Πτώση στις ξένες αγορές και συνέχιση της υποχώρησης στην Ελλάδα

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

9 Μάιος 2022
Στις 859,18 μονάδες με υποχώρηση 0,87% ο Γεν. Δείκτης Taxheaven.gr



Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Δοκιμάζει τις στηρίξεις των 850-860 μονάδων ο Γενικός Δείκτης


Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 859,18  μονάδες με υποχώρηση 0,87%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικές και οι 81 πτωτικές. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,12% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,77%. Από τους επιμέρους κλάδους την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Πετρελαίου και αερίου (διυλιστήρια) με 1,62%, συνέχισαν ανοδικά οι Τηλεπικοινωνίες (0,78%) με τον ΟΤΕ να παραμένει στήριγμα στην αγορά, ο κλάδος κατασκευών αυξήθηκε κατά 0,7% λόγω Ελλάκτωρα κυρίως και ο κλάδος υγείας κατά 0,58%.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-4,38%), Πρώτων Υλών (-2,5%), Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-2,38%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-2,06%), Εμπορίου (-1,75%). Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες συναλλαγές ήταν οι ΕΤΕ, η Μυτιληναίος, ο Ελλάκτωρ, η ΔΕΗ, η Alpha Bank, η Motor Oil.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι από την ημέρα (τα προβλήματα γεωπολιτικά και οικονομικά είναι γνωστά) είναι ότι το διάγγελμα Πούτιν είχε μάλλον ήπιο χαρακτήρα γεγονός που για κάποιους αναλυτές ίσως αφήνει διαύλους επικοινωνίας κατ' αρχήν και εκτόνωσης στη συνέχεια των πολεμικών επιχειρήσεων. Βέβαια οι περισσότεροι δυτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στο σημείο που έχει φτάσει η εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσουν οι επιχειρήσεις άμεσα.

Διεθνείς αγορές

Υποχώρησης συνέχεια για τις διεθνείς αγορές. Ότι τα χρηματιστήρια έχουν εισέλθει εδώ και δύο εβδομάδες σε καθαρά πτωτικό κανάλι δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι ότι τα πρώτα στοιχεία από τα εταιρικά αποτελέσματα α' τριμήνου 2022 αλλά και οι εκτιμήσεις για τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο είναι αρνητικά. Επίσης αρνητικές είναι οι ειδήσεις που φτάνουν για τους ρυθμούς ανάπτυξης οικονομιών στην Ε.Ε., στις ΗΠΑ αλλά και την Κίνα. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τα χρηματιστήρια δεν είναι τόσο η υποχώρηση οικονομιών και αποτελεσμάτων αλλά ο συνδυασμός τόσο πολλών αρνητικών δεδομένων που ουσιαστικά ναρκοθετούν την προσπάθεια ανάκαμψης μέσα στο α' εξάμηνο.