψει από την εφάπαξ αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού, αυτή θα καταχωρισθεί στο έτος 2022.

-
Διαβίβαση στην πλατφόρμα
myDATA

-- Εάν οι επιχειρήσεις καταχωρίσουν το έσοδο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στο έτος 2021, θα διαβιβάσουν το έσοδο με βάση την προθεσμία που θα ορίσει η απόφαση που θα τροποποιήσει την Α.1138/2020.
-- Εάν οι επιχειρήσεις καταχωρίσουν το έσοδο της μη επιστρεπτέας προκαταβολής στο 2022, θα διαβιβάσουν το έσοδο σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση Α.1138/2020, ήτοι έως τις 20 του επόμενου μήνα από την λογιστικοποίηση του εσόδου.

 

ΙΙ. Φορολογική / λογιστική αντιμετώπιση εσόδου που προκύπτει από το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής για λοιπές επιχειρήσεις

 

  Λογιστικοποίηση εσόδου (λογιστική βάση)

Καταχώριση στα έντυπα  Ε3, Ν (φορολογική βάση)

Ημερομηνία διαβίβασης στην πλατφόρμα myDATA
Επιχειρήσεις που δεν γνωρίζουν τους όρους αποπληρωμής και δεν μπορούν να υπολογίσουν με βεβαιότητα το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής Η καταχώριση του εσόδου στα βιβλία των οντοτήτων θα γίνει το έτος 2022, όταν θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ η ωφέλεια των δικαιούχων, οπότε θα υπάρχει η σφόδρα πιθανότητα /βεβαιότητα του ποσού του εσόδου*

Αντιστοίχως στα έντυπα Ε3 και Ν θα καταχωρισθεί στο φορολογικό έτος 2022

Με βάση τα όσα ισχύουν έως σήμερα με την Α.1138/2020 η διαβίβαση γίνεται έως τις 20 του επόμενου μήνα από την λογιστικοποίηση του εσόδου.
Επιχειρήσεις που μπορούν να υπολογίσουν με βεβαιότητα το μη επιστρεπτέο ποσό (έσοδο) της επιστρεπτέας προκαταβολής Καταχώριση στα βιβλία του εσόδου το έτος 2021

Αντιστοίχως στα έντυπα Ε3 και Ν  θα καταχωρισθεί στο φορολογικό έτος  2021

Με βάση τα όσα ισχύουν έως σήμερα, η διαβίβαση των εσόδων αυτών (λογιστικών) σύμφωνα με την Α.1138/2020 έπρεπε να γίνει έως 31.3.2022. Σύμφωνα όμως με την Ε. 2046/2022, θα ακολουθήσει απόφαση  με διαφορετική καταληκτική ημερομηνία.

*Εφόσον κατά την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ή να διενεργήσουν μια αξιόπιστη εκτίμηση σχετικά με το εάν έχουν εκπληρώσει ή όχι τους όρους που διέπουν την αποπληρωμή.
Συνεπώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αναγνώρισης του εσόδου σύμφωνα με τα ΕΛΠ (σφόδρα πιθανότητα ότι μελλοντικά οικονομικά οφέλη θα εισρεύσουν στην επιχείρηση) (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α:. ΟΡΙΣΜΟΙ Ν.4308/2014)
Αναγνώριση (recognition): Αναγνώριση είναι η διαδικασία ενσωμάτωσης στον ισολογισμό ή/και στην κατάσταση αποτελεσμάτων ενός στοιχείου που εμπίπτει στους σχετικούς ορισμούς του παρόντος νόμου και ικανοποιεί τα επόμενα κριτήρια:
α) είναι σφόδρα πιθανό [25.3.2 Ο όρος «σφόδρα πιθανό» (probable) υποδηλώνει πολύ υψηλή πιθανότητα, σχεδόν βεβαιότητα] ότι μελλοντικά οικονομικά οφέλη σχετιζόμενα με το στοιχείο θα εισρεύσουν στην επιχείρηση ή θα εκρεύσουν από αυτή.
β) το στοιχείο έχει ένα κόστος ή μια αξία που μπορεί να επιμετρηθεί αξιόπιστα.................. Δείτε τη συνέχεια της επισήμανσης εδώ.
 



Επιστρεπτέα προκαταβολή - Πως υπολογίζεται το απαιτούμενο επίπεδο απασχόλησης - Δημοσιεύθηκαν οι πρώτες αποφάσεις με την αλλαγή του πλαισίου

Αναλυτικά οι βασικότερες αλλαγές που προβλέπονται στις αποφάσεις :

✔ Η περίοδος χάριτος παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου και η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την 29η Ιουλίου 2022.

✔ Το επιστρεπτέο ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης, είναι πληρωτέο σε ενενήντα έξι (96) ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέας την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα.

✔ Το ποσό της έκπτωσης (15%) είναι αφορολόγητο.

✔ Για την πλήρωση των προϋποθέσεων επιστροφής(ποσοστά 25%, 33% και 50%) όπως αυτές περιγράφονται στις αποφάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών, το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε3) φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα, όπως έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η.03.2022.

✔ Προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται η υπαγωγή της οφειλής (επιστρεπτέο ποσό) σε άλλη ρύθμιση αποπληρωμής οφειλών βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης, συμφωνίας ή απόφασης διοικητικού οργάνου.

✔ Περιγράφεται αναλυτικά το πλαίσιο επιστροφής ολόκληρου η μέρος του ποσού σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων.

✔ Τέλος περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται το απαιτούμενο επίπεδο απασχόλησης στις διάφορες περιόδους που αναφέρονται στα πλαίσια των επιστρεπτέων προκαταβολών


Επιστρεπτέα προκαταβολή - Πίνακες για τον υπολογισμό του μη επιστρεπτέου ποσού και της ρήτρας απασχόλησης (έχουν επικαιροποιηθεί με τις μέχρι σήμερα δημοσιευθείσες αποφάσεις.)


 

  •  Κεφάλαιο Δεύτερο: Οι νέοι νόμοι (4934, 4935, 4936)

 

α) Νόμος 4934/2022 [ Ενιαίο Πιστοποιητικό Ενημερότητας ]

Δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4934/2022 για το ενιαίο πιστοποιητικό ενημερότητας

Με το άρθρο 22 παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ενιαίου πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας, μέσω ειδικής πλατφόρμας προσβάσιμης διαμέσου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και προϋποθέσεις. Το εν λόγω πιστοποιητικό περιλαμβάνει τα προβλεπόμενα στοιχεία του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και ασφαλιστικής ενημερότητας (ν. 4174/2013 και ν. 4611/2019) και γίνεται αποδεκτό από όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, φυσικά ή νομικά πρόσωπα κ.λπ.

●●●

β) Νόμος 4935/2022 [ Κίνητρα Μετασχηματισμών – Μείωση Φορολογίας Αγροτών ]

Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Στο ΦΕΚ ο νόμος 4935/2022

Με τις διατάξεις του νέου νόμου θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα, που αφορούν στους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 4601/2019 (συγχώνευση, διάσπαση, μετατροπή) και στους μετασχηματισμούς που προβλέπονται από τις διατάξεις των ν.δ.1297/1972, ν.2166/1993 και ν.4172/2013 και άλλων νόμων, και ιδίως προβλέπονται τα εξής:

Παρέχεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%)

Απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος, σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Επιτρέπεται, σε περιπτώσεις απόκτησης εταιρικών συμμετοχών σε άλλη εταιρεία, έκπτωση δαπανών που πραγματοποιούνται για τον σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Τροποποιούνται - συμπληρώνονται οι διατάξεις για τη μεταφορά Ζημίας από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις στον ισολογισμό της νέας εταιρείας και ρυθμίζεται χρονικά η δυνατότητα εφαρμογής της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, στην περίπτωση μετασχηματισμού επιχειρήσεων οποιασδήποτε μορφής.

Παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το κίνητρο της απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν από την άσκηση ατομικής αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις.

Δύναται να συμφωνείται, με ιδιωτικές έγγραφες συμβάσεις βεβαίας χρονολογίας μεταξύ παραγωγών και αγοραστών, η μελλοντική πώληση αγροτικών προϊόντων.

Ο νόμος περιλαμβάνει και τις τροπολογίες με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ 2022 και την επεξεργασία αιτήσεων συνταξιοδότησης

●●●

γ) Νόμος 4936/2022 [ Επιδότηση ρεύματος και την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ]

Νέος νόμος 4936/2022 - Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νόμος με τις διατάξεις για την επιδότηση ρεύματος και την έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Περιέχει διατάξεις ως προς την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη μέρους της αύξησης του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν εκδοθεί κατά τη χρονική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 («περίοδος αναφοράς»), σε φυσικά πρόσωπα φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, που πληρούν τα οριζόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

Περιέχει επίσης και την διάταξη για την επιβολή άπαξ έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το σύνολο των μονάδων παραγωγής τους καθώς και στις μονάδες που εκπροσωπούνται από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟ.Σ.Ε.), με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους από τη συμμετοχή έκαστης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του ν.4425/2016, για τη χρονική περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30η Ιουνίου 2022

Αφορολόγητη η επιδότηση ρεύματος για το πεντάμηνο του 2022 - Έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους

[ Joan Miró - We shall overcome ]


  •  Κεφάλαιο Τρίτο: «myDATA»

 

Αναμένουμε (εδώ και μήνες)

α) Την τροποποίηση της απόφασης Α.1138/2020,

β) Την τροποποίηση του νόμου για τις ποινές στις περιπτώσεις εκπρόθεσμων διαβιβάσεων και από πότε θα ισχύουν

γ) Πως θα γίνεται τεχνικά η διαβίβαση των «αποκλίσεων», για την χρήση 2021.

δ) «Πλήρη και αναλυτικό Οδηγό Εφαρμογής»

ε) Δημόσια καταγραφή από την ΑΑΔΕ, των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών, που υπάρχουν.

Η κίνηση της εβδομάδας που πέρασε:

myDATA - Δημοσιεύθηκε η απόφαση για την παράταση της προθεσμίας διαβίβασης εσόδων 2021 έως τις 15 Ιουνίου 2022.

Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις (Ενημερωμένο) myDATA - Ηλεκτρονικά βιβλία ΑΑΔΕ (Επιχειρησιακά θέματα)

Προσθήκη των:

103. Ε Με ποιο τρόπο διαβιβάζουν δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA οι Άμισθοι Υποθηκοφύλακες;

………………..

104. Ε Με ποιο τρόπο διαβιβάζουν οι Επιχειρήσεις τις επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA; Α …. Στην περίπτωση των επιδοτήσεων – επιχορηγήσεων δεν υπάρχει υποχρέωση για την έκδοση φορολογικού στοιχείου. Σε κάθε περίπτωση για τη διαβίβαση των δεδομένων τους χρησιμοποιείται ο Τύπος Παραστατικού 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης, με ΑΦΜ Εκδότη το ΑΦΜ της Επιχείρησης που λαμβάνει την επιδότηση – επιχορήγηση και με ΑΦΜ Λήπτη το ΑΦΜ του φορέα που τη χορηγεί. Στην πρώτη φάση λειτουργίας και στην περίπτωση που το ΑΦΜ του φορέα είτε δεν είναι γνωστό, είτε δεν υφίσταται, διαβιβάζεται με εννέα μηδενικά (000000000). Ο χαρακτηρισμός εσόδων στην περίπτωση που δεν επηρεάζει το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα είναι με 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-), με κωδ. είτε E3_596 Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις, είτε E3_597 Επιδοτήσεις - Επιχορηγήσεις για επενδυτικούς σκοπούς - κάλυψη δαπανών, είτε μη συσχετιζόμενο με κωδικό Ε3.

Στην περίπτωση που ο χαρακτηρισμός εσόδων επηρεάζει το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα, ο χαρακτηρισμός εσόδων είναι με 1.5 Λοιπά Έσοδα/ Κέρδη (+) / (-), με κωδ. είτε Ε3_562 Λοιπά Συνήθη Έσοδα, είτε Ε3_570 Ασυνήθη έσοδα και κέρδη. Ο χαρακτηρισμός ΦΠΑ σε κάθε περίπτωση είναι με κατ. 7 [0%] και επιλογή 27 Λοιπές Εξαιρέσεις ΦΠΑ.

Οι επιδοτήσεις – επιχορηγήσεις ημεδαπής αλλοδαπής, διαβιβάζονται σε κάθε περίπτωση στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, από την επιχείρηση που τις λαμβάνει, ανεξάρτητα από το φορέα που χορηγούνται. ( Προσοχή δείτε την σε συνδυασμό με την Ε.2046/2022 – Δείτε κεφ. Πρώτο )


Υπενθυμίζουμε ορισμένα θέματα:

→ Προθεσμίες διαβίβασης

α) Χρήση 2021: Έως 15.6.2022 πρέπει να διαβιβαστούν όλα τα έσοδα του 2021

Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.10.2022.

β) Χρήση 2022: Έως την έκδοση εγκυκλίου για τις «Ποινές» εκπρόθεσμης διαβίβασης, η «κατάσταση», θα είναι ίδια με αυτή του έτους 2021.

Άρα καθώς δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος σχετικά με τις κυρώσεις, δεν τίθενται στην ουσία «Προθεσμίες»

Οι επικαιροποιημένες «Ερωτήσεις-Απαντήσεις» της τσιγγάνας, με την οποία έχω αποκλειστική συνεργασία, είναι ότι: «Οι ποινές δεν θα αρχίζουν πριν την (1/10/2022) και θα αφορούν μόνο τα Έσοδα. Για τα έξοδα, δεν θα προβλέπονται ποινές για όλο το 2022».


→ Αποδείξεις Λιανικής

α) Χρήση 2021: Το «e-send» (έχει δεδομένα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021) δεν θα στείλει δεδομένα στο «myDATA». Άρα πρέπει να διαβιβαστούν (έως και σε μηνιαία βάση), μέσω του λογιστικού προγράμματος, όλες οι πωλήσεις λιανικής.

β) Χρήση 2022: Το «e-send» (έχει τα δεδομένα από την αρχή του 2022). Αναμένουμε την διασύνδεση και την αποστολή δεδομένων στο «myDATA». Άρα μέχρι νεωτέρας αρκούμαστε στην διαβίβαση (υποχρεωτική) μόνο στο «e-send».

Εργασίες αναβάθμισης [Οι άλλοι το λένε «Διόρθωση κακοτεχνιών»]

myDATA: Εκτός λειτουργίας το συνοπτικό βιβλίο, η ειδική φόρμα καταχώρισης και η εγγραφή στο timologio από Κυριακή 29/5 και ώρα 15:00 έως Τρίτη 31/5 και ώρα 13:00 λόγω εργασιών αναβάθμισης


Ανακοινώσεις συλλόγων και οργανώσεων

ΕΦΕΕΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την εφαρμογή myDATA

ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας - myDATA: Επιστολή διαμαρτυρίας

ΕΦΕΕΘ: Αίτημα παράτασης myDATA

ΕΚΕΛΦΑ: Οι προτάσεις μας για την συνεδρίαση του ΔΣ ΠΟΦΕΕ σχετικά με τις Φορολογικές Δηλώσεις και το mydata

Δίκτυο Συνεργασίας και Παρέμβασης Λογιστών-Φοροτεχνικών - myDATA: Παράταση μέχρι 10/06 ή πως «εξαφανίζεται» το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της ΠΟΦΕΕ

ΛΣΑ - Ανακοίνωση: Η myDATA κατά το σωτήριον έτος 2022!

Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών: «Καλούμε όλες τις Ενώσεις να πάρουν θέση για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου»

 

  • Κεφάλαιο Τέταρτο: «Κλείσιμο» Χρήσης 2021 και Φορολογικές Δηλώσεις


Δείτε από την «εργαλειοθήκη » του Taxheaven

Δηλώσεις 2022: https://www.taxheaven.gr/widgets/tax2022

Η φορολογική μου δήλωση 2022 - Κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα και τα βιβλιοπωλεία

Άρθρα Transfer Pricing - Ενδοομιλικές συναλλαγές και φορολογικά έντυπα Ε3 και Ν - Συνοπτικός οδηγός ανάλυσης και τεκμηρίωσης transfer pricing 2021 (Κωστής Ν. Ντρούκας)

Άρθρα Χρήση 2021: Οδικός χάρτης για το κλείσιμο - Checklist και οδηγίες 120 σημείων (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος)

●●●

Τροποποιητικές

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Σε λειτουργία η εφαρμογή για τροποποιητικές φυσικών προσώπων

●●●

«Ξέπλυμα χρήματος» και υποχρεώσεις λογιστών

Μέτρα (απλουστευμένης) δέουσας επιμέλειας εν όψει της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Φ.Ε. 2021 (Νένα Π. Διονυσοπούλου)

Είναι μονόδρομος η ζήτηση και λήψη από τον πελάτη εγγράφων προκειμένου να δημιουργήσουμε και να τηρήσουμε κατά τα ειδικώς οριζόμενα στα άρθρα 30 και 31 του Ν 4557/2018 ένα έγχαρτο ή ψηφιακό αρχείο που να αφορά τουλάχιστον την πιστοποίηση της ταυτότητας του πελάτη .

●●●

Η ροή υποβολής ως παράγων καθορισμού των παρατάσεων

Η ροή υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσα από την κεντρική σελίδα της ΑΑΔΕ - 4,3 εκατ. περίπου επικαιροποιήσεις

Πάντως «δεν βγαίνουν τα κουκιά», στις προθεσμίες

●●●

Έγκυρες και Επιστημονικές Προβλέψεις για τις καθιερωμένες παρατάσεις

Οι «Προβλέψεις» της τσιγγάνας, με την οποία έχω αποκλειστική συνεργασία, είναι ότι: «Η πρώτη παράταση των δηλώσεων, θα είναι μέχρι την προθεσμία υποβολής της πληρωμής της πρώτης δόσης».

  •  Κεφάλαιο Πέμπτο: Ενισχύσεις & μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, πολέμου και όχι μόνο

72642 ΕΞ 2022 Καθορισμός διαδικασίας και όρων χορήγησης δανείων Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βάσει του Προσωρινού Πλαισίου της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις για την στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, Τμήμα 3.13

Μειωμένα μισθώματα Νοεμβρίου 2020-Ιουλίου 2021: Πίστωση 9,6 εκατ. σε 6.001 ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενίσχυση εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών, τηλεόρασης - ΕΔΟΕΑΠ: Υποβολή αίτησης έως την Παρασκευή 3 Ιουνίου

Παράταση ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών

72112 ΕΞ 2022 Χρηματοδότηση δράσεων που συνδέονται με θεομηνίες από το Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής

71102 ΕΞ 2022 Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης

  •  Κεφάλαιο Έκτο: «Platforma News»


Σε λειτουργία η πλατφόρμα του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης (Μ.Υ.Φ.Α.Η.)

Οι φορείς της αγοράς της ηλεκτροκίνησης θα μπορούν να «ανεβάζουν» στο Μ.Υ.Φ.Α.Η. δεδομένα όπως η ακριβής θέση των φορτιστών, η διαθεσιμότητα, το κόστος, ο τρόπος πληρωμής κ.λπ. και τα οποία θα είναι άμεσα διαθέσιμα και ορατά στους χρήστες της πλατφόρμας σε πραγματικό χρόνο.

Μητρώο Διαφάνειας: Διαδικασία εγγραφής εκπροσώπων συμφερόντων

α) Μητρώο Διαφάνειας (εφεξής Μητρώο): η οριζόμενη στην περ. στ.’ του άρθρου 3 του ν. 4829/2021 ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταχώριση πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες επιρροής. β) Δραστηριότητα επιρροής: η οριζόμενη στην περ. α’ του άρθρου 3 του ν. 4829/2021 επικοινωνία των εκπροσώπων συμφερόντων με θεσμικούς φορείς. γ) Επικοινωνία: η οριζόμενη στην περ. ε’ του άρθρου 3 του ν. 4829/2021 επαφή των εκπροσώπων συμφερόντων με θεσμικούς φορείς. Ιδιωτικά συμφωνητικά: Δυνατότητα υπογραφής από περισσότερους από δύο συμβαλλόμενους μέσω του docs.gov.gr

Για την ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους σε ιδιωτικό συμφωνητικό, οι πολίτες ακολουθούν τα ίδια βήματα με εκείνα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης. Συγκεκριμένα, ο πρώτος υπογράφων εισέρχεται στο docs.gov.gr και αφού επιλέξει την επιλογή «Ψηφιακή Βεβαίωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού» αυθεντικοποιείται:… Ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος για τη Χωρική Ανάλυση της Επιχειρηματικότητας το ΕΒΕΑ

Οι τρεις βασικοί Πυλώνες του Συστήματος είναι:

Α. Γεωπληροφοριακό Σύστημα (GIS), μέσω του οποίου παρουσιάζονται με τη μορφή διαδραστικών χαρτών βασικοί δείκτες της Προσφοράς και Ζήτησης της αγοράς.

Β. Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας (BI), το οποίο προσφέρει εργαλεία για δυναμική αναζήτηση στοιχείων αλλά και πρόσβαση σε πλήθος αναφορών (reports).

Γ. Εφαρμογή για Κινητές Συσκευές (Mobile Apps), η οποία βασίζεται στην τεχνολογία των Μηνυμάτων Ώθησης (Push Notification) για την ενημέρωση του αγοραστικού κοινού (proximity marketing).

mySynigoroslive: Σε λειτουργία η εφαρμογή για προγραμματισμό ραντεβού με το Συνήγορο του Πολίτη

Δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν εξ αποστάσεως με τον Συνήγορο του Πολίτη για θέματα που τους απασχολούν

Διαθέσιμα το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

  •  Κεφάλαιο Έβδομο: Προθεσμίες


Καταρχήν δείτε:

Σημαντικές φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις μηνός Μαΐου 2022

Επισημαίνω για την τελευταία μέρα του Μαΐου:

έως τις 31.5.2022 πραγματοποιείται η υποβολή δήλωσης στον e-Ε.Φ.Κ.Α. της παράλληλης εργασίας από παλιούς συνταξιούχους του φορέα (που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016),

(Κάτι «ακούγεται» για παράταση)

●●●

Άλλες ενδιαφέρουσες προθεσμίες:

e-ΕΦΚΑ: Λήγει σε 4 ημέρες η καθολική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους Μη Μισθωτούς

Εκπνέει στις 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου δασικών χαρτών

Συναφές αλλά πολύ σημαντικό για τις προθεσμίες

Νέα ερώτηση στη Bουλή για την ασθένεια λογιστών - φοροτεχνικών - Τι απαντά το υπ. Οικονομικών

  •  Κεφάλαιο Όγδοο: Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ - Εταιρικό Δίκαιο – Κεφαλαιαγορά – Γ.Ε.ΜΗ

ΕΛΤΕ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΤΕ και ΕΚΟΜΕ για τον έλεγχο επενδύσεων

Αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων ΞΧ/ΧΤ ως απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία - Η ΕΛΤΕ εφιστά την προσοχή ελεγκτικών εταιρειών και Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών

Κεφαλαιαγορά

Κεφαλαιαγορά: Έρχονται μεταρρυθμίσεις στην εταιρική διακυβέρνηση, στα λογιστικά πρότυπα και στην εποπτεία

Γ.Ε.ΜΗ

ΓΕΜΗ: Υπόχρεοι εγγραφής, μεταβατικές διατάξεις και νέα Μητρώα

Ατομικές επιχειρήσεις

Προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η επιλεγείσα δραστηριότητα του φυσικού προσώπου είναι εμπορική, οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. και οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να συμβουλεύονται την υπ' αρ. 44070/28-04-2022 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της οποίας είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι ΚΑΔ που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα με αύξουσα σειρά και με ανάλυση που φθάνει σε κωδικούς 6ψήφιους ή 8ψήφιους. Διευκρινίζεται ότι λογίζεται ως εμπορικός μόνο ο αναγραφόμενος ΚΑΔ με τη μεγαλύτερη ανάλυση. Για παράδειγμα είναι εμπορικοί οι 69.10.19.03 και 69.10.19.04 που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα κι όχι οι κωδικοί 69.10.19.01 & 69.10.19.02 που δεν περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ούτε επομένως ο κωδικός 69.10.19 στο σύνολό του. → Θέσπιση νέων Μητρώων:

α) Μ.Μ.Ε.Ο.Δ Εγγράφονται υποχρεωτικά στο διακριτό Μητρώο Μη Εμπορικής Οικονομικής Δραστηριότητας (Μ.Μ.Ε.Ο.Δ), το οποίο τηρείται στο πληροφοριακό σύστημα του Γ.Ε.ΜΗ.: α) τα σωματεία των άρθρων 78 έως 107 ΑΚ,/β) τα ιδρύματα των άρθρων 108 έως 121 ΑΚ,/γ) οι επιτροπές εράνων των άρθρων 122 έως 126 ΑΚ,/δ) οι αστικές εταιρείες χωρίς νομική προσωπικότητα των άρθρων 741 έως 783 ΑΚ. Επισημαίνεται ότι η εγγραφή των ανωτέρω υπόχρεων μελών στο Μ.Μ.Ε.Ο.Δ. θα γίνεται ατελώς και θα πραγματοποιείται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας με το πληροφοριακό σύστημα Ο.Π.Σ.Φ. TAXIS κατά την έναρξη της δραστηριότητάς τους στη ΔΟΥ. Για τις υφιστάμενες οντότητες θα γίνει μετάπτωση των στοιχείων που τηρούνται στα αρμόδια δικαστήρια και το TAXIS. Η διαδικασία θα καθοριστεί με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Δικαιοσύνης και σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 64 θα έχει ολοκληρωθεί έως την 01.10.2022.  β) ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ Σύμφωνα με το άρθρο 56 του ν. 4919/2022 συγκροτείται Γενικό Μητρώο Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ.) στο οποίο εγγράφονται προαιρετικά τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα χωρίς να διενεργούν εμπορικές πράξεις και είναι εγγεγραμμένα στους κατωτέρω επιστημονικούς φορείς ή στα μέλη αυτών: - Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος /- Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος /- Ολομέλεια Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος /- Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος /- Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία /- Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος /- Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος /- Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδος /- Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.

………..

  • Με την εγγραφή των πτυχιούχων των Α.Τ.Ε.Ι ( Νυν Πανεπιστήμια ) στο Ο.Ε.Ε, τι θα γίνει ; Θα συνεχίζουμε ως Ο.Ε.Ε το «Ιστορικό Λάθος» ή θα λάβουμε τις απαιτούμενες αποφάσεις ;

    Δηλαδή, κάποιοι, από τους λογιστές, θα είναι γραμμένοι στο «επιστημονικό μητρώο ( ΓΕ.Μ.Μ.Ε.Φ) » και κάποιοι όχι ;;;



  •  Κεφάλαιο Ένατο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

 

Κωδικοποίηση του Κώδικα ΦΠΑ από την ΑΑΔΕ [Πολύ καλό]

Ε.2044/2022 Κοινοποίηση διοικητικής κωδικοποίησης του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ν. 2859/2000, Α' 248)

●●●

Αρθρογραφία

Αναδρομική εφαρμογή ευμενέστερης διάταξης - Πολιτική κατά της παράνομης νομιμοποίησης εσόδων - Έκπτωση φόρου δωρεάς κινητής περιουσίας που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή ( επιστημονική ομάδα της ARTION)

Άρθρα Εφαρμογή της αρχής του δουλευμένου με τη χρήση μεταβατικών λογαριασμών - Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση. Πρακτικές εφαρμογές κατά περίπτωση (Μέρος Γ') ( Ε. Μπατσινίλας - Α. Νασόπουλος)

Άρθρα Φορολογικά προνόμια για την προσέλκυση κατοίκων εξωτερικού (Του Γιώργου Δαλιάνη, με τη συνεργασία του Γιάννη Αρτσίτα και της Νίκης Χατζοπούλου)

●●●

Νομοθεσία - Αποφάσεις

Τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα με PVC - ΕΟΑΝ: Σε ποιες συσκευασίες πλαστικών φιαλών επιβάλλεται τέλος 8 λεπτών ανά συσκευασία

Στο 6% μετατίθεται από 01-06-2022 ο ΦΠΑ για το σύνολο των προτύπων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ)

Διεύρυνση του δικτύου χωρών για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών

●●●

ΔΕΔ – ΣΤΕ - ΔΕΕ

ΔΕΔ Α 4532/2021 Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ προηγούμενων φορολογικών περιόδων – Δυνατότητα επανελέγχου φορολογικών περιόδων, οι οποίες ελέγχθηκαν με προσωρινό έλεγχο στα πλαίσια εξέτασης αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ βάσει της ΠΟΛ.1073/2004 – 5ετής παραγραφή των αξιώσεων επιστροφής πιστωτικών υπολοίπων ΦΠΑ σχηματισθέντων κατά τα έτη 2006-2008 – Υποχρεωτική η υποβολή σχετικής αίτησης επιστροφής

ΣτΕ 97/2022 Αφορολόγητα αποθεματικά - Ολομέλεια παραπομπή

ΔΕΔ Θ 3645/2021 Μη αναγνώριση αγορών λόγω μη τμηματικής ή ολικής εξόφλησής τους με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής

ΔΕΔ Α 4613/2021 Εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης εισφοράς δακοκτονίας

ΔΕΔ Θ 3643/2021 Υποκρυπτόμενος συναυτουργός στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων.

ΔΕΔ - Συνδυασμός μεθόδων τεκμηρίωσης σε περιπτώσεις ενδοομιλικών συναλλαγών

Πρόστιμο 1.000 ευρώ για άνοιγμα θυρίδας θανόντος πριν την απογραφή και την ενημέρωση της φορολογικής αρχής

●●●

Κλέφτες και Αστυνόμοι

«Κύκλωμα CAROUSEL» αποκάλυψε ο έλεγχος σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου δημητριακών στην Κεντρική Μακεδονία

[ Joan Miro – Animales Magicos (Μαγικά Ζώα) ]

  • Κεφάλαιο Δέκατο: Ασφαλιστικά & εργατικά - Νομοθεσία – Νομολογία και αρθρογραφία

 
Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Η πρώτη φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει στο διάστημα 1 - 30 Ιουνίου να ολοκληρώσουν την απογραφή την εργαζόμενων τους στο ΕΡΓΑΝΗ II και να καταγράψουν τα στοιχεία εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων τους (ώρες εργασίας ανά εβδομάδα, 5θήμερη ή 6ήμερη εργασία, σταθερό ή μεταβαλλόμενο ωράριο κλπ.) Στους ίδιους κλάδους θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Η απογραφή των εργαζόμενων (στοιχείων εργασιακής σχέσης και ωραρίου απασχόλησης) για τους λοιπούς κλάδους της οικονομίας θα γίνει στο διάστημα από 1.10.2022 έως 31.11.2022.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: 9 ερωτήσεις-απαντήσεις από το Υπουργείο

ΕΡΓΑΝΗ II - Οδηγός: Οργάνωση χρόνου εργασίας και ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

ΕΡΓΑΝΗ II: Δείτε την παρουσίαση του Οδηγού Εφαρμογής - Ψηφιακή οργάνωση χρόνου εργασίας και ψηφιακή κάρτα

Διάφορα

Νέα ΣΣΕ εργατοτεχνιτών οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων - Διευκρινίσεις e-ΕΦΚΑ για την εφαρμογή της

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν 1876/1990, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και οι όμοιας έκτασης Αποφάσεις Διαιτησίας (Δ.Α.) του άρθρου 16 του ιδίου νόμου, δεσμεύουν τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλομένων συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου ή του επαγγέλματος εντός του τοπικού, επαγγελματικού και χρονικού πεδίου τους, ή των εν διενέξει αντίστοιχα, εκτός αν κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά τις διατάξεις των παρ. 2, 3 και 4 του άρθρου 11 του Ν 1876/1990, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Προαιρετική συνέχιση ασφάλισης επικουρικού κλάδου - Επικαιροποιημένη κωδικοποίηση e-ΕΦΚΑ πακέτων κάλυψης

Ξεκινούν οι διαδικασίες από τον e-ΕΦΚΑ για τη δημοσιοποίηση στοιχείων ληξιπρόθεσμων οφειλών

Μαθητεία: Ασφαλιστική τακτοποίηση στον e-ΕΦΚΑ μαθητευόμενων - Υπολογισμός εισφορών και ΑΠΔ

 

  •  Κεφάλαιο Ενδέκατο: Ανακοινώσεις συλλόγων και οργανώσεων

 

ΕΦΕΕΑ – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

ΕΦΕΕΑ: Η νέα σύνθεση του Δ.Σ.

Επιστολή του Προέδρου της ΕΦΕΕΑ Νίκου Κούβαρη

ΑΣΦΕΕΑ: «Ο τυχοδιωκτισμός και η αναξιοπιστία σε μια και μόνο ανακοίνωση»

Μύκονος – Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Λογιστικός Σύλλογος Μυκόνου: Εκλογή νέου Δ.Σ. και ανακοίνωση σχετικά με απόπειρες εξαπάτησης επιχειρήσεων και φορολογούμενων

« … άγνωστοι επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον πελάτη, του Λογιστή – Φοροτεχνικού, επικαλούμενοι ότι είναι συνεργάτες του λογιστή/λογίστριας και προσπαθούν να αποσπάσουν τις οποιεσδήποτε πληροφορίες, π.χ. : στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς TAXISNET κ.λπ. ή το οποιοδήποτε προσωπικό δεδομένο του πελάτη του λογιστή».

 

  •  Κεφάλαιο Δωδέκατο: Διάφορα αλλά σημαντικά


Το ΟΕΕ ανοίγει το διάλογο για την ενεργειακή και πληθωριστική κρίση

Φορολογική επιβάρυνση μισθωτής εργασίας: Δήλωση του Υπ. Οικονομικών σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ

ΠΟΜΙΔΑ: «Ασύλληπτες επιβαρύνσεις από τον πρόσθετο ΕΝΦΙΑ! Παραδείγματα και υπόδειγμα για "ενδικοφανείς προσφυγές" έως τις 10.6.2022»

Π.Δ.Σ.Ο.: «34 οικονομολόγοι εκλεγμένοι στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»

  • Λογοτεχνία – «Γενόσημα υλικά» του Νεοκλή Χρ. Δημόπουλου

« Σκόρπιες κουβέντες από τα καφενεία του γενέθλιου τόπου, όπως διασώθηκαν στη μνήμη ενός ωτακουστή, αλλά και ψίθυροι και σπαράγματα από μονολόγους εσωτερικής καύσης, συνήθως σε τρίτο πρόσωπο. Ιστορίες με γενόσημα υλικά ψάχνουν συνώνυμα για την απουσία, τη σιωπή και τη ματαίωση, σχεδόν πάντοτε με αποσιωπητικά στην τελευταία αράδα. Στιγμιότυπα μιας ένοχης αθωότητας, που δεν μπόρεσαν να γίνουν ποιήματα.»

Ο Φίλος και Συγχωριανός Νεοκλής Χρ. Δημόπουλος γεννήθηκε το 1963. Κατάγεται από τον Ριόλο Αχαΐας και είναι δικηγόρος.

[Χάρτινα αλισβερίσια]

« Όλη τη νύχτα ψάρευα την πανσέληνο, που καθρεφτιζόταν στα μάτια της. Δυο κάρβουνα αναμμένα, ίδια με τη φωτιά που καίει άσβεστη μέρα -νύχτα στα εικονίσματα. Κολύμπησα σε μια θάλασσα ξεθωριασμένη, ζυμωμένη με τα δάκρυα, τον ιδρώτα και το σάλιο της και το πρωί με βρήκε αποκαμωμένο με ακρωτηριασμένα δάχτυλα κι ένα σπασμένο ρεφρέν στο στόμα, μαζί με τους άλλους, που είχαν ναυαγήσει στις νεροσυρμές του κορμιού της.

Μισοί άνθρωποι – μισοί πέτρα με κέρασαν τσιγάρο και συνέχισαν να παίζουν στα ζάρια τα ναύλα για την επιστροφή τους, περιμένοντας να φανεί το άσπρο πανί του βαρκάρη. Έβριζαν και βλαστημούσαν κι έμοιαζαν μαρμαρωμένοι στο πόστο τους αιώνες τώρα, παραδομένοι στα τσαλίμια της μοίρας.

«Κάθε ξημέρωμα ξεβράζει καινούργιους προσκυνητές, αβγατίζουν οι ιερόδουλοι στον ναό της… Κανένας δεν βρίσκει το δρόμο του γυρισμού, έτσι που αλυσοδεθήκαμε εδώ». Μάταια έψαξα τις λέξεις. Το στόμα μου είχε πλημμυρίσει πεντόβολα, που έγδερναν τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Κι ένιωσα τις φλέβες μου ν’ αδειάζουν και να πετρώνω σιγά – σιγά…

Χάρτινα αλισβερίσια στις άκρες του ύπνου με το φως του Σεπτέμβρη ολοένα να λιγοστεύει, φτηνές αλχημείες, που δεν μπορούν να μετατρέψουν το αίμα σε μελάνι…»

●●●

Δύναμη, Υγεία και Προσοχή



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης