Στις 860 μονάδες ο Γεν. Δείκτης με έντονη μεταβλητότητα

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

10 Μάιος 2022
Επιστροφή στην άνοδο για τους αμερικανικούς δείκτες και τις ευρωπαϊκές αγορές Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Έντονη μεταβλητότητα στη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γεν. Δείκτη να αναζητεί κατευθύνσεις και ενδοσυνεδριακή τάση. Η αρχική ανοδική κίνηση μετατράπηκε σε ήπια υποχώρηση λόγω ανακοίνωσης του διψήφιου πληθωρισμού (υψηλό 28 ετών). Η ανοδική έναρξη των αμερικανικών αγορών έφερε επιστροφή σε δυναμική άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών και μαζί τους αντιστράφηκε η πορεία του ελληνικού Γενικού Δείκτη.

Αγοραστές μετά τη διόρθωση των 6 συνεδριάσεων στο Χ.Α.

Κάτι αντίστοιχο, σε μικρότερο επίπεδο, συνέβη και στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε τις στηρίξεις πέριξ των 860 μονάδων και σήμερα βγήκαν αγοραστές σε αρκετά πιεσμένες μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 860,85 μονάδες με οριακή άνοδο 0,19%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 103 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 46 έκλεισαν ανοδικά και οι 64 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,4% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid cap) κατά -0,14%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (3,25%) λόγω αγοραστικού ενδιαφέροντος στην πιεσμένη μετοχή της Coca Cola, Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα 3,2% λόγω Jumbo, Ταξίδια- μεταφορές (1,57%), Υγείας (0,86%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-0,83%), Κατασκευών (-0,73%), Τράπεζες (-0,23%). Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Μυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Eurobank.

Η σημερινή ανοδική αντίδραση , σε μία κατ ουσία πτωτική συνεδρίαση, του Γενικού Δείκτη και η έντονη μεταβλητότητα δείχνει μία αγορά που αναζητεί τάση είτε μέσα από την κίνηση των ξένων αγορών είτε μέσα από την αναζήτηση θετικών ειδήσεων σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Άνοδος στις ξένες αγορές

Η άνοδος στις διεθνείς αγορές ήταν μία φυσιολογική αντίδραση μετά την παρατεταμένη υποχώρηση των δεικτών σε Αμερική και Ευρώπη από τα ιστορικά υψηλά τους. Χθες ουσιαστικά οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές (μεσοσταθμικά) είχαν συμπληρώσει μία υποχώρηση 18% περίπου και αρκετές αποτιμήσεις μετοχών ήταν ελκυστικές. Επίσης το ‘ξεφούσκωμα’ των τεχνολογικών μετοχών (πάνω από 20%) στις ΗΠΑ έστρωσε το έδαφος στην εκδήλωση αγορών κατά τη σημερινή συνεδρίαση.