Στις 860 μονάδες ο Γεν. Δείκτης ακολουθώντας την ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

20 Μάιος 2022
Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά την σημερινή συνεδρίαση και η άνοδος τους ενισχύθηκε ως τάση και από την θετική αντίδραση των αμερικανικών χρηματιστηριακών αγορών. Οι επενδυτές βλέποντας ότι κάποιες μετοχές έχουν ‘ξεφουσκώσει’ μετά από διορθώσεις άνω του 20% στρέφονται σε αγορές. Επίσης, υπάρχουν πολλά προγράμματα αγοράς Ιδίων (buy back) που ενισχύουν τιμές και εμπορευσιμότητα στα παρόντα επίπεδα. Στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, το ενδιαφέρον εστιάστηκε και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές που είχαν πιεστεί αρκετά το προηγούμενο διάστημα και σήμερα αντέδρασαν έντονα αλλά και στα υπόλοιπα δεικτοβαρή blue chips που είχαν μία καλή τεχνική εικόνα με αυξημένη άνοδο και αξία συναλλαγών

Δυναμική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών και λοιπών χρηματιστηριακών δυνάμεων

Από την έναρξη της συνεδρίασης ο Γεν. Δείκτης προσέγγισε τις 858 μονάδες και διατηρήθηκε κοντά στα επίπεδα αυτά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης με έκδηλο ενδιαφέρον για πιεσμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τελικά έκλεισε στις 860,06 μονάδες (υψηλά ημέρας) με άνοδο 1,04%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 82 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 73 έκλεισαν ανοδικά και οι 39 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1,31% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο μόλις 0,15%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (4,17%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (2,14%), Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (2,08%), Τροφίμων-Ποτών (1,9%). Στον αντίποδα οι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση ήταν οι Τηλεπικοινωνίες (πάλι πιέστηκε ο ΟΤΕ), το Εμπόριο (-2,3%) τα Ταξίδια-Αναψυχή (-2,16%), οι Πρώτες ύλες (-1,03%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Alpha Bank , o OTE, η Μυτιληναίος και η ΔΕΗ που πραγματοποίησαν το 55% περίπου των συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου έχει υποχωρήσει μόλις 3,73% (σε αντίθεση με τις μεγάλες υποχωρήσεις άνω του 15% στις ξένες αγορές) ενώ η εβδομαδιαία μεταβολή ήταν (-0,8%). Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυξημένη στα 93,2 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις διεθνείς αγορές λόγω υπερβολής διόρθωσης μετοχών

Ημέρα αντίδρασης για τις διεθνείς αγορές μετά από τις προηγούμενες παρατεταμένες πιέσεις. Μετοχές και δείκτες ανέκαμψαν προς υψηλότερα επίπεδα σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες χρηματιστηριακές στηρίξεις. Το γεγονός ότι τα διεθνή χρηματιστήρια σε Αμερική και Ευρώπη έκλεισαν ανοδικά δεν αναιρεί τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν με τον πληθωρισμό, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και το μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά. Ο φόβος για είσοδο των ΗΠΑ και της Ε.Ε σε φάση στασιμοπληθωρισμού ή –ακόμη χειρότερα- ύφεσης δείχνει να στοιχειώνει τα χρηματιστήρια. Ωστόσο ορισμένα ισχυρά μεγέθη μεγάλων ομίλων επιτρέπουν ακόμη χρηματιστηριακή αισιοδοξία για μελλοντική ανάκαμψη.

Οι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη δείχνουν να σταθεροποιούνται κοντά στις στηρίξεις. Στις ΗΠΑ ο Dow Jones κινείται πέριξ των 31.300 μονάδων, ο S&P 500 λίγο χαμηλότερα των 4.000 μονάδων (πέριξ των 3.920 μονάδων) ενώ και οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές κινούνται κοντά στις στηρίξεις τους. Ο γερμανικός DAX βρέθηκε σήμερα πάνω από τις 14.000 μονάδες, ο γαλλικός CAC κάτω από τις 6.400 μονάδες, ο ιταλικός MIB κοντά στις 25.000 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 στις 3.700 μονάδες.

Ουσιαστικά τα χρηματιστήρια βρίσκονται σε μία έντονη μεταβλητότητα με εναλλαγές μεταξύ ανόδου και πτώσης προκειμένου να κερδίσουν χρόνο μέχρι οι Κεντρικές Τράπεζες εισέλθουν στην φάση των έντονων αυξήσεων επιτοκίων. Ταυτόχρονα οι έντονες διορθωτικές συνεδριάσεις αποτελούν ευκαιρίες επαναγοράς μετοχών σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και έτσι βλέπουμε τις σποραδικές ανοδικές κινήσεις όπως σήμερα.