Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΕΦΕΕΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την εφαρμογή myDATA

ΕΦΕΕΑ: Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την εφαρμογή myDATA
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Αρ. πρωτ. 2042

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το Δ.Σ της Ε.Φ.Ε.Ε.Α μπροστά στα δεδομένα που παρουσιάζονται την δοσμένη χρονική συγκυρία και τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή των MYDATA κρίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητο:

Να παραταθεί μέχρι της 31/12/2022, η αποστολή εσόδων για το 2021 στο MYDATA

Ζητάμε παράταση λόγω ευθύνης του ΥΠΟΙΚ και της ΑΑΔΕ, λόγω της προβληματικής λειτουργίας του MYDATA και όχι λόγω ολιγωρίας των λογιστών και των επιχειρήσεων.

ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΡΕΜΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ MYDATA

1) Είναι σαφές ότι οι εταιρείες μηχανογράφησης δεν είναι έτοιμες στο να ανταποκριθούν στις ανάγκες εναρμόνισης με τις απαιτήσεις της εφαρμογής για αυτό και αδυνατούν σε πλείστες των περιπτώσεων να διαβιβάσουν έσοδα του 2021 αλλά και του 2022.

2) Οι επιχειρήσεις δεν έχουν μηχανογραφηθεί επαρκώς λόγο και της οικονομικής δυσπραγίας και αδυνατούν να εναρμονιστούν στο εγχείρημα.

3) Η Φορολογική Αρχή δεν έχει καταφέρει να συνδέσει το E-send με τα Mydata αναγκάζοντας τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τους Λ-Φ να διαβιβάζουν και τις λιανικές ενώ στην αρχική παρουσίαση παρουσιαζόταν μια εντελώς αντίθετη εικόνα.

4) Η ΑΑΔΕ δεν έχει αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των επιστρεπτέων που υποχρεούται να επιστρέψει κάθε οντότητα που τις έχει λάβει και αυτό καθιστά αδύνατη την διαβίβαση και αποτύπωση τους στα Mydata.

5) Στην εγγραφή μισθοδοσίας (ΚΩΔ. 17.1) υπάρχει πρόβλημα στις κρατήσεις ΙΚΑ/ΕΦΚΑ

6) Δυνατότητα αποστολής φόρου διαμονής (ενώ στην έκδοση 1.04 διαβιβαζόταν και υπήρχε xml το στέλνει

7) Δυνατότητα διαβίβασης τίτλου κτήσης ( 3.1.) με αρνητικά ποσά σε περίπτωση διόρθωσης αμοιβής εφόσον χρειαστεί

8) Δυνατότητα διαβίβασης τίτλου κτήσης (3.1.) με αρνητικά ποσά στο χαρτόσημο εφόσον χρειαστεί π.χ. αμοιβές Διοίκησης

9) Δυνατότητα διαβίβασης 14.30 π.χ. ΔΕΚΟ με δυνατότητα αρνητικών ποσών από όπου προέρχονται από συμψηφισμούς

10) Στη διαβίβαση εξόδων όταν η κατηγορία ΦΠΑ είναι 0% δεν πρέπει να ζητάει vat classificationπ.χ. VAT 361

11) Το πρόβλημα των Ξενοδοχείων που υπάρχει με την maincourante η οποία εφαρμοζόταν το 2021 όπου είναι ανεβασμένα τα Ζ αλλά μέρος αυτών περιέχονται και στις ΑΠΥ των πελατών κάτι που σημαίνει ότι μέρος των Ζ ανεβαίνει 2 φορές στο MYDATA.

12) Το 2021 σε περίπτωση που είχαμε πιστωτικό τιμολόγιο χωρίς καμία αξία αλλά μόνο για την απαλλαγή ΦΠΑ σήμερα δεν ανεβαίνει στο MYDATA.

13) Υφίστανται πολλές περιπτώσεις επιπρόσθετης εργασίας για τα λογιστήρια προκειμένου να διαβιβάσουν τα έσοδα και τον φόρο διαμονής για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς και τις οντότητες του άρθρου 45 όπου πέρα από την εγγραφή που υπάρχει ήδη στα βιβλία είναι απαραίτητο να γίνουν νέες εγγραφές προκειμένου να διαβιβαστεί τα έσοδα.

14) Βασικό θα ήταν μη υποχρεωτικό να ανέβουν τα μη αντικριζόμενα δηλαδή δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνδεθεί η Συγκεντρωτική με το Ε3 τουλάχιστον για φέτος.

15) Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για τουριστικά γραφεία.

16) Στο συνοπτικό βιβλίο δεν μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες δηλαδή αν έχουν ανεβεί στον 562 ή οπουδήποτε αλλού οπότε δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε κάνουμε λάθος ή όχι να το διορθώσουμε . Επίσης μπορούμε να δούμε ένα συγκεκριμένο τιμολόγιο ενώ δεν το βλέπω στο συνοπτικό βιβλίο αλλά και το αντίθετο.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


1) Να μην επιβληθούν πρόστιμα για διαφορές μέχρι 100 ευρώ ανά αντισυμβαλλόμενο στα αντικριζόμενα παραστατικά MYDATA και να μην υπάρχει υποχρέωση διόρθωσης τέτοιων διαφορών.

2) Να συμφωνήσει μόνο ο κωδικός 560 του Ε3 (κύκλος εργασιών) με τον αντίστοιχο κωδικό του MYDATAΕ3. Να υπάρξει ανοχή στην συμφωνία για ποσά μέχρι 1.000 ευρώ και να μην απαιτείται συμφωνία των λοιπών αναλυτικών κωδικών εσόδων του Ε3.

3) Να επιτραπεί η χρήση ειδικής φόρμας καταχώρησης (πληκτρολόγηση δεδομένων) από όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις για το 2021.

4) Να ματαιωθεί η αποστολή αποκλίσεων δαπανών ΜΥΦ προμηθευτών για το 2021.

Αν το ΥΠΟΙΚ ήθελε να έχει αποκλίσεις ΜΥΦ προμηθευτών να φρόντιζε να υποβληθούν ΜΥΦ για το έτος 2021 και όχι να υπολειτουργήσεις για διαβιβάσεις το MYDATA.

5) Θα πρέπει να υπάρχει ένας συνολικός και πλήρης ΟΔΗΓΟΣ ΧΡΗΣΗΣ MYDATA.

Είναι πασιφανές ότι το μετρό των ΜΥDATA παρουσιάζει σωρεία ζητημάτων που δεν μπορούν να επιλυθούν άμεσα.

Στην βάση αυτής της αποτύπωσης είναι ξεκάθαρο ότι ο κλάδος των Λογιστών δεν μπορεί να επωμιστεί όλο το βάρος εφαρμογής των ΜΥDATA.

Ας αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί.

Πέραν τούτου όσον αφορά τις φορολογικές δηλώσεις θεωρούμε ότι η μόνη εφικτή ημερομηνία υποβολής (με δεδομένο ότι θα έχει εκδοθεί η εκκαθάριση του ΕΦΚΑ και θα έχουν αναρτηθεί όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τους Φορείς στο σύστημα) προκειμένου να μην υπάρξει πίεση στα λογιστήρια και τους επαγγελματίες Λ-Φ είναι η 30/9/2022.

Βρισκόμαστε στα τέλη Μαΐου με σχεδόν 30 εργάσιμες ημέρες (γιατί δεν νοείται να θεωρεί κάποιος ότι είναι εργάσιμη ημέρα το ΣΚ) έως την λήξη της ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και το έντυπο Ν δεν ευρίσκεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία..

Η Φορολογική Αρχή έχει μετακυλήσει στους λογιστές μια σειρά υποχρεώσεων που στο ασφυκτικό αυτό περιθώριο είναι αδύνατον να εκπληρωθούν.

Με δεδομένο ότι ο Ιούλιος είναι μήνας γεμάτος με υποχρεώσεις (ΦΠΑ-ΑΠΔ-ΕΡΓΑΝΗ κ.λπ.) και ότι ο Αύγουστος δεν μπορεί να είναι μήνας φορολογικών υποχρεώσεων για τους Λ-Φ (που έχουν υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια) αλλά ξεκούρασης η ημερομηνία της 30/9/2022 είναι η μόνη αποδεκτή από τον κλάδο των Λογιστών.

Άμεσης ενέργειας από την πλευρά της Φορολογικής Αρχής είναι το φλέγον ζήτημα της ασθένειας που πρέπει να λυθεί το ταχύτερο δυνατόν.

Το ζήτημα έχει τεθεί , έχει ατελώς νομοθετηθεί εκ μέρους της Διοίκησης , είναι πάνδημο αίτημα του κλάδου και η καθυστέρηση εφαρμογής του παρατείνει μια δυστοπική πραγματικότητα αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας των Λογιστών.

Δώστε άμεσα λύση στο θέμα της ασθένειας προκειμένου να μην θρηνήσουμε επιπλέον θύματα από τον ήδη επιβαρυμένο κλάδο των επαγγελματιών Λ-Φ.

Παραμένουμε στην διάθεση σας για μια αναλυτική παρουσίαση των θέσεων και απόψεων μας με τον προγραμματισμό άμεσα μιας συνάντησης με το ΔΣ της ΕΦΕΕΑ.


Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. ΕΦΕΕΑ

ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΤΑΛΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΤΣΕΣΜΕΛΗ ΕΙΡΉΝΗ
ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης