Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο «φόβος» της διαπόμπευσης οδηγεί οφειλέτες στην εφορία.

24 Μάιου 2010 Σχόλια
  • Ο φόβος της διαπόμπευσης και οι αυστηρές κυρώσεις, που φθάνουν μέχρι και ομαδικά κατασχετήρια, οδηγούν χιλιάδες φορολογούμενους - οφειλέτες του Δημοσίου στα γκισέ της εφορίας.
Ο «φόβος» της διαπόμπευσης οδηγεί οφειλέτες στην εφορία.

Ο φόβος της διαπόμπευσης και οι αυστηρές κυρώσεις, που φθάνουν μέχρι και ομαδικά κατασχετήρια, οδηγούν χιλιάδες φορολογούμενους - οφειλέτες του Δημοσίου στα γκισέ της εφορίας.

Μετά τους ελέγχους στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και τη δημοσιοποίηση της λίστας με επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις εφορίες από οφειλέτες που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν τους προλάβουν τα σημειώματα της εφορίας.

Ηδη, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει λίστα με ονόματα 1.520 οφειλετών που εντοπίστηκαν να διαθέτουν τουλάχιστον τρία ακίνητα, αλλά αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ!


Στα γκισέ της εφορίας οδηγεί χιλιάδες φορολογουμένους - οφειλέτες του Δημοσίου ο φόβος της διαπόμπευσης αλλά και των αυστηρών κυρώσεων, που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος. Μετά τους ελέγχους στους μεγαλογιατρούς του Κολωνακίου και της δημοσιοποίησης λίστας με επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν αλλά και της επικείμενης δημοσιοποίησης νέας λίστας, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στις εφορίες της χώρας από οφειλέτες που ενδιαφέρονται να ρυθμίσουν τα χρέη τους πριν τους προλάβουν τα σημειώματα της εφορίας. Σημειώματα με τα οποία θα ειδοποιούνται για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που ξεκινούν από τα ομαδικά κατασχετήρια και φθάνουν μέχρι τη διενέργεια πλειστηριασμών με διαδικασίες-εξπρές.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει στα χέρια του λίστα με τα ονόματα 1.520 οφειλετών που εντοπίστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να διαθέτουν στην κατοχή τους τουλάχιστον τρία ακίνητα (!), αλλά να εξακολουθούν να αρνούνται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ!

Δεν αποκλείεται μάλιστα να δημοσιοποιηθεί η σχετική λίστα την ερχόμενη εβδομάδα με τα αρχικά των ονομάτων τους.

Το παράδοξο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των επαφών (τηλεφωνικών ή επισκέψεων) στις εφορίες προέρχεται από μικροοφειλέτες και όχι, όπως θα περίμενε κάποιος, από τα μεγάλα ψάρια που εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα. Η εξήγηση έχει να κάνει με το ότι τα περισσότερα από τα χρέη των μεγαλοοφειλετών βρίσκονται στη διαδικασία της δικαστικής επίλυσης με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι διαδικασίες είσπραξης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα συνολικό ύψος ληξιπρόθεσμων χρεών 32 δισ. ευρώ, τα 24 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται ως μη εισπράξιμα (λόγω πτωχευμένων επιχειρήσεων, εταιρειών φαντασμάτων, ΔΕΚΟ κ.λπ.) και μόλις τα 8 - 10 δισ. ευρώ θεωρούνται ότι μπορούν να εισπραχθούν. Είναι εντυπωσιακό ότι περισσότερα από 8.200 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστο, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ!

Μερικά μάλιστα χρέη εκκρεμούν αδικαιολόγητα για μεγάλη χρονική περίοδο που φτάνει μέχρι και τα 13 χρόνια! Ακριβώς για τον λόγο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχώρησε στην αύξηση από 10% στο 25% του ποσοστού της προκαταβολής επί των χρεών που απαιτείται για την προσφυγή στο δικαστήριο.

Παράλληλα, ο χρόνος άσκησης προσφυγής περιορίστηκε από τους 6 μήνες στις 30 μέρες, ενώ μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση θα «τρέχουν» οι προσαυξήσεις. Υπολογίζεται ότι από τους 700.000 οφειλέτες, οι 500.000 χρωστούν μόλις έως 2.000 ευρώ, 140.000 χρωστούν από 2.000 έως 20.000 ευρώ, 25.000 από 20.000 έως 100.000 και 3.500 από 100.000 έως 200.000 ευρώ.


ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΡΑ

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι υπό την απειλή των κατασχετηρίων και των ταχύτατων πλειστηριασμών θα υπάρξει κύμα τακτοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ από αυτά. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, δίνει μια τελευταία ευκαιρία μέχρι το τέλος Μαΐου σε όσους επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με σημαντικές διευκολύνσεις, όπως δυνατότητα τμηματικής καταβολής μέχρι και σε 48 δόσεις και περικοπή των προσαυξήσεων ακόμη και 40% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

Συγκεκριμένα:

- Παρέχεται η δυνατότητα για τμηματική καταβολή του χρέους από τον οφειλέτη στην περίπτωση που η βασική βεβαιωμένη οφειλή δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με απλή εντολή εφόρου. Για την εξέταση του αιτήματος χορήγησης διοικητικής αναστολής ο αιτών καταθέτει σχετική αίτηση στη ΔΟΥ ή το Τελωνείο που είναι βεβαιωμένη η οφειλή, ο οποίος οφείλει να αποδείξει την ακρίβεια των προβαλλόμενων λόγων αναστολής, υποβάλλοντας και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την οικονομική του αδυναμία.

Ο οφειλέτης καταβάλλει παράβολο υπέρ του Δημοσίου 5‰ επί της βασικής οφειλής για την οποία ζητείται η διευκόλυνση. Το ύψος του παράβολου δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.000 ευρώ. Στη διευκόλυνση υπάγεται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Εφόσον κατά την υποβολή της αίτησης υφίστανται στην ίδια οφειλή για την οποία ζητείται διευκόλυνση και μη ληξιπρόθεσμες δόσεις αυτής, το ποσόν αυτών περιλαμβάνεται υποχρεωτικά στην απόφαση της διευκόλυνσης. Επιπλέον, αν υπάρχει οφειλή που η περιοδικότητα καταβολής των κατά νόμο δόσεων είναι μεγαλύτερη του μήνα, οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις αυτής συμπεριλαμβάνονται στη διευκόλυνση, εφόσον ζητηθεί από τον οφειλέτη.

Αν υπάρχουν δύο ή περισσότερες οφειλές με μη ληξιπρόθεσμες δόσεις, προστίθεται ο αριθμός των δόσεων της οφειλής με τις περισσότερες μη ληξιπρόθεσμες δόσεις. Ο συνολικός αριθμός των δόσεων της διευκόλυνσης δεν μπορεί να υπερβεί τις 48, ενώ για την ίδια οφειλή δύναται να χορηγηθούν μέχρι 3 διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής.


ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ

- Καθίσταται ο οφειλέτης και οι κατά οποιονδήποτε τρόπο συνυπόχρεοι, περιλαμβανομένων και των εγγυητών, ενήμεροι για τα χρέη προς το Δημόσιο και χορηγείται σε αυτούς αποδεικτικό ενημερότητας για κάθε χρήση.

- Αναστέλλεται η λήψη ή η εκτέλεση κάθε μέτρου σε βάρος του οφειλέτη.

- Παύει η αναστολή της λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών.

- Αναστέλλεται η ποινική διαδικασία που αφορά το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.

- Μειώνεται κατά 30% το ποσοστό των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν το ποσό της κάθε δόσης της πρώτης διευκόλυνσης από την ημέρα χορήγησης αυτής και μετά.

- Προβλέπεται απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν την τελευταία δόση της πρώτης διευκόλυνσης, όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση τα στοιχεία της βεβαίωσης την ημέρα καταβολής αυτής. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ποσοστό το 40% των συνολικών προσαυξήσεων της οφειλής.
- Ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία θα εξοφληθεί εφάπαξ, στο σύνολό της, απαλλάσσεται ποσοστού 40% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.


ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΟΙ

Ο φοροελεγκτικός «συναγερμός» αφορά όχι μόνο τους οφειλέτες αλλά και τους ΔΟΥάρχες τους οποίους μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καθιστά υπεύθυνους για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και την τήρηση των στόχων που τίθενται μηνιαίως. Oι εφορίες μάλιστα έχουν κατανεμηθεί σε πέντε ομάδες:

- Οι 4 μεγάλες ΔΟΥ ανωνύμων εταιρειών (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκη) πρέπει να αυξήσουν εφέτος τα έσοδά τους κατά 11,5%.

- Ετήσιος στόχος αύξησης των φορολογικών εσόδων 9,5% τίθεται στις ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξει πάνω από 50 εκατ. και είχαν θετική πορεία, δηλαδή αύξησαν τα έσοδά τους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

- Κατά 10,5% θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδά τους οι ΔΟΥ που πέρυσι εισέπραξαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ, αλλά κατέγραψαν αρνητική πορεία σε σχέση με το 2008.

- Στις ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξεις μικρότερες από 50 εκατ. ευρώ, αλλά είχαν θετική πορεία, τίθεται ετήσιος στόχος 7,5%.

- Ετήσιος στόχος 9% τέθηκε στις ΔΟΥ που το 2009 είχαν εισπράξεις κάτω από 50 εκατ. ευρώ, αλλά με αρνητική πορεία.
Ειδικά για τα ληξιπρόθεσμα οι εφορίες κατανέμονται σε τρεις ομάδες:

- Στην πρώτη ομάδα ανήκουν οι εφορίες με ετήσιο στόχο είσπραξης των χρεών 19%.

- Στη δεύτερη ομάδα ο στόχος που τίθεται, ανέρχεται σε 23%.

- Οι εφορίες που ανήκουν στην τρίτη ομάδα θα πρέπει να αυξήσουν τις εισπράξεις-στόχο κατά 21%.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης