Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 866,73 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,12%

18 Μάιου 2022 Σχόλια
Στις 866,73 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με υποχώρηση 0,12%

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η σημερινή συνεδρίαση ήταν πανομοιότυπη με τις προηγούμενες. Προσπάθεια υπέρβασης των 870 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, σταθεροποίηση και σταδιακή υποχώρηση. Η αγορά στερείται σημάτων και μηνυμάτων αισιοδοξίας για το άμεσο μέλλον. Περιμένει κάποιες θετικές ειδήσεις για μεμονωμένες εταιρείες και τον τουρισμό, παρακολουθεί τις εξελίξεις στο εξωτερικό και ελπίζει στην βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας. Μέχρι να υπάρξουν τα 'σινιάλα' ανόδου, η αγορά θα συσσωρεύει με εναλλαγές ανοδικών και καθοδικών συνεδριάσεων πέριξ των 870 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πολιορκώντας τις 870 μονάδες, υποχώρησε μεν αλλά με θετική μεταβολή στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκε να καταγράφει μικρές απώλειες. Πιο συγκεκριμένα, έκλεισε στις 866,73 μονάδες με υποχώρηση (-0,12%). Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης στα 84 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 63 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά (-0,13%) καθώς επηρεάστηκε από την διόρθωση στη μετοχή της Coca Cola HBC (μετά από 4 ανοδικές συνεδριάσεις) αλλά και της Τερνα Ενεργειακής και της Τράπεζας Πειραιώς. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης μεταβλήθηκε κατά 0,62%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών - Οικιακών προϊόντων (3,38%) λόγω Jumbo κυρίως, Πρώτων Υλών (1,14%), Εμπορίου (0,67%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (0,44%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-3,27%) λόγω υποχώρηση της μετοχής της Coca Cola HBC, των Τραπεζών (-0,23%), της Τεχνολογίας (-0,23%), Κατασκευών (-0,2%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, ο Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και η Alpha Bank.

Αυξημένες πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές

Τ αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών έφερε πτώση στις -ούτως ή άλλως- εύθραστες χρηματιστηριακές ισορροπίες στις ευρωπαικές αγορές με αποτέλεσμα να γυρίσουν οι περισσότερες πτωτικές. Ο λόγος είναι η αυξημένη μεταβλητότητα που υπάρχει παγκοσμίως στα χρηματιστήρια που χαρακτηρίζεται από το γύρισμα από καθημερινές εναλλαγές προσήμων και βεβαίως ο -προυπάρχον- πληθωριστικός κίνδυνος που δημιουργεί ακρίβεια και φόβους για την ανάπτυξη. Ήδη οι περισσότεροι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι μιλούν ανοικτά για αύξηση του κόστους λειτουργίας , γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την αμερικανική οικονομία και τις μετοχές.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης