Στο χαμηλό ημέρας στις 888,47 μονάδες έκλεισε ο Γεν. Δείκτης - Εξαιρετικά αδύναμη συνεδρίαση στο Χ.Α με ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των blue chips

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

5 Μάιος 2022
Έντονες πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές και ομόλογα παρασύρουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια Taxheaven.gr


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Απογοητευτική η αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου και σε πτώση και σε όγκους συναλλαγών κατά την σημερινή συνεδρίαση που ακολούθησε σε ελεύθερη πτώση τις αμερικανικές και τα ομόλογα.

Ξεκίνησε δυνατά στις 914 μονάδες και έκλεισε σπάζοντας τις στηρίξεις των 890 μονάδων ο Γεν. Δείκτης

Ενώ η πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε με άνοδο, στο ελληνικό χρηματιστήριο η άνοδος κράτησε μόλις δύο ώρες. Ξεκίνησε ενθουσιωδώς ο Γενικός Δείκτης στις 914 μονάδες και σταδιακά έχασε την δυναμική του και σταδιακά υποχώρησε προς τις 900 μονάδες. Προς το τέλος της συνεδρίασης (και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 900 μονάδες και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας στις 888,47 μονάδες με υποχώρηση 1,32%. Η αξία συναλλαγών ήταν 73 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 25 έκλεισαν ανοδικά και οι 87 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,42% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) μειώθηκε κατά 1,38%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν τα διυλιστήρια (1,6%) οι Πρώτες Ύλες (0,36%), τα Τρόφιμα-Ποτά (0,14%) και οι Χρηματοοικονομικές (0,12%) ενώ την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (-4,03%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-3,15%), Τράπεζες (-2%), Τηλεπικοινωνίες (-1,67%). Ουσιαστικά είδαμε την μεγαλύτερη υποχώρηση στους δεικτοβαρείς τίτλους των τραπεζών, στον ΟΤΕ, στον Μυτιληναίο, στη ΔΕΗ. Οριακή πτώση στον ΟΠΑΠ ενώ ανοδικά συνέχισε να κινείται η μετοχή της Ελλάκτωρ (που συνεχίζει την άνοδο εν μέσω φημών) , η Motor Oil και Coca Cola HBC.

Διεθνείς αγορές

Η πτώση των αμερικανικών μετοχών και ομολόγων αποδίδεται σε αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση (ανεργία) Απριλίου και σε εκτιμήσεις για πιθανή είσοδο των ΗΠΑ σε ύφεση. Στελέχη της χρηματιστηριακής αγοράς μας ανέφεραν ότι η εγχώρια υποχώρηση αποδίδεται περισσότερο στην άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων και στις πιέσεις σε μετοχές τραπεζών και ενέργειας. Αυτό που προβληματίζει περισσότερο ήταν ότι δεν βγήκε καμία αντίσταση και γκρεμίστηκαν εύκολα οι στηρίξεις του Γεν. Δείκτη στις 890 μονάδες.

Η εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου (άνοιγμα Γεν. Δείκτη στις 914 μονάδες ,κλείσιμο στις 888) δεν συνάδει ούτε με τις θετικές εκθέσεις ξένων οίκων ούτε με τις αξιολογήσεις ούτε με τα εταιρικά αποτελέσματα που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Ακόμη και εάν τα αποτελέσματα του α' τριμήνου είναι άσχημα, η σημερινή αντίδραση έδειξε πανικό. Οι εκτιμήσεις είναι ότι θα πρέπει να περιμένουμε την αυριανή -τελευταία- συνεδρίαση της εβδομάδας για να δούμε εάν η σημερινή πτώση ήταν ένα 'εαρινό μπουρίνι' ή το προοίμιο μίας 'χρηματιστηριακής καταιγίδας'.