Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 851 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κράτησε την στήριξη στα τελευταία λεπτά λόγω ΟΤΕ

19 Μάιου 2022 Σχόλια
Στις 851 μονάδες ο Γενικός Δείκτης κράτησε την στήριξη στα τελευταία λεπτά λόγω ΟΤΕ
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Μία άκρως προβλέψιμη πτωτική συνεδρίαση ήταν η σημερινή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και βέβαια και στο ελληνικό. Η χρηματιστηριακή 'σφαγή' στα αμερικανικά χρηματιστήρια χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) μετακυλήθηκε πρώτα στις ασιατικές αγορές και μετά στις ευρωπαικές. Οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες υπέστησαν σημαντικές υποχωρήσεις και βρίσκονται πίσω στα επίπεδα που είχαν στις αρχές του πρώτου lockdown 2020 (μέσα Μαρτίου 2020). Οι σημερινές συνεδριάσεις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν με νέα (μικρότερη αυτή την φορά) υποχώρηση.

Αγορές στον ΟΤΕ διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, εάν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι αισιόδοξο είναι ότι οι εντολές αγορές για blue chips προς το τέλος της συνεδρίασης (ιδιαίτερα στον ΟΤΕ) επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις στηρίξεις των 850 μονάδων. Η άνοδος κατά 5,31% της μετοχής του ΟΤΕ ήταν αυτή που συγκράτησε την πτωτική κίνηση.

Η λήξη συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 851,2 μονάδες με υποχώρηση 1,79%. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η έναρξη της συνεδρίασης έγινε με μεγάλες εντολές πωλήσεων σε blue chips που βύθισαν τον Γενικό Δείκτη κατά 20 μονάδες περίπου. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης έγινε με τον Γ.Δ κάτω από τις 850 μονάδες και μόλις στην τελευταία ώρα της συνεδρίασης βρέθηκε πάνω από τις 850 μονάδες.

Γιατί πιέστηκαν τα blue chips

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 122 εκατ. Ευρώ. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν έντονα αρνητικό με 16 ανοδικές μετοχές και 93 πτωτικές. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,92%), ο δείκτης FTSE Mid Cap κατά (-0,93%). Η παρουσία ξένων επενδυτών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ήταν ο βασικός λόγος που οι μετοχές αυτές κινήθηκαν εντονότερα πτωτικά. Τα ξένα funds ουσιαστικά είναι αυτά που απομακρύνονται από τις περιφερειακές αγορές όπως η ελληνική.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι Τηλεπικοινωνίες (5,98%) και τα Ταξίδια-Αναψυχή (0,35%). Πτωτικά κινήθηκαν οι υπόλοιποι με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφουν οι Τράπεζες (-4,35%), οι Βιομηχανικές (-3,86%), οι Πρώτες Ύλες (-3,82%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (-3,54%).

Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και αυτό ήταν πολύ ανησυχητικό για το sell off. Τις μεγαλύτερες συναλλαγές είχαν οι μετοχές των ΕΤΕ, ΟΤΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίου, Τράπεζας Πειραιώς, ΟΠΑΠ , ΔΕΗ και Eurobank.

Η διεθνής πτώσης γίνεται από τις αλλαγές στρατηγικών μεγάλων επενδυτικών οίκων ενόψει μίας δυσχερέστερης κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας αλλά και των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Όσο η διεθνής χρηματιστηριακή συγκυρία είναι αρνητική, πολύ δύσκολα θα ανακάμψει και το ελληνικό χρηματιστήριο. Θα πρέπει να αναμένουμε εκτόνωση των πιέσεων στις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε Αμερική και Ευρώπη για να δούμε επιστροφή προς τις 870 μονάδες.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης