Την «έφαγαν» τα χρέη του Τόλη...

Οικονομικές Ειδήσεις

18 Μάιος 2010
Την παραίτησή της από τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού υπέβαλε χθες αργά το απόγευμα η κυρία Αντζελα Γκερέκου ύστερα από δημοσίευμα που ενέπλεκε τον σύζυγο της τραγουδιστή κ. Τόλη Βοσκόπουλο σε υπόθεση οφειλής ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Taxheaven.gr

Την «έφαγαν» τα χρέη του Τόλη...

Την παραίτησή της από τη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού - Τουρισμού υπέβαλε χθες αργά το απόγευμα η κυρία Αντζελα Γκερέκου ύστερα από δημοσίευμα που ενέπλεκε τον σύζυγο της τραγουδιστή κ. Τόλη Βοσκόπουλο σε υπόθεση οφειλής ύψους 5,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Ο Πρωθυπουργός που ενημερώθηκε μόλις προσγειώθηκε στην Μαδρίτη - όπου θα λάβει μέρος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής αφού συνομίλησε με την κυρία Γκερέκου, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την παραίτησή της. Είχε προηγηθεί μαραθώνιος διαβουλεύσεων και εξηγήσεων από την ίδια προς τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού κκ. Παμπούκη, Πεταλωτή, Αθανασάκη στους οποίους εξήγησε ότι η οφειλή αφορούσε παλαιότερα χρόνια, όταν δεν είχε γνωρίσει καν τον σύζυγό της και ότι η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική εκκρεμότητα.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Eurogroup, επικοινώνησε με τον υφυπουργό του κ. Φίλιππο Σαχινίδη στην Αθήνα και του ζήτησε να ψάξει την υπόθεση, αναζητώντας ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν έχουν προχωρήσει στις νόμιμες διαδικασίες (κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.). Οταν συνελέγησαν τα συνολικά δεδομένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό στο αυτοκίνητο, κατά τη διαδρομή από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης προς το ξενοδοχείο που διαμένουν.

Ο κ. Παπανδρέου ανέβηκε στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου για να δώσει συνέντευξη στην ισπανική «Ελ Παΐς» και αμέσως μετά συνομίλησε με την κυρία Γκερέκου τηλεφωνικώς. Το Μέγαρο Μαξίμου δεν ήταν πεπεισμένο για την ευθύνη της κυρίας Γκερέκου. «Τι ευθύνη έχει; Που παντρεύτηκε έναν οφειλέτη του Δημοσίου;» έλεγαν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι η «οικογενειακή ευθύνη έχει τελειώσει από τον 19ο αιώνα».

Ωστόσο παραδέχονταν ότι αιφνιδιάστηκαν από την αποκάλυψη και συμφωνούσαν ότι θα μπορούσε η κυρία Γκερέκου να έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό πριν υπουργοποιηθεί για τη δικαστική εκκρεμότητα του συζύγου της ώστε να τον προετοιμάσει για τυχόν «αποκαλύψεις». Ως εκ τούτου, η αρχική σκέψη στους συνεργάτες του Πρωθυπουργού που χειρίστηκαν το θέμα (κυρίως Πεταλωτής και Αθανασάκης) ήταν να υποβληθεί μεν η παραίτηση από την κυρία Γκερέκου για λόγους πολιτικής ευθιξίας, αλλά ο κ. Παπανδρέου να μην την κάνει δεκτή.

Γύρω στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) όταν έγινε το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού προς την κυρία Γκερέκου, ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε μπροστά στην έντονη επιμονή της υφυπουργού να υποβάλει την παραίτησή της για λόγους ευθιξίας. Μετά από αυτό δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να γίνει αποδεκτή η παραίτηση. Ο κ. Παπανδρέου αναχώρησε για το δείπνο που είχε προς τιμήν των ηγετών το πριγκιπικό ζεύγος της Ισπανίας και έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βγάλει τη σχετική ανακοίνωση.

«Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση της υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Αντζελας Γκερέκου. Η Αντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.


Η δήλωση παραίτησης και η απάντηση Βοσκόπουλου

Στη δική της δήλωση η κυρία Γκερέκου ανακοίνωσε την παραίτησή της λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος».
Τονίζει δε ότι «πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, για τον λόγο αυτό υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα επισημαίνει ότι η υπόθεση φορολογικών ζητημάτων του συζύγου της, «εκκρεμεί δικαστικά από χρόνο πολύ πρότερο της προσωπικής μας γνωριμίας, έως και σήμερα». Δήλωσε δε ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση αυτή, παραπέμποντας στις δημόσιες ανακοινώσεις των νομικών εκπροσώπων του συζύγου της.

Για ανύπαρκτη «φορολογική ασυλία» για φόρους από εισοδήματα που ουδέποτε εισέπραξε κάνει λόγο ο γνωστός καλλιτέχνης, υποστηρίζοντας ότι το σχετικό δημοσίευμα έχει ως στόχο όχι τον ίδιο, αλλά τη σύζυγό του υφυπουργό Πολιτισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου. Τα εισοδήματα «απόλαυσε» τρίτο πρόσωπο με το οποίο βρέθηκε σε αντιδικία εν γνώσει των φορολογικών Αρχών, αναφέρει ο κ. Βοσκόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν ζήτησε ποτέ διαγραφή του χρέους παρά μόνο διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασιάζουν την οφειλή. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι σήμερα κατέχει μόνο κατεσχημένα από το Δημόσιο ακίνητα χωρίς άλλα εισοδήματα, καθώς έχει σταματήσει να εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Μετέωρο παραμένει πάντως το ερώτημα εάν η παραίτηση Γκερέκου πυροδοτήσει ευρύτερο ανασχηματισμό. Κυβερνητικά στελέχη πολύ κοντά στον Πρωθυπουργό απέκλειαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο: «Δεν πρόκειται τα ΜΜΕ να μας επιβάλλουν ανασχηματισμό. Δεν θα γίνει ανασχηματισμός» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Για το ποιος θα αναλάβει τα καθήκοντα του υφυπουργού Πολιτισμού-Τουρισμού (εάν θα υπάρξει αντικαταστάτης ή θα μεταβιβαστούν στον υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο) οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη» και πάντως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από τη Μαδρίτη ή και από τη Βηρυττό όπου μεταβαίνει την Τετάρτη βράδυ.