Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μείωση του ελλείμματος με «οδηγό» τις δαπάνες

  • ΣTA 6,3 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο εφετινό τετράμηνο, έναντι 10,7 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Μείωση του ελλείμματος με «οδηγό» τις δαπάνες             

 
ΣTA 6,3 δισ. ευρώ υποχώρησε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο εφετινό τετράμηνο, έναντι 10,7 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η μείωση κατά 41,5% του ελλείμματος αποδίδεται κυρίως στην περιστολή των κρατικών δαπανών.

Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θέτει ετήσιο στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 35,1% για το 2010.

Σύμφωνα με το Yπουργείο Οικονομικών, «το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών, όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο».

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10% στο α΄ τετράμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται και στην είσπραξη εσόδων ύψους 757 εκατ. ευρώ από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων για τη χρήση του 2008, στις αυξημένες εισπράξεις από τον ΕΦΚ και τον αναλογούντα ΦΠΑ καυσίμων, καπνού και αλκοολούχων ποτών, λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών φορολόγησής τους, καθώς και στη μείωση των επιστροφών φόρων κατά 475 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 7,9%, έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 4,8%. Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 8,6%, έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4%, ενώ οι δαπάνες για τόκους μειώθηκαν επίσης κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%.

Η μείωση των πρωτογενών δαπανών οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των δαπανών για την ασφάλιση και περίθαλψη (μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 511 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009), των λειτουργικών και λοιπών δαπανών, όπως των επιχορηγήσεων και των καταναλωτικών δαπανών κατά 788 εκατ. ευρώ και των αποδόσεων εσόδων τρίτων κατά 350 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν στο τετράμηνο κατά 39,1% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος υποχώρησαν κατά 39,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

 Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης