Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ασθένεια λογιστών-φοροτεχνικών: Δύο ακόμη νέες ερωτήσεις στη Βουλή

10 Μάιου 2022 Σχόλια
Ασθένεια λογιστών-φοροτεχνικών: Δύο ακόμη νέες ερωτήσεις στη Βουλή
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 9 λεπτάΜετά από τις δύο ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί στη Βουλή το προηγούμενο χρονικό διάστημα (βλέπε εδώ και εδώ), μία νέα ερώτηση και μία αναφορά (βλέπε παρακάτω) σχετικά με την ασθένεια των λογιστών-φοροτεχνικών κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθμ. Πρωτ. ΑΝΑΦΟΡΩΝ: 2111
Ημερομ. Κατάθεσης: 13/4/2022
ΜΠΙΖΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα, 11/4/2022

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς:
-τον Υπουργό κο Κωστή Χατζηδάκη, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
-τον Υπουργό κο Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργείο Οικονομικών

Θέμα: «Αίτημα Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Λάρισας για τον χαρακτηρισμό περιστατικών ασθένειας, εγκυμοσύνης και θανάτου ως ανωτέρα βία»

Κύριοι Υπουργοί,

Με τη ρύθμιση του άρθρου 93 του ν. 4764/2020 θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα παράτασης υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί σε περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσούν με covid-19.

Με το επισυναπτόμενο υπόμνημά τής, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών ν. Λάρισας, ζητά νομοθετική διάταξη που να προβλέπει ως "ανωτέρα βία" γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών - Φοροτεχνικών. Στις περιπτώσεις ασθένειας του Λογιστή - Φοροτεχνικού να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων - πελατών του, που εξυπηρετεί νόμιμα μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που έχει λάβει από το ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεων του TaxisNet, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας του Λογιστή Φοροτεχνικού ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.

Παρακαλώ, όπως μελετήσετε τη δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος.

Η αναφέρουσα Βουλευτής
Στέλλα Ν. Μιτίζιου
Βουλευτής ΝΔ, Ν. Λάρισας
________________________________________________________________
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΏΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν ΛΑΡΙΣΑΣ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΕΦΕΕΛ

ΠΡΟΣ
Τη Βουλευτή Λάρισας κ Στεργιανή (Στέλλα) Νικολάου Μπΐζιου

Η πανδημία ανέδειξε τον κορωνοϊό στο No 1 εχθρό κατά της ανθρωπότητας. Αυτή τη στιγμή όπως έχει ειπωθεί, η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό που καλούμαστε όλοι να πολεμήσουμε. Όλοι τώρα μιλάνε ότι οι διαχρονικές ελλείψεις και παθογένειες ήταν αυτές που επιβάλουν στην κυβέρνηση να μην υιοθετήσει την πιο χαλαρή στάση κραταιών χωρών και να μην αφήσει τα πράγματα στην τύχη.

Κάπως έτσι, μικρές, αλλά κομβικές μάχες πρέπει να καταλήξουν νικηφόρες, αποκαλύπτοντας μία εσωτερική κινητοποίηση Μπορεί να υπάρξουν λάθη και ελλείψεις Δεν πρέπει όμως να χαθεί το κρυφό όπλο του Έλληνα που στηρίζει «στην πίστη επάνω την ελπίδα» και αναπτερώνει το ηθικό του στον κοινό αγώνα, για μια θετική έκβαση στον ακήρυχτο αυτό πόλεμο.

Στην πρώτη γραμμή, βεβαίως οι γιατροί, νοσηλευτές, και το προσωπικό υγείας.

Και όλοι όσοι παλεύουν κάθε μέρα, αφενός να περιορίσουν τις ανθρώπινες απώλειες και αφετέρου να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό της κοινωνίας με τα απαραίτητα αγαθά, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς για τις προσπάθειες τους, για τις θυσίες τους όλο αυτό το διάστημα και για όσο κρατήσει αυτός ο πόλεμος.

Ο πόλεμος αυτός όμως, δεν θα θεωρηθεί κερδισμένος μόνο με μέτρα περιορισμού υγιεινής και ασφάλειας. Η κυβέρνηση πολύ σωστά εξαγγέλλει και νομοθετεί καθημερινά νέα μέτρα και νέες αποφάσεις που σκοπό έχουν να ενισχύσουν την ήδη πληγείσα οικονομία.

Μέτρα που στοχεύουν προκειμένου, στο τέλος της κρίσης αυτής, να επανέλθει στην κανονικότητα η οικονομία.

Μέσα στον πόλεμο αυτόν, υπάρχει και ο Λογιστής-Φοροτεχνικός. που ως συνδετικός κρίκος, είναι ο άνθρωπος που παλεύει, για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις της χώρας και για όλους όσους παλεύουν να σταθούν όρθιοι οικονομικά και κοινωνικά.

Η κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας νομοθέτησε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης, όπως αναστολές συμβάσεων εργασίας, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού επιστημόνων, επιστρεπτέες 1-2-3-4-5-6 και 7, προγράμματα περιφερειών, ΤΕΠΙΧ II, ταμείο εγγυοδοσίας επιχειρήσεων σε δύο φάσεις, επιδότηση τόκων 1 και 2, πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2, μειώσεις μισθωμάτων από τον Μάρτιο του 2020 και συνεχίζεται, πρόγραμμα Συνεργασία, προγράμματα για θερμάστρες εξωτερικών χώρων και e-shops, ψηφιακή μέριμνα, άδειες ειδικού σκοπού, τηλεργασία, στήριξη εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, μέτρα στήριξης εργαζομένων στον τουρισμό, θέατρο, πολιτισμό και πολλά ακόμα χρήσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Όλα τα παραπάνω χρηματοοικονομικά μέτρα στήριξης της Ελληνικής οικονομίας υλοποιήθηκαν επιτυχώς μέσα από τους χιλιάδες Λογιστές - Φοροτεχνικούς.

Η κυβέρνηση ωστόσο, θεσμοθέτησε τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19 (ν. 4764/2020, άρθρο 93). Παρότι όμως ο νόμος προβλέπει τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί σχετική απόφαση με αποτέλεσμα η ρύθμιση να μένει πρακτικά ανενεργή.

Ζητάμε να δοθεί το αυτονόητο δικαίωμα στον Λογιστή - Φοροτεχνικό να μπορεί να ασθενήσει, να δοθεί το δικαίωμα στην γυναίκα Λογίστρια - Φοροτεχνικό να εγκυμονήσει και όχι να αποτελούν έρμαια λήξεων υποχρεώσεων. Είναι αδιανόητο να παραμένει ένα τέτοιο θέμα άλυτο. Το αυτονόητο για όλον τον υπόλοιπο πληθυσμό, θα πρέπει να ισχύει και για τον Κλάδο μας.

Να βελτιωθεί η υφιστάμενη ρύθμιση έτσι όπως τη θέλει ο Κλάδος (στα πλαίσια της «ανωτέρας βίας») και μέσα από την ασφάλεια δικαίου των εργασιακών συνθηκών και των υπηρεσιών που προσφέρει στο Κράτος ο Λογιστής-Φοροτεχνικός, αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγαθών της υγείας.

Ζητάμε την διεύρυνση της νομοθετικής διάταξης του ν. 4764/2020 άρθρο 93 «που να προβλέπει ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών - Φοροτεχνικών. Στις περιπτώσεις ασθένειας του Λογιστή - Φοροτεχνικού να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων - πελατών του, που εξυπηρετεί νόμιμα μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που έχει λάβει από το ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεων του TaxisNet, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας του Λογιστή - Φοροτεχνικού ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.»

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επεκταθεί η διάταξη του ν 4764/2020 άρθρο 93 και δεν πρέπει να καλύπτει μόνο περιπτώσεις ασθένειας λόγω κορωνοϊού, αλλά όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις που θα προκύψουν.

Με εκτίμηση.
Το Δ.Σ. της Ε.Φ.Ε.Ε.Λ.

Ο πρόεδρος
Νάκας Αστέριος

Ο Γενικός Γραμματέας
Κωστόπουλος Ιωάννης

Ο Αντιπρόεδρος
Μάνης Στέργιος

Τα μέλη
Κυρίτσης Ευάγγελος
Μπεριτζάς Φώτης

Η Οικονομική Επόπτης
Αγραφιώτη Ευαγγελία

Ο Εφορος Δημοσίων Σχέσεων
Παπαποστόλου Βασίλειος
_______________________________________________________
_______________________________________________________


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Αριθμ. Πρωτ. ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 4893
Ημερομ. Κατάθεσης: 26/4/2022

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Γραμματέας Κ.Ο.
Βουλευτής Ν. Λάρισας

Λάρισα, 26/04/2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς
-τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
-τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: «Άμεση ανάγκη επέκτασης της υφιστάμενης ρύθμισης, για τη διαφύλαξη της υγείας των Λογιστών-Φοροτεχνικών»

Το έργο που επιτελούν οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας είναι αδιαμφισβήτητο. Ιδιαίτερα, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κλήθηκαν να υλοποιήσουν μια σειρά από χρηματοοικονομικά μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και συνέβαλαν ουσιαστικά στη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, για να σταθούν όρθιες οικονομικά και κοινωνικά.

Περαιτέρω, η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε, με το άρθρο 93 του ν. 4764/2020 τη δυνατότητα παράτασης της υποβολής των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν λογιστές και φοροτεχνικοί, στην περίπτωση που αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19. Παρότι, όμως, ο νόμος προβλέπει τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της ρύθμισης αυτής, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ και έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, με αποτέλεσμα η ρύθμιση να παραμένει πρακτικά ανενεργή.

Οι ενώσεις των φοροτεχνικών, από την πλευρά τους, διαμαρτύρονται και ζητούν άμεσα την επέκταση της ως άνω αναφερόμενης νομοθετικής διάταξης, ώστε αυτή να καλύπτει τόσο τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς που ενδέχεται να ασθενήσουν όσο και τις γυναίκες Λογίστριες-Φοροτεχνικούς που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης. Συγκεκριμένα, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Λάρισας, σε υπόμνημά της, αιτείται την διεύρυνση της νομοθετικής διάταξης του άρθρου 93 του ν.4764/2020, στην οποία θα προβλέπονται ως «ανωτέρα βία» γεγονότα ασθένειας ή εγκυμοσύνης αλλά και απευκταίες περιπτώσεις θανάτου Λογιστών - Φοροτεχνικών. 

Επιπλέον, ζητούν, στις περιπτώσεις ασθένειας τους, να προβλεφθεί παράταση υποβολής όλων των δηλώσεων των εντολέων - πελατών τους, που εξυπηρετούν νόμιμα, μέσω της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος που έχουν λάβει από το ΟΕΕ και των εξουσιοδοτήσεων του TaxisNet, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ασθένειας ή μέχρι νέας εξουσιοδότησης σε περίπτωση θανάτου.

Δεδομένου ότι, ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών παίζει καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή των εκτάκτων και μη μέτρων, ενώ σηκώνει το βαρύ φορτίο της στήριξης των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων όλης της χώρας

Δεδομένου ότι η υφιστάμενη ρύθμιση, στο πλαίσιο της ασφάλειας δικαίου των εργασιακών συνθηκών και των υπηρεσιών που προσφέρουν οι Λογιστές- Φοροτεχνικοί στο Κράτος, πρέπει να βελτιωθεί, ώστε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ασθενείας και εγκυμοσύνης, προκειμένου να διαφυλαχθεί το πολύτιμο αγαθό της υγείας τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Σκοπεύουν και, εάν ναι, σε ποιο χρονοδιάγραμμα να προχωρήσουν στην έκδοση της εκκρεμούσας Υπουργικής απόφασης που προβλέπεται στο άρθρο 93 του ν. 4764/2020, με την οποία θα δοθεί δυνατότητα παράτασης στην υποβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων που πραγματοποιούν Λογιστές- Φοροτεχνικοί, οι οποίοι αποδεδειγμένα νοσούν από COVID-19;

2) Προτίθενται να επεκτείνουν την εν λόγω ρύθμιση ώστε αυτή να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις ασθένειας, συμπεριλαμβανομένης και της εγκυμοσύνης, προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται ο κλάδος των Λογιστών-Φοροτεχνικών, ο οποίος είναι απαράδεκτο να αποτελεί έρμαιο λήξεως υποχρεώσεων ;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
Ευαγγελία Λιακούλη
_________________________________________________
_________________________________________________


Αρ. Πρωτ.: 41441
Ημ/νία: 04/05/22

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Ταχ. Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας: 101 10 - Αθήνα
Πληροφορίες: Π.Παναγιωτακοπούλου
Τηλέφωνο: 2131516475
e-mail: [email protected]

ΠΡΟΣ: Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων Αθήνα
ΚΟΙΝ: Πολιτική Γραμματεία Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη επέκταση της υφιστάμενης ρύθμισης, για την διαφύλαξη της υγείας των λογιστών-φοροτεχνικών»

ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ .4893/26-4-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της παραπάνω Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τη Βουλευτή κα Ε. Λιακούλη, σχετικά με την εφαρμογή και την επέκταση του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 93 του ν.4764/2020, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τις διατάξεις του άρθρου 93 του ν.4764/2020 καθορίζεται ότι σε περίπτωση που λογιστής - φοροτεχνικός πάσχει από κορωνοϊό Covid-19 και εξαιτίας αυτού έχει νοσηλευτεί σε δημόσιο νοσοκομείο, οι προθεσμίες υποβολής των πάσης φύσεως φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων και καταστάσεων του ίδιου και των εντολέων - πελατών του που λήγουν σε ημερομηνίες που συμπίπτουν με τη διάρκεια νοσηλείας του, παρατείνονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα που ακολουθεί τον μήνα του εξιτηρίου.

Αντίστοιχα, σε περίπτωση θανάτου λογιστή - φοροτεχνικού λόγω του κορωνοϊού Covid-19, οι ανωτέρω προθεσμίες παρατείνονται μέχρι την εξουσιοδότηση του εντολέα - πελάτη του σε άλλον λογιστή - φοροτεχνικό και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν των τριών μηνών από την ημερομηνία θανάτου.

Εξάλλου με τη διάταξη της παρ. 4 του ως άνω άρθρου και νόμου προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μπορεί να καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης.

Σημειώνεται ότι η νομοθετική πρωτοβουλία για τη θέσπιση της ανωτέρω διάταξης αναλήφθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών. Ως εκ τούτου το εν λόγω Υπουργείο, το οποίο και είναι συνερωτώμενο, είναι αρμόδιο αφενός για την επίσπευση έκδοσης της ως άνω προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και αφετέρου για τη εξέταση της δυνατότητας διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερθείσας ρύθμισης ώστε να καταλαμβάνει και περιπτώσεις ασθένειας ή θανάτου λογιστών - φοροτεχνικών και από άλλες, πλην του κορωνοϊού Covid-19, αιτίες ή και άλλες περιπτώσεις που υφίσταται ανωτέρα βία.Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης