Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Επιστρεπτέα Προκαταβολή, myDATA και δηλώσεις rapid test

Το σχόλιο της Δευτέρας - Επιστρεπτέα Προκαταβολή, myDATA και δηλώσεις rapid test
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Επιμέλεια:
Καρποδίνης Δημήτρης
Πτυχιούχος Α.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του TaxheavenΚαλή εβδομάδα σε όλους.  

Αρχικά να ευχηθώ στους εορτάζοντας του Σαββάτου να είναι πάντα γεροί και χαμογελαστοί μαζί με τις οικογένειες τους να χαίρονται την κάθε στιγμή της ζωής τους. 

Μην ξεχνάμε πως η ζωή είναι κάτι το μοναδικό και όμορφο που μας δίνεται μόνο μία φορά. Επιβάλλεται, λοιπόν, να ζούμε την κάθε μέρα μας σαν να είναι η τελευταία και να θεωρούμε κάθε στιγμή μέσα σε αυτήν πολύτιμη. Το θέμα είναι να ζείτε το τώρα, διότι το χτες έφυγε και το αύριο είναι αβέβαιο. Φαντάζομαι ότι τα παραπάνω τα διαβάζετε για πολλοστή φορά. Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Τα γνωρίζουμε, τα έχουμε ακούσει, ξέρουμε ότι κατά βάθος ισχύουν, όμως εμείς συνεχίζουμε να μην τα λαμβάνουμε υπόψη. Γι αυτό ξεκινήστε σιγά σιγά να βγαίνετε έξω να διασκεδάζετε (τώρα που η πανδημία υποχωρεί) και αφήστε λίγο τις επιστρεπτέες στην άκρη, γιατί αυτές μπορεί να επιστρέψουν, η χαμένες προσωπικές στιγμές όμως όχι. Βρείτε λοιπόν τι είναι αυτό που αγαπάτε και σας γεμίζει, ασχοληθείτε με αυτό και διώξτε μακριά τοξικούς παράγοντες που σας κάνουν κακό. Θα μου πείτε βέβαια ότι αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί ο χρόνος και συγκεκριμένος είναι και δεν «μεγαλώνει» όσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις.
Τελικά ζούμε στην εποχή της πλατφόρμας, λειτουργούμε ώρες ατελείωτες επάνω σε αυτές και προσευχόμαστε να λειτουργούν με ταχύτητα αδιαλείπτως
24/7 χωρίς λάθη, εργασίες συντήρησης ή παραλήψεις (bug) που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της δουλειάς μας.

Θα ξεκινήσω την εβδομαδιαία ανασκόπηση με τα σημαντικότερα θέματα που μας απασχόλησαν την προηγούμενη εβδομάδα που πέρασε.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Παράταση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής για το τέλος Ιουλίου και σε 96 δόσεις (δείτε εδώ) ανακοίνωσε το Υπ.Οικ., ενώ στο ίδιο Δ.Τ. ανακοινώθηκε ότι  θα παρατείνει τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο, τους κινηματογράφους και τα γυμναστήρια για άλλους 6 μήνες, έως το τέλος του 2022.

Διαβάστε αναλυτικούς πίνακες για όλα τα πλαίσια επιστρεπτέας προκαταβολής (δείτε εδώ). Ποιο ποσό επιστρέφεται, ποια η περίοδος χάριτος.


Σε ανακοίνωσή του ο ΛΣΑ τονίζει τον έντονο προβληματισμό του (ενόψει δηλώσεων) (δείτε εδώ ) ως προς τον χειρισμό της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. 
"Συμφωνώ" και εγώ με την επιστολή. Να φορολογηθούν τα διανεμόμενα του άρθρου 47 και στα απλογραφικά. Επίσης να φορολογηθούν όλες οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί μέχρι σήμερα. Γιατί να υπάρχουν κάποιες που φορολογούνται (π.χ. ενίσχυση περιφερειών) και οι υπόλοιπες να είναι αφορολόγητες. Φόρος παντού πρέπει να είναι το σύνθημά μας για μην υπάρχουν 2 μέτρα και 3 σταθμά...
 

Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα νομικά πρόσωπα - Οδηγίες συμπλήρωσης - Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις
Σε συνέχεια της εγκυκλίου Ε.2040/2022 δόθηκαν οδηγίες (δείτε εδώ) ως προς την συμπλήρωση και εκκαθάριση του εντύπου Ν.
Δείτε επίσης τις επικαιροποιημένες ερωτήσεις απαντήσεις ειδικά για το έντυπο Ν (δείτε εδώ).

 

ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνες δηλώσεις εργοδοτών

Προσοχή !!! Να θυμίσω πως λόγω της αναβάθμισης υποδομών του ΕΡΓΑΝΗ ( από 19/05 έως 23/05 07.00 ) προσλήψεις που αφορούν το διάστημα μη διαθεσιμότητας θα εκλαμβάνονται ως εμπρόθεσμες (δείτε εδώ), εφόσον υποβληθούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από σήμερα δευτέρα 23.05.2022 και ώρα 07:01 μέχρι Τρίτη 24.05.2022 και ώρα 23:59:59.

Από 16/05/2022 γίνονται οι υποβολές ΥΔ επιχειρήσεων μόνο για τους εργαζόμενους (δείτε διευκρινήσεις εδώ) που πραγματοποίησαν λιγότερους εβδομαδιαίους ελέγχους από τους προβλεπόμενους στην κείμενη νομοθεσία, χωρίς αιτιολογία. Φροντίστε να τους δηλώσετε όλοι γιατί εάν δεν τους δηλώσετε, εάν δεν τους δηλώσετε επαναλαμβάνω... ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει εάν δεν τους δηλώσετε.


 

Mydata

Επαναλαμβάνω στους συναδέλφους ως προς το mydata προχωρούμε τις διαβιβάσεις με έμφαση συμφωνίας στις καθαρές αξίες και το ΦΠΑ κατά προσέγγιση για τα  έσοδα, τίτλους κτήσης και έξοδα αυτοτιμολόγησης με σκοπό την λήψη του ΜΑΡΚ χωρίς να ελέγχουμε την συμφωνία του συνοπτικού βιβλίου.
Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις πολλά έχουν ακουστεί, πολλά ακούγονται, και ελπίζω να μην ισχύσει αυτό που ακούγεται, δηλαδή το ότι πρέπει να ανεβούν έως 27.5.2022 (με. 1.1). Νομίζω ότι σύντομα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρες διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ.

MyData Παράδειγμα συναλλαγής πώλησης και εκκαθάρισης 1.4 & 1.5 στο έντυπο Φ2 - Επιλέξτε εδώ

 

Σημαντικά φορολογικά θέματα

ΑΑΔΕ: Αναδρομικά 2015-2019 - Σε λειτουργία οι εφαρμογές

Μετατροπή Ε.Π.Ε. σε Α.Ε.: Καταργείται η διάταξη που όριζε δαπάνη 200.000 ευρώ και πλειοψηφία τριών πέμπτων (3/5). Με την κατάργηση της διάταξης επέρχεται εξορθολογισμός ως προς τη δαπάνη με την οποία επιβαρύνονται οι μέτοχοι για τη μετατροπασφαλισή μιας ε.π.ε. σε α.ε., σε σχέση με το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν οι μέτοχοι κατά τη σύσταση μιας α.ε. (Δείτε εδώ)

Τέλος ανακύκλωσης για προϊόντα με PVC: Μέχρι 01-08-2022 η πρώτη υποβολή της δήλωσης για τα έσοδα Ιουνίου η απόφαση : Α.1061/2022 Η δήλωση θα υποβάλετε ψηφιακά μέσω της εφαρμογής (myaade.gov.gr) Αφορά επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Χωρίς ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν οικόπεδο με ή χωρίς κτίσμα και το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου είναι μικρότερο ή ίσο του 5% (δείτε εδώ).


 

Επισημάνσεις - Αρθρογραφία


Χρήση 2021: Οδικός χάρτης για το κλείσιμο - Checklist και οδηγίες 120 σημείων. ( Ένα χρηστικό βοήθημα από τον κ. Κώστα Νιφορόπουλο  - Ορκωτός ελεγκτής λογιστικής BDO )

Άρθρα Transfer Pricing - Ενδοομιλικές συναλλαγές και φορολογικά έντυπα Ε3 και Ν - Συνοπτικός οδηγός ανάλυσης και τεκμηρίωσης transfer pricing
2021 ( με δωρεάν πρόσβαση στη cloud εφαρμογή ενδοομιλικών ) από τους Κ.Ντρούγκα και Κ.Νιφορόπουλο

Παραχώρηση αυτοκινήτου σε σύζυγο εργαζομένου εταιρείας.

Εισόδημα από περαιώσεις συνυπολογίζεται στα διαθέσιμα κεφάλαια. - E.2137/2019 από την Artion A.E.

Η ύστατη προσπάθεια διάσωσης της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη: Η ανακοπή κατά του πλειστηριασμού ακινήτου με προθεσμία άσκησης 60 ημέρες από την ημέρα που ο υπερθεματιστής θα μεταγράψει την περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης που θα του δώσει ο συμβολαιογράφος στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο (ή γραφείο κτηματογράφησης) από τον Γιώργο Ψαράκη PgCert.

Το ζήτημα της επιχειρηματικής ή μη δραστηριότητας μελών Δ.Ε.Π. ( Νασόπουλος Αντώνιος )

Μετατροπή εταιρείας: Μία πολύπλοκη διαδικασία για τις ελληνικές επιχειρήσεις ( Από την Αφοί Λεμονόπουλοι ΕΠΕ )
 

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών του κλάδου επικουρικής ασφάλισης από 01.06.2022

  • Αφορά : Διόρθωση λαθών ή παραλείψεων σε ΑΠΔ που δεν απαιτούν επανυποβολή αλλά τροποποίηση των στοιχείων ασφάλισης - Αφορά μισθολογικές περιόδους από 01.01.2017 και έπειτα

✏ Ανάληψη ποσών από εταίρους έναντι κερδών κατά τη διάρκεια της χρήσης - Υπαγωγή σε τέλος χαρτοσήμου μόνο για την επιπλέον διαφορά από τα κέρδη. Σε ό,τι αφορά στις ταμειακές διευκολύνσεις η ΔΕΔ δικαίωσε εν μέρει τον φορολογούμενο και δέχθηκε τον καταλογισμό χαρτοσήμου μόνο για το υπερβάλλον ποσό από τα κέρδη της χρήσης που αναλογούσαν στους εταίρους.
✏ ΔΕΔ Αθ 2086/2020 - Ιδιοχρησιμοποίηση ακινήτου ατομικής επιχείρησης - Προσοχή η μη καταχώρηση του τεκμαρτού εξόδου από ιδιόχρηση ακινήτων, στερεί από την ατομική επιχείρηση του δικαιώματός της να εκπέσει τη δαπάνη αυτή από τα ακαθάριστα έσοδά της
✏ Παροχή υπηρεσιών σε πλοία σύμφωνα με την παρ. 1ε του άρθρου 27 του ν. 2859/2000 ( από τον ορκωτό κ. Τζιμούρτου Κωνσταντίνου )

 

ΔΕΔ - ΣΛΟΤ

✏ ΔΕΔ Α 585/2022 Διεθνείς μεταφορές μέσω τουριστικών λεωφορείων αλλοδαπής εταιρίας - Προϋποθέσεις της μόνιμης εγκατάστασης - ΦΠΑ και τόπος παροχής υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών ανάλογα με τις διανυθείσες αποστάσεις
 

Σχετικά με τον Covid-19

Για όλα τα θέματα που μας αφορούν και σχετίζονται με τον covid-19 μπορείτε να βλέπετε πάντα τα ακόλουθα άρθρα του κόμβου που επικαιροποιούνται σχεδόν καθημερινά :
 

1. Ανακοινώσεις
Με δελτίο τύπου την Κυριακή 15/05/2022 επανήλθε η υποχρέωση υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων ως προς τα υποχρεωτικά διαγνωστικά test νόσησης τόνισε με δελτίο τύπου η ΠΟΦΕΕ πως το εν λόγω μέτρο καθιερώθηκε ως ένα από τα μέτρα προστασίας της διάδοσης του κορωνοϊού και η αναδρομική εφαρμογή των υποβολών αφενός επιβαρύνει σε ώρες αλλά και δεν εξυπηρετεί πλέον το σκοπό αυτό.
Μετά από ανακοίνωση του υπουργού υγείας κ. Πλεύρη η χρήση της μάσκας αναστέλλεται ως προς την υποχρεωτικότητα της σε όλους τους εσωτερικούς, εξωτερικούς χώρους από 01/06 μέχρι και 15/09/2022.
Την προυγούμενη εβδομάδα, κράτη μέλη, εργαζόμενοι και εργοδότες, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής επιτροπής της ΕΕ για την ασφάλεια και την υγεία στον χώρο εργασίας, κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την ανάγκη να αναγνωριστεί η COVID-19 ως επαγγελματική ασθένεια και υποστήριξαν την επικαιροποίηση του ενωσιακού καταλόγου επαγγελματικών ασθενειών.
 

 Σύμφωνα με την απόφαση 2660/19-05-2022 τροποποιείται για τρίτη φορά η Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστήριου και σχολής χορού» με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 20 Μαΐου 2022 και ώρα 15:00
  • Αφορά  : Επιχορήγηση επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, εκδηλώσεων, γυμναστηρίων και σχολών χορού δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για όσους απορρίφθηκαν με νέα αίτηση μέχρι 3 Ιουνίου

Δημοσιεύθηκε η έβδομη (7η) τροποποίηση της Πρόσκλησης Υποβολής Αιτήσεων Χρηματοδότησης Επενδυτικών Σχεδίων στη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «e-λιανικό - Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» Παράταση σχετικά με την προθεσμίας ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων στους δεκαοκτώ (18) μήνες, από τους δώδεκα (12) μήνες που ίσχυε

 

Eργασιακά - Ασφαλιστικά

Την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 και ώρα 15.00, ξεκίνησε η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων επιχειρήσεων, για 300 θέσεις του προγράμματος απόκτησης 7μηνης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-30 ετών με 100% επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών. (Δείτε εδώ).  Απόφαση  362712/20.5.2022

Πρόγραμμα προεργασίας 3.000 ανέργων νέων, ηλικίας 18-30, σε ορισμένες Περιφέρειες της χώρας με τροποποίηση της 36112/927/11-09-2020 ΚΥΑ - 45861/17.5.2022

Η μετεξέλιξη του ΣΕΠΕ σε Ανεξάρτητη Αρχή επιθεώρησης εργασίας με Διοικητή τον κ. Γιώργο Τζιλιβάκη με ετήσιους στόχους και συμβόλαιο απόδοσης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

31/05 λήγει η καθολική παράταση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του Φορέα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες).

Ξεκίνησαν την Πέμπτη 19/05 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για δεξιότητες σε 80.000 ανέργους με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Στο 12,2% το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ σημειώνοντας μείωση με τον αντίστοιχο Μάρτιο του 2021. Ωστόσο δεν ξέρω εάν συμφωνούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με του ΟΑΕΔ. Αύξηση στην απασχόληση τον Απρίλιο ανακοινώθηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ.

Εγκ.16/2022. Χορήγηση - παράταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών ασφαλισμένων για το ασφαλιστικό έτος 2022. Προβλέπεται η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2021 κάθε μη μισθωτού ασφαλισμένου και όχι η εξόφληση των εισφορών έτους 2021.

2263/52/19.4.2022 Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης εργαζομένων ΛΑΕΚ 0,06% έτους 2022. Κάθε επιχείρηση δύναται να λάβει έως του ποσού του 70% της εισφοράς ΛΑΕΚ (0,06%) που θα καταβάλλει η επιχείρηση το έτος 2022.

Τα προγράμματα αγροτικής εστίας 2022 από ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ. Μέχρι και την Τρίτη 31η Μαΐου 2022, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στα Προγράμματα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ έτους 2022 μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής και από τη Δευτέρα 23η Μαΐου 2022 και μέχρι και την Τετάρτη 15η Ιουνίου 2022, οι ενδιαφερόμενοι για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας θα μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις συμμετοχής στα ΚΕΠ όλης της χώρας.
 

Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ21/544/28.03.2002 υπουργικής απόφασης «Κανονισμός διαδικασιών ασφάλισης για την εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης» (Β414)

  • Περίληψη : Aπό 01.06.2022 επέρχεται μείωση στις εισφορές του κλάδου επικουρικής ασφάλισης για μισθωτούς και μη μισθωτούς ασφαλισμένους

Δυνατότητα επιλογής ή προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης και στους δύο φορείς των ασφαλισμένων, που έως τις 31/12/2016 υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ φορείς για την ίδια απασχόληση - Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 23 του ν. 4892/2022

  • Περίληψη : Οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν στον e - ΕΦΚΑ μέχρι τις 31/12/2022, δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στον εργοδότη τους και θα μπορούν να επιλέξουν τον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ, πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στην ασφάλιση του οποίου υποχρεωτικά προσμετράτε ο χρόνος ασφάλισης από 1/1/2017 και εφεξής.

Προς υπογραφή η κλαδική ΣΣΕ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αφορά  20000 εργαζόμενους. Αφορά 2ετής σύμβαση με αυξήσεις +7% και διατήρηση των θεσμικών επιδομάτων από τις προηγούμενες συμβάσεις.
2.1380/18.5.2022 Αφορά Εκπαιδευτές Κέντρων Δια Βίου Μάθησης για συμμετοχή στη Δράση: «Συμβουλευτική, Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων ηλικίας 30-49 ετών σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής»

.

ΣτΕ - Αποφάσεις ΔΕΕ
 

ΣτΕ 2808/2020 Πρόστιμα για παραβάσεις ΚΒΣ - Νe bis in idem - Αρχή της αναδρομικής εφαρμογής της ελαφρύτερης διοικητικής κύρωσης
ΣτΕ 866/2021 ΟΓΑ - Αρχή της τυπικής ασφάλισης
✏ ΔΕΕ - Καταχρηστικές ρήτρες στις συμβάσεις που συνάπτονται με τους καταναλωτές: Οι εθνικές δικονομικές αρχές δεν μπορούν να εμποδίσουν την άσκηση των δικαιωμάτων τα οποία οι ιδιώτες αντλούν από το δίκαιο της Ένωσης
✏ ΣτΕ 410/2022 Διαγραφή διαχειριστή ΕΠΕ από το μητρώο - Άρθρο 10 ΚΦΔ
✏ ΣτΕ 629/2021 Πλαστά και εικονικά στοιχεία: Στο συνεργό επιβάλλεται το πρόστιμο της παρ. 7 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997
 

 

Νομοθεσία

Νόμος 4931/2022 Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις

Νέα τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών  Δείτε εδώ το ψηφισθέν σχέδιο νόμου που περιέχει την τροπολογία έως 31/12/2025 το πρόγραμμα τουρισμός για όλους και τη διατήρηση του ειδικού σήματος λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις για τις εκπτώσεις, τις προσφορές και τη μη νόμιμη λειτουργία τις Κυριακές

Κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση ο πρώτος κλιματικός νόμος που περιλαμβάνει μέτρα για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων στις μεταφορές, τα κτίρια και την ηλεκτροπαραγωγή. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει από 01/01/2030 οχήματα μόνο μηδενικών ρύπων.

Σημαντικό το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου με σκοπό την ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών. Παρέχεται έκπτωση φόρου εισοδήματος 30% για τα 9 πρώτα χρόνια στη νέα εταιρική σχέση.

Το ψηφισθέν νομοσχέδιο με τις αλλαγές για το Κτηματολόγιο, το ενιαίο πιστοποιητικό ενημερότητας, την ενίσχυση στήριξης τουρισμού Βόρειας Εύβοιας και Σάμου και ρύθμιση οφειλών ΕΔΟΕΑΠ
 

Φορολογικές και όχι μόνο αποφάσεις

 Οδηγίες για τη φορολογική μεταχείριση του Κοινού Κεφαλαίου και των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν κεφαλαιουχικές εταιρείες - φορείς γενικής κυβέρνησης, μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4916/2022 (Α' 65)
  • Αφορά : την παροχή οδηγιών σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση κάποιων επιχορηγήσεων ( προσόδων ) που λαμβάνουν φορείς γενικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και κεφαλαιουχικών εταιρειών ανεξαρτήτως ποσοστού συμμετοχής σε αυτές του κράτους ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τρίτους.
Ε.2043/2022 Απαγόρευση πώλησης ειδών πολυτελείας σε φυσικά πρόσωπα ταξιδιώτες εγκατεστημένους στη Ρωσία - εφαρμογή Καν. (ΕΕ) 2022/428

A.1062/2022 η ημερομηνία υποβολής της δήλωσης Ειδικού Φόρου Ακινήτων παρατείνεται μέχρι την 30/09/2022.
 

  Κοινοποίηση της αριθμ. 208/2019 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και παροχή οδηγιών σχετικά με την κατάργηση του δικαιώματος υπαγωγής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής των αλλοδαπών ανταποκριτών ξένου τύπου

  • Αφορά : Κατάργηση δικαιώματος υπαγωγής στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής των αλλοδαπών ανταποκριτών ξένου τύπου που ασκούν προσωρινά καθήκοντα στην Ελλάδα

 

Λοιπές αποφάσεις

  Τροποποίηση της υπό στοιχεία 41403/Β'1563/ 28.09.2012 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β' 2795)
  • Αφορά : Στο 100% η αποζημίωση ανά δικαιούχο από απαίτηση του άρθρου 154γ του Πτωχευτικού Κώδικα κατά την ειδική εκκαθάριση πιστωτικών ιδρυμάτων.

  65255 ΕΞ 2022 - Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

  • Αφορά Ενίσχυση με τη μορφή προκαταβολής για αποζημίωση πληγέντων από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 σε περιοχές της Λάρισας

Κανονισμός Παιγνίων για τη Διοργάνωση και Διεξαγωγή Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου - Τροποποίησή του με νέα απόφαση 67663 ΕΞ 2022/18.5.2022

 

Λοιπές ειδήσεις με ενδιαφέρον που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα
 

Ψηφιακά η αίτηση έως 15/06/2022 για οικονομική ενίσχυση (2.590€) σε αναφύτευση και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης.
Σε ομιλία του υπουργού εργασίας τονίζει πως θα υπάρξει αύξηση αύξηση του κοινωνικού τουρισμού από 30 σε 35 εκκ. με στήριξη των περιοχών που έχουν υποστεί ζημιά. Ο υπουργός τουρισμού δήλωσε μέσω freedom pass την αύξηση επιδότησης κοινωνικού τουρισμού για 200.000 δικαιούχοις που θα λάβουν με ψηφιακή κάρτα 150€ έκαστος.
Όλες οι εφαρμογές του Μεταφορικού Ισοδύναμου δεν θα λειτουργούν από την Παρασκευή 20/05/2022 και ώρα 23:00 έως και το Σάββατο 21/05/2022 και ώρα 09:00.
Συνεχίζεται η αύξηση στα φορολογικά έσοδα παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΥ η αβεβαιότητα και το αυξανόμενο κόστος ζωής οδηγεί το 60% των ερωτηθέντων σε διάθεση αποταμίευσης.  
ΕΔΟΕΑΠ από 01-06-2022 υπάρχει αλλαγή του ποσοστού μηνιαίας επικουρικής ασφάλισης σε 3,00% για ασφαλιζόμενο και εργοδότη. Δείτε τους πίνακες αναλυτικά εδώ 
Και στα Αγγλικά η ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού μέσω κωδικών είτε taxisnet είτε κωδικών web banking.
27104/11.5.2022 Καθορισμός Δήλωσης Εμπιστευτικότητας και τήρηση εχεμύθειας με σκοπό την απαγόρευση εκμετάλλευσης των πληροφοριών ή την αποκάλυψη αυτών.
Σχεδόν το σύνολο των υποθέσεων κατάφερε να εξετάσει η ΔΕΔ στο πρώτο τρίμηνο του έτους
Μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι και επιδοτούμενοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου
ΟΠΕΚΑ: Παράταση προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2021 έως 20 Ιουνίου 2022
NotifyBusiness: Έναρξη ψηφιακής υποβολής για αδειοδότηση δραστηριοτήτων Πρωτογενούς Τομέα - Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υδατοκαλλιέργειες
Παρατείνεται εκ νέου έως την 30η.9.2022 (λήγει την 30η.6.2022) η ισχύς των διατάξεων των παρ. 1 και 3 του άρθρου 5 του ν.4681/2020 ως προς την άδεια παραγωγής αντισηπτικών προϊόντων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19, σε εγκαταστάσεις που κατέχουν άδεια δυνατότητας παραγωγής φαρμακευτικών ή καλλυντικών προϊόντων.

 

keep walking !!!
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης