Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 863,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

24 Μάιου 2022 Σχόλια
Στις 863,41 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
  • Οι φόβοι για είσοδο της Αμερικής σε ύφεση ρίχνουν τα διεθνή χρηματιστήρια

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σήμερα τον δικό του αυτόνομο δρόμο και έκλεισε με μικρή άνοδο σε αντίθεση με τις πτώσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στους αμερικανικούς δείκτες. Η άνοδος του Γεν. Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο προήλθε από την εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος σε τραπεζικές μετοχές και λοιπά blue chips.

Ελληνική οριακή άνοδος

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αντίδραση των τραπεζικών μετοχών έφερε τον Γενικό Δείκτη σε λίγο υψηλότερα των 860 μονάδων επίπεδα. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 863,41 μονάδες με άνοδο 0,42%. Αισθητά χαμηλότερα των άλλων συνεδριάσεων ήταν η αξία συναλλαγών στα 65,5 εκατ. Ευρώ. Στο μετοχικό ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων υπήρχε ισορροπία με 53 ανοδικές μετοχές και 51 πτωτικές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,61%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 0,07%. Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η αντίδραση των τραπεζικών (ΕΤΕ, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς), της Viohalco και του Μυτιληναίου. Αντίθετα πιέσεις προς το τέλος της συνεδρίασης δέχθηκαν ο ΟΤΕ, η Τερνα Ενεργειακή, η Cenergy.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, ΕΤΕ, Αlpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν Πρώτες Ύλες (3,15%), Τράπεζες (2,49%), Βιομηχανικά Προϊόντα (2,4%). Την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Υγείας (-1,46%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,07%), Τηλεπικοινωνιών (-0,87%), Εμπορίου (-0,57%).

Βέβαια η σημερινή αυτόνομη κίνηση (κόντρα στις διεθνείς τάσεις) είναι συγκυριακή και σαφώς δεν σημαίνει ότι έχει αλλάξει η πτωτική τάση που υπάρχει. Απλώς είναι θετικό ότι συγκρατούνται, έστω και εν μορφή διελκυστίνδας, τα υπάρχοντα επίπεδα τιμών.

Πτώση σε Ευρώπη και Αμερική

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν πτωτικά εξαιτίας των αρνητικών δεδομένων που είχαν εκδηλωθεί για την κινέζικη οικονομία και για πτωχεύσεις κινέζικων επιχειρήσεων ενώ οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν (έντονα) πτωτικά σήμερα εξαιτίας των φόβων για είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση.

Ενδεικτικά, ο γερμανικός DAX έχασε τις 14.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχώρησε κάτω από τις 6.400 μονάδες, ο ιταλικός MIB απώλεσε τα επίπεδα των 24.000 μονάδων ενώ πτωτικά άνω του 1% κινούνταν και ο Eurostoxx 50 (των 50 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων).

Στις ΗΠΑ ο Dow Jones υποχωρούσε πριν από λίγο προς τις 31.800 μονάδες και ο S&P 500 στις 3.850 μονάδες.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης