Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας – Από το «Fuel Pass» στο «έντυπο Ν », «ένα τσιγάρο δρόμος» (*).

Το σχόλιο της Δευτέρας – Από το «Fuel Pass» στο «έντυπο Ν », «ένα τσιγάρο δρόμος» (*).
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 19 λεπτά



Επιμέλεια: Κωνσταντίνος
Ιωαν. Νιφορόπουλος
Ορκωτός ελεγκτής λογιστής
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven



Καλή (ετεροχρονισμένη) Πρωτομαγιά.

Μπήκε φουριόζος στο γραφείο μου. Οι φίλοι λένε,  ότι είναι από αυτούς τους  τύπους, που είναι αντιπαθητικοί γιατί λένε την αλήθεια ή τέλος πάντων δεν τα λένε όπως τα θέλουμε.

Από φοιτητής τον ξέρω, «ξερόλας», πλασιέ τσελεμεντέδων και εγκυκλοπαιδειών είναι. Σώνει και καλά να μου «δειγματίσει» το βιβλίο : «Ο θάνατος του μικρού παντοπώλη».

Με ειρωνεία είπε : «Ο συγγραφέας είναι ευγενής «Ο θάνατος του μικρο-μπακάλη», έπρεπε να το λέει … »

«Και τι με ενδιαφέρει εμένα ;;» του είπα.

«Κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις ;;;» και ως «ινστρούχτορας» ( δηλ. αυτός που δίνει οδηγίες – Καθοδηγητής ») , συνέχισε :

«Το ίδιο άτομο κάνει την αίτηση «Fuel Pass» και συμπληρώνει το έντυπο Ν. Κάνεις τα πάντα, ξοδεύοντας άπειρο χρόνο για να τα μάθεις. Ξέχασες την θεωρία του συγκριτικού πλεονεκτήματος του Ρικάρντο…  »

Καλά, καλά τώρα είπα και τον ξαπόστειλα, είχα αφήσει και πέντε ασχολίαστα σχόλια  των άλλων, στο f/b.

«Οποίος κατάλαβε, κατάλαβε …», είπε με ειρωνικό χαμόγελο φεύγοντας …

Μετά είδα, ότι τεχνηέντως είχε αφήσει το Βιβλίο με την αφιέρωση :

«Στον Φίλο Παντογνώστη Λογιστή, που δεν ξέρει τι θα πει «εξειδίκευση» και «συνέργειες» και δεν μπαίνει στον κόπο να μελετήσει τα αίτια του θανάτου του  «μικρού παντοπώλη»»

Τελικά είναι επικίνδυνοι τέτοιοι τύποι. Αύριο κιόλας θα βάλω στην είσοδο, μια την πινακίδα : «Απαγορεύεται αυστηρώς η είσοδος στους άλλους (πλασιέ, ινστρούχτορες, κ.λπ)»

(*) Ανεπίσημη μονάδα μέτρησης χωροχρόνου, την οποία οι φυσικοί όλου του κόσμου, αρνούνται να αναγνωρίσουν. (πηγή : https://www.slang.gr/lemma/2720-ena-tsigaro-dromos )


(Απαραίτητα σύνεργα της φορολογικής δήλωσης σε άλλες εποχές - Δείτε την «Ιστορία Λογιστικής & Φορολογίας»  στο https://www.facebook.com/groups/1045510152963798 )


 

  • Κεφάλαιο Πρώτο : « myDATA »

 

Αναμένουμε

α) Την τροποποίηση της απόφασης Α.1138/2020,  

β) Την τροποποίηση του νόμου για τις ποινές στις περιπτώσεις εκπρόθεσμων διαβιβάσεων και

γ) Πως θα γίνεται τεχνικά η διαβίβαση των «αποκλίσεων», για την χρήση 2021.

 

Υπενθυμίζουμε ορισμένα θέματα :


→ Προθεσμίες διαβίβασης

α) Χρήση 2021 : Έως 27.5.2022 μπορούν να διαβιβαστούν όλα τα έσοδα του 2021 (δηλαδή και των μηνών Οκτ., Νοε., Δεκ. του 2021).

Οι λήπτες των λογιστικών στοιχείων συναλλαγών χονδρικής που αφορούν σε έξοδα τιμολόγησης και έσοδα αυτοτιμολόγησης, υποχρεούνται να διαβιβάσουν είτε αναλυτικά, είτε συγκεντρωτικά, ανά Α.Φ.Μ. αντισυμβαλλόμενου εκδότη, περιπτώσεις αποκλίσεων στα προαναφερόμενα διαβιβασθέντα δεδομένα, έως την 31.10.2022.

β) Χρήση 2022 : Έως την έκδοση εγκυκλίου για τις «Ποινές» εκπρόθεσμης διαβίβασης, η «κατάσταση», θα είναι ίδια με αυτή του έτους 2021.

 Άρα καθώς δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος σχετικά με τις κυρώσεις, δεν τίθενται στην ουσία  «Προθεσμίες»

Οι επικαιροποιημένες «Ερωτήσεις-Απαντήσεις» της τσιγγάνας, με την οποία έχω αποκλειστική συνεργασία,  είναι ότι : « Οι ποινές δεν θα αρχίζουν πριν την (1/10/2022  ) και θα αφορούν μόνο τα Έσοδα. Για τα έξοδα, δεν θα προβλέπονται ποινές για όλο το 2022».


→ Αποδείξεις Λιανικής

α) Χρήση 2021 : Το «e-send» (έχει δεδομένα για το τελευταίο τρίμηνο του 2021) δεν θα στείλει δεδομένα στο «myDATA». Άρα πρέπει να διαβιβαστούν (έως και σε μηνιαία βάση) , μέσω του λογιστικού προγράμματος, όλες οι πωλήσεις λιανικής.

β) Χρήση 2022 : Το «e-send» (έχει τα δεδομένα από την αρχή του 2022) . Αναμένουμε την διασύνδεση και την αποστολή  δεδομένων στο «myDATA». Άρα μέχρι νεωτέρας αρκούμαστε στην διαβίβαση (υποχρεωτική) μόνο στο «e-send».

 
 

  • Κεφάλαιο Δεύτερο : «Κλείσιμο» Χρήσης 2021 και Φορολογικές Δηλώσεις

 

( Οικονομικό έτος 1983 - Ανάρτηση της Νένας Διονυσοπούλου στο https://www.facebook.com/groups/1045510152963798 )

 

Μια σούμα των οδηγιών :

Έντυπο Ν

Έντυπο Ν: Οδηγίες συμπλήρωσης και εκκαθάρισης

Έντυπο Ν - Οι αλλαγές του εντύπου για το φορολογικό έτος 2021

Το νέο έντυπο Ν για το φορολογικό έτος 2021

 

●●●

Έντυπο Ε3

Ε.2025/2022 Οδηγίες συμπλήρωσης εντύπου Ε3 (Κατάσταση Οικονομικών Στοιχείων από Επιχειρηματική Δραστηριότητα) και Κατάστασης Φορολογικής Αναμόρφωσης φορολογικού έτους 2021

➤  Ε3 φορολογικού έτους 2021 - Η απόφαση με τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου

Έντυπο E3 - Οι αλλαγές του εντύπου για το φορολογικό έτος 2021

Ε3 - «Βιβλιαράκι» οδηγιών συμπλήρωσης για το φορολογικό έτος 2021

Συχνές Ερωτήσεις-Απαντήσεις → → Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε3)

Επισημαίνω :

α) Στον πίνακα ΣΤ, στους κωδικούς 144, 244, 344 και 444 « Μείον: Αφορολόγητα έσοδα», μεταφέρονται τα δεδομένα που καταχωρούνται, κατά περίπτωση, στην ανάπτυξη του σχετικού Υποπίνακα που έχει δημιουργηθεί, στον οποίον περιλαμβάνονται ποσά, που καταβάλλονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ορίζονται ως αφορολόγητα.

Άρα τα έσοδα αυτά πρέπει καταρχήν να περιληφθούν στο Λογιστικό Αποτέλεσμα και κατόπιν να αφαιρεθούν από το Φορολογητέο Αποτέλεσμα μέσω της συμπλήρωσης των ανωτέρω κωδικών του Πίνακα ΣΤ.

β) Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις εισφορών των επαγγελματιών στον e-ΕΦΚΑ για φορολογική χρήση έτους 2021

Οι συνάδελφοι —κατά την άποψή μας— πρέπει να ελέγξουν τις εν λόγω βεβαιώσεις ως προς την ορθότητά τους αναφορικά με τη χρήση τους, βάσει και όσων είχαν γίνει δεκτά με την εγκύκλιο ΠΟΛ.1219/2018 της Α.Α.Δ.Ε.

γ1) Επιστρεπτέα Προκαταβολή και Ε3: Νέες ερωτήσεις-απαντήσεις από την ΑΑΔΕ για τις δηλώσεις φορολογικού έτους 2021

γ2) Επιστρεπτέα προκαταβολή - Μια σύνοψη για τη φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση  (Νίκος Καραδημήτρης)

δ1)  Εφαρμογή της αρχής του δουλευμένου με τη χρήση μεταβατικών λογαριασμών - Λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση. Πρακτικές εφαρμογές κατά περίπτωση (Μέρος Α')

δ2) Κλείσιμο χρήσης βάσει Ε.Λ.Π. και Κ.Φ.Ε. - Πρακτική εφαρμογή (Επαμεινώνδας Γ. Μπατσινίλας  - Αντώνιος Α. Νασόπουλος)

ε)  Διορθωτικές ενέργειες ενδοομιλικής τιμολόγησης κατά το κλείσιμο της χρήσης (Κωστής Ν. Ντρούκας)

στ) Οδηγός μείωσης των φορολογητέων κερδών και του φόρου (χρήση 2021) - 7 κατηγορίες και 53 περιπτώσεις - επιδοτήσεις (έσοδα), που δεν φορολογούνται (Κωνσταντίνος Ιωαν. Νιφορόπουλος )

η) Άρθρα Εγχειρίδιο εργασιών τέλους χρήσεως 2018 - Ενέργειες και χρονοδιάγραμμα σε 56 διαδοχικά «βήματα» ( Φώτης Λώλας) – Παλιό αλλά εξαιρετικό.

●●●

Έντυπο Ε2

Συχνές Ερωτήσεις-ΑπαντήσειςΔήλωση φορολογίας εισοδήματος ΦΠ (Ε2)

●●●

Έντυπο Ε1

Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021

Έντυπο E1 - Οι αλλαγές του εντύπου για το φορολογικό έτος 2021

Συχνές Ερωτήσεις-ΑπαντήσειςΔήλωση φορολογίας εισοδήματος ΦΠ (Ε1)

Επισημαίνω : Φορολογικές δηλώσεις αγροτών: Κωδικοί 037-038 - Βεβαιώσεις εγγραφής στο Μ.Α.Α.Ε.

 

●●●

 Μην ξεχάσετε

 Τέλος διαφήμισης υπέρ δήμων και κοινοτήτων: Πώς θα γίνεται η καταβολή του ηλεκτρονικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

 

 ●●●

 Επιπλέον

 Δηλώσεις 2022 : https://www.taxheaven.gr/widgets/tax2022

Μπορείτε να δείτε τις ερωτήσεις-απαντήσεις από το επικαιροποιημένο άρθρο του κόμβου «Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος - Έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3»

Η φορολογική μου δήλωση 2022: Bestseller στο Public 

●●●


Μην αγνοήσετε ότι, οι «Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου», δεν γουστάρουν τις «Ζημιές»

ΔΕΔ Θ 3646/2021 Έμμεσες τεχνικές ελέγχου σε καφετέρια - Σχέση τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο κύκλου εργασιών - Υποχρεώση έκδοσης αποδείξεων αυτοπαράδοσης για δωρεάν διαθεση αγαθών ή παροχής υπηρεσιών

…..με βάση τα ΕΛΠ (ν. 4308/2014) δεν προβλέπεται πλέον έκδοση Απόδειξης Δωρεάν (σε αντίθεση με τις προγενέστερες διατάξεις των ΚΒΣ και ΚΦΑΣ), υπάρχει όμως η υποχρέωση έκδοσης Απόδειξης Αυτοπαράδοσης με βάση τα άρθρα 7 και 9 του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000), όπου οριοθετούνται τα θέματα που αφορούν πράξεις που θεωρούνται ως παράδοση αγαθών και ως παροχή υπηρεσιών αντίστοιχα. …. . Για τις αυτοπαραδόσεις εκδίδεται απόδειξη αυτοπαράδοσης ή άλλο στοιχείο αξίας, στο οποίο αναγράφεται ότι εκδίδεται ως απόδειξη αυτοπαράδοσης και αποδίδεται ο ΦΠΑ της τρέχουσας τιμής αγοράς ή του κόστους παραγωγής ….. Ομοίως, αλυσιτελώς προβάλλεται και ο επιμέρους ισχυρισμός περί πλημμελούς εφαρμογής της μεθόδου της αρχής των αναλογιών διότι δεν εξήχθησαν αξιόπιστες αναλογίες για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων καθόσον, η ελεγκτική αρχή, μετά τη διαπίστωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων του άρθρου 28 ν. 4172/2013 εφάρμοσε την προβλεπόμενη από την περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4174/2013 μέθοδο της σχέσης της τιμής πώλησης προς το συνολικό όγκο του κύκλου εργασιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα της Α.1008/2020 (ΦΕΚ Β' 88/27.01.2020) Απόφασης του Διοικητή ΑΑΔΕ και αξιοποιώντας στοιχεία των αγορών του προσφεύγοντος, με βάση τα λογιστικά του αρχεία αλλά και των προμηθευτών του, προσδιόρισε τον αριθμό των πωληθέντων εμπορευμάτων και εν τέλει τον κύκλο εργασιών που πραγματοποίησε ο προσφεύγων. Επειδή, ουδέν στοιχείο προσκομίστηκε από τον προσφεύγοντα προς απόδειξη των ισχυρισμών του περί ανάλωσης και διάθεσης εμπορευμάτων άνευ τιμήματος και αποδόμηση του πορίσματος του ελέγχου, όπως είναι τυχόν εκδοθείσες αποδείξεις αυτοπαράδοσης, όπως προβλέπεται από τις φορολογικές διατάξεις…. Αποφασίζουμε  την απόρριψη της υπ' αριθ. πρωτ. του /12.08.2021 ενδικοφανούς προσφυγής

 ●●●

Αρθρογραφία


Άρθρα Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός ενισχύσεων με βάση την παρ. 1 του άρθρου 47 του ΚΦΕ ( Αθανασόπουλος Κ. Λάμπρος - Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης)

Ληφθείσες κρατικές ενισχύσεις λόγω Covid και εκτάκτων συνθηκών. Λογιστικός, φορολογικός χειρισμός και δήλωση σε έντυπο Ν, καθώς επίσης και σχετική λίστα στα επισυναπτόμενα ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ι και ΙΙ του παρόντος με το σύνολο των ενισχύσεων και το χειρισμό (φορολογικό κτλ) της κάθε μίας ενίσχυσης ξεχωριστά.

Διανομή αφορολόγητων ποσών που εμπίπτουν στο άρθρο 47 του ΚΦΕ από νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία


 

  • Κεφάλαιο Τρίτο : Ενισχύσεις & Μέτρα λόγω covid-19, θεομηνιών, Πολέμου και όχι μόνο

 

Η αποζημίωση ιδιωτών ιατρών των οποίων οι υπηρεσίες επιτάσσονται λόγω κορωνοϊού - Δημοσιεύθηκε η απόφαση



 

  • Κεφάλαιο Τέταρτο : «Platforma News»

 




( Εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος Οικονομικών Ετών 1968 και 1973 - Ανάρτηση των : α) Γιάννης Καραγιαννόπουλος και β)  Dimitra Velentza στο
https://www.facebook.com/groups/1045510152963798 )

Σημειώνεται ότι οι Εκκαθαρίσεις γίνονταν Ηλεκτρονικά από το έτος 1964.

●●●

Fuel Pass - Επιδότηση καυσίμων: Συχνές ερωτήσεις-απαντήσεις - Άνοιξαν οι αιτήσεις

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή δηλώσεων

Μέσω gov.gr η εξυπηρέτηση από τους Δήμους

Αιτήσεις Α21 - Επίδομα Παιδιού: Κλείνει προσωρινά στις 6 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Ε.2039/2022 Ανακοίνωση προς τους Έλληνες Εξαγωγείς για εγγραφή στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX μέσω του REX Trader Portal

 

  • Κεφάλαιο Πέμπτο : Προθεσμίες

( Οδηγίες της Δήλωσης (το θρυλικό βιβλιαράκι 1979-2012) - Ανάρτηση της Evalia Kakoura στο https://www.facebook.com/groups/1045510152963798 )

●●●

Καταρχήν δείτε :

Στο Ημερολόγιο του Κόμβου : https://www.taxheaven.gr/calendar

Φορολογικές υποχρεώσεις μηνός Μάιος 2022

( Αρκετές από τις προθεσμίες που έληγαν 30/4/2022, λόγω αργιών μεταφέρθηκαν 3/5/2022 )

 

Επισημαίνω μερικές από αυτές :


→  3/5/2022 : Ηλεκτρονική γνωστοποίηση (υποβολή) Ετήσιου Φορολογικού Πιστοποιητικού προηγούμενου έτους (με λήξη διαχειριστικής περιόδου 30 Ιουνίου του προηγούμενου έτους)

3/5/2022 : Υποβολή στην Α.Α.Δ.Ε. δήλωσης απόδοσης της εισφοράς προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά, για το τρίμηνο Ιανουάριος, Φεβρουάριος και Μάρτιος

→ 9/5/2022 : Υποβολή αίτησης επαλήθευσης – πιστοποίησης και υποβολής απαιτούμενων δικαιολογητικών δράσης «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών Επανεκκίνηση Εστίασης» του ΕΠΑνΕΚ (Προσοχή: έως 9.5.2022 και ώρα 15:00)

→ 13/5/2022 : Υποβολή αίτησης για την επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών (Προσοχή: έως 13.5.2022 και ώρα 15:00)

→ 16/5/2022 : Υποβολή εντύπου Ε4 (Πίνακας Προσωπικού) συμπληρωμένο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου από 1.5.2022, για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας

→ 20/5/2022 : SOS Υποβολή δήλωσης καταβολής ειδικού φόρου επί ακινήτων ν.3091/2002 (Ε.Φ.Α.)

→ 27/5/2022 : Διαβίβαση στοιχείων που αφορούν στη σύνοψη και χαρακτηρισμό εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης, για το φορολογικό έτος 2021

→ 31/5/2022 : Υποβολή δήλωσης απόδοσης τέλους ρυμουλκών και αλιευτικών πλοίων

→ 31/5/2022 : SOS Δήλωση στον e-Ε.Φ.Κ.Α. της παράλληλης εργασίας από παλιούς συνταξιούχους του φορέα (που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τον Μάιο του 2016)

Προσοχή :

Όσοι δεν προσέλθουν μέχρι τις 31 Μαΐου για να δηλώσουν την παράλληλη εργασία τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο προστίμου ίσο με 12 συντάξεις. ( ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ e-ΕΦΚΑ) .

Δείτε και : Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Περικοπή σύνταξης - Παραδείγματα - Υποχρέωση δήλωσης ( Μαργαρίτα Κάρδαρη )

 

●●●

✔  Άλλες ενδιαφέρουσες προθεσμίες :

Παράταση έως 31η Μαΐου 2022 για τη χορήγηση επιδότησης πετρελαίου κίνησης

e-ΕΦΚΑ: Υπενθύμιση για την επέκταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών ασφαλισμένων για το ασφαλιστικό έτος 2022

●●●

 

 Αιτήματα για παράταση προθεσμιών :

 ΠΟΦΕΕ: Αίτημα μεταφοράς καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής συμπληρωματικού εντύπου Ε4   

 

  • Κεφάλαιο Έκτο : Ε.Λ.Τ.Ε / Σ.ΛΟ.Τ και Εταιρικό Δίκαιο

 

Εταιρείες ΝΕΠΑ

ΝΕΠΑ: Το νέο θεσμικό πλαίσιο με το νόμο 4926/2022 - Όλες οι αλλαγές και οι σημαντικές προθεσμίες για την εναρμόνιση με τις νέες διατάξεις

Με το νόμο 4926/2022 και συγκεκριμένα με τα άρθρα 23-67 αυτού επικαιροποιείται και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των ΝΕΠΑ μετά από 19 χρόνια (ν. 3182/2003), ενώ γίνονται και οι απαραίτητες αλλαγές για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και λειτουργίας τους.

Συνοπτικά οι σημαντικότερες  αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας των ΝΕΠΑ είναι οι ακόλουθες: ….

●●●

Εταιρικοί μετασχηματισμοί

ΣΛΟΤ 2696/2022 Εταιρικοί μετασχηματισμοί και υπεραξία

(Πολύ ενδιαφέρον, για όσους ασχολούνται με αυτά. Η έλλειψη διευκρινιστικών οδηγιών, από την Φορολογική Διοίκηση, είναι εμφανής και αναγκαία… )

●●●

Ν.Π.Δ.Δ

ΣΛΟΤ 2631/2021 Κλαδικό Λογιστικό Σχέδιο Νομικών Προσώπων Δημόσιου Δικαίου

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, πέραν της παράτασης της υποχρεωτικής εφαρμογής των διατάξεων του Π.Δ. 205/1998 για τα Ν.Π.Δ.Δ., τα πρόσωπα αυτά, εφαρμόζουν πλήρες διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, όπως εξάλλου προδιαγράφει και το πλαίσιο του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του ν. 4308/2014 (Ε.Λ.Π.), που αφορούν το λογιστικό πλαίσιο μιας οικονομικής οντότητας, δεν πρέπει να συγχέονται με τις αντίστοιχες, του λογιστικού πλαισίου του Π.Δ. 205/1998.

 

●●●

Διανομή κερδών

« 1. Με την επιφύλαξη των διατάξεων για τη μείωση του κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διανομή στους μετόχους, εφόσον, κατά την ημερομηνία λήξης της τελευταίας χρήσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας (καθαρή θέση), όπως προσδιορίζονται στο νόμο, είναι ή, ύστερα από τη διανομή αυτή, θα γίνει κατώτερο από το ποσό του κεφαλαίου, προσαυξημένου με: (α) τα αποθεματικά, των οποίων η διανομή απαγορεύεται από το νόμο ή το καταστατικό, (β) τα λοιπά πιστωτικά κονδύλια της καθαρής θέσης, τα οποία δεν επιτρέπεται να διανεμηθούν, και (γ) τα ποσά των πιστωτικών κονδυλίων της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη.(ν. 4548/2018, άρθρο 159)

  ΣΛΟΤ 179/2021 Διανομή κερδών από συναλλαγματικές διαφορές

 «Γνώμη Οι καθαρές πιστωτικές συναλλαγματικές διαφορές (πιστωτικές μείον χρεωστικές) οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί στα αποτελέσματα, μετά και την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου εισοδήματος, μπορούν να διανέμονται κατά τη διανομή των κερδών των επομένων χρήσεων από αυτή στην οποία προέκυψαν. Οι συναλλαγματικές διαφορές της δεύτερης περίπτωσης πραγματοποιούνται και συνεπώς μπορούν να διανέμονται στη χρήση στην οποία μεταφέρονται στα αποτελέσματα. Παράδειγμα

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται και στην Λογιστική Οδηγία της ΕΛΤΕ για τα διανεμόμενα κέρδη, η διανομή θα πρέπει να αποφασίζεται σε συνάρτηση, κυρίως, με τις χρηματορροές που προκύπτουν από τις λειτουργικές δραστηριότητες, για λόγους προστασίας της βιωσιμότητας της επιχείρησης. Παράλληλα, για λόγους απλοποίησης προτείνεται η διανομή των κερδών από συναλλαγματικές διαφορές να γίνεται ύστερα από τον διακανονισμό των σχετικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων από τα οποία προκύπτουν, ώστε τα κέρδη που διανέμονται να διασφαλίζεται ότι είναι πραγματοποιημένα και φορολογημένα. Διευκρινίζεται ότι τα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές που προκύπτουν από αποτίμηση χρηματικών διαθεσίμων σε ξένο νόμισμα (μετρητά και καταθέσεις) θεωρούνται, σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιημένα κέρδη.»

 

  • Κεφάλαιο Έβδομο : Φορολογία – Νομοθεσία, Νομολογία και Άρθρα

 

( Οικονομικό έτος 1977 (Έντυπο Α (σημερινό Ε1) - Ανάρτηση του Γιώργος Δήμου στο https://www.facebook.com/groups/1045510152963798 )

●●●

 

 Αρθρογραφία

  Γ. Χριστόπουλος: Προσοχή - Οι επιχορηγήσεις και αποζημιώσεις στο 2021 δεν οδηγούν υποχρεωτικά στην Pro-rata

…  δεν δημιουργείται πλέον κλάσμα από την επιχείρηση που πραγματοποιεί πράξεις που παρέχουν δικαίωμα έκπτωσης και πράξεις εξαιρούμενες του ΦΠΑ, δηλαδή πράξεις εκτός του πεδίου εφαρμογής, όπως π.χ. αποζημιώσεις, οικονομικές ενισχύσεις και γενικότερα επιδοτήσεις μη φορολογητέες (που δεν αποτελούν αντιπαροχή και δεν συνδέονται άμεσα με την τιμή της διάθεσης των αγαθών).Βλ. σχετ. την ΠΟΛ.1056/2002.

 

  Έκπτωση δαπανών τόκων - Δήλωση με επιφύλαξη - Εξωκεφαλαιακές εισφορές ΙΚΕ και φορολογικός έλεγχος  ( Επιστημονική ομάδα της ARTION)

 

Το Δίκαιο (και το «άδικο») των ακινήτων ( Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος, Δικηγόρος, Σύμβουλος ΔΣΑ, Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Θέμις)

 

●●●

Νομοθεσία - Αποφάσεις

Νόμος  4920/2022

 (Και όχι μόνο ) Τέλη κυκλοφορίας ανά μήνα και εξαίρεση τέλους επιτηδεύματος για αγρότες και αλιείς - Κοινοποίηση των διατάξεων από την ΑΑΔΕ

Τα άρθρα 36, 37, 40, 44 και 53 του ν. 4920/2022 αφορούν σε ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1153 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση κανόνων με σκοπό τη διευκόλυνση της χρήσης χρηματοοικονομικών και άλλων πληροφοριών για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη ορισμένων ποινικών αδικημάτων και την κατάργηση της Απόφασης 2000/642/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

Το άρθρο 216 καταλαμβάνει αγρότες κανονικού καθεστώτος, καθώς και αλιείς παράκτιας αλιείας (ατομικές επιχειρήσεις, συμπλοιοκτησίες ή κοινωνίες αστικού δικαίου)

Το άρθρο 217 αφορά τους ιδιοκτήτες ή κατόχους των επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων ή επιβατικών δίκυκλων και τρίκυκλων μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης, καθώς και τους ιδιοκτήτες ή κατόχους τύπου JEEP αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, καθώς και όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην είσπραξη ,απόδοση κ.λ.π. της εν λόγω φορολογίας.

Το άρθρο 220 αφορά σε φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Α.Κ.Ε.Σ.)

 

Μάθε που ανήκεις φορολογικά

Ανακαθορισμός χωρικής αρμοδιότητας για αρκετές ΔΟΥ της χώρας. Έτσι που πάει το πράγμα, ο Ριόλος Αχαΐας σε λίγα χρόνια, θα ανήκει στην Α’  Δ.Ο.Υ Αθηνών.

 

●●●

ΔΕΔ –  ΣΤΕ - ΔΕΕ

  ( Ώχ…ώχ… ) Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με αυτή είναι υπηρεσίες συναφείς με ακίνητο και φορολογούνται ως προς το ΦΠΑ στην Ελλάδα

 

Ωστόσο οι ανωτέρω ισχυρισμοί της προσφεύγουσας απορρίπτονται ως αβάσιμοι καθώς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου και όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με αυτή (σύνταξη έκθεσης εκτίμησης γης και επιμέλεια αίτησης στην ΡΑΕ σχετικά με την εγκατάσταση και εκμετάλλευση του Φ/Β) είναι σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 4 του ν.2859/2000 και τους ανωτέρω κανονισμούς της ΕΕ, υπηρεσίες συναφείς με ακίνητο και σε κάθε περίπτωση φορολογούνται ως προς το ΦΠΑ στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου συνάγεται ότι η προσφεύγουσα πραγματοποίησε φορολογητέες πράξεις στο εσωτερικό της χώρας.

 

 ΔΕΔ Α 4614/2021 Εκπρόθεσμο συμφωνητικό - Μη απόδειξη είδους υπηρεσιών για απαλλαγή ΦΠΑ σε υπηρεσίες του άρθρου 14 του ΚΦΠΑ

 

  ΣτΕ 1548/2021 Προϋποθέσεις απαλλαγής από τον ειδικό φόρο επί των ακινήτων μετά την 01-01-2010  ( Ενδιαφέρον για τους «δεινοπαθούντες» από τον Ε.Φ.Α )

 

  ΣτΕ 1486/2021 Δεν οφείλεται Φ.Π.Α., όταν λήπτης των υπηρεσιών είναι πρόσωπο εγκατεστημένο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακόμα και αν οι υπηρεσίες παρέχονται από υποκείμενο σε φόρο εγκατεστημένο στην Ελλάδα (άρθρου 14 παρ. 3 περ. γ) του Κώδικα Φ.Π.Α) ( Ενδιαφέρον ….. )

 

  ΔΕΔ Θ 3376/2021 Κλοπή μπλοκ αποδείξεων και δελτίων αποστολής - Η υποχρέωση διαφύλαξης καταλαμβάνει τα τηρούμενα λογιστικά αρχεία (βιβλία και στοιχεία), δηλαδή αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί και όχι αυτά που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί

 

  ΔΕΔ Α 200/2022 Μείωση φορολογικής βάσης ΦΠΑ - Δεν δύναται να εφαρμοστούν οι διατάξεις για τη μείωση φορολογικής βάσης ΦΠΑ σε ανείσπρακτες απαιτήσεις όταν δεν έχει κριθεί οριστικά το ανεπίδεκτο της απαίτησης

 

 ΔΕΕ - Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Δεν αντιβαίνει προς το δίκαιο της Ένωσης νομοθεσία που υποχρεώνει παρόχους υπηρεσιών να διαβιβάζουν σε φορολογική αρχή ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις συναλλαγές που αφορούν τουριστικά καταλύματα


 

  • Κεφάλαιο Όγδοο : Ασφαλιστικά & Εργατικά - Νομοθεσία – Νομολογία και Αρθρογραφία

·   

Κατώτατος μισθός

Γ. Χριστόπουλος: Κατώτατος μισθός - Το ιστορικό του «πολύπαθου» κατώτατου μισθού - Πώς αναπροσαρμόζονται οι μισθοί - Τι ισχύει με τριετίες και επιδόματα

ΟΙΥΕ: «Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες των εργαζομένων»

●●●

 

Αμοιβή Πρωτομαγιάς

ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ: Αμοιβή υποχρεωτικής αργίας 2 Μαΐου

●●●

 

Κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ»

Κακοκαιρία «ΕΛΠΙΣ» [ Αττική Οδός , κ.λπ ] και ΑΠΔ Ιανουαρίου - Η διαδικασία κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις-εργοδότες

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, των οποίων η λειτουργία ανεστάλη σύμφωνα με τις υπ’ αρ. 14911/24-01-2022  και 14914/25.1.2022 αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καταχωρίζουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), που υποβάλλεται για τον μήνα Ιανουάριο 2022, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, τις ονομαστικές αποδοχές των εργαζομένων που εμπίπτουν στο άρθρο 20 του ν. 4892/2022 και για το χρονικό διάστημα ένταξής τους στη ρύθμιση………….

 

Πολίτες Τρίτων Χωρών - Ελάχιστες ημέρες ασφάλισης ή ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης για ανανέωση τίτλων διαμονής - Η νέα απόφαση

Με τη νέα απόφαση 216611/2022 καθορίζονται ο ελάχιστος αριθμός ημερών ασφάλισης ή το ελάχιστο χρονικό διάστημα ασφάλισης, ανά διετία ή τριετία, που πρέπει να πραγματοποιούν οι πολίτες τρίτων χωρών προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανανέωση των τίτλων διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014.


 

  • Κεφάλαιο Ένατο  : Ανακοινώσεις  συλλόγων και οργανώσεων

 

Τα πρώτα «Λογιστικά Γραφεία» στην Ελλάδα (1920). [Δικηγόροι και Ιερείς μεταξύ των «αδειούχων»]

Σύνταξη φορολογικής δήλωσης: Αμοιβή 1 δραχμή και εφόσον το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 10.000 δραχμές, η αμοιβή θα αυξάνεται κατά 1 δραχμή ανά 10.000, μη δυνάμενη να υπερβεί τις 50 δραχμές.

( Δείτε στο : https://www.taxheaven.gr/news/37604/ta-prwta-logistika-grafeia-sthn-ellada-1920-dikhgoroi-kai-iereis-metaxy-twn-adeioyxwn)

●●●

  ΕΦΕΕΑ: Ανακοίνωση για την 1η Μάη

●●●

 

ΠΟΦΕΕ: Κοινοποίηση επιστολής ΕΦΕΕ Θεσσαλονίκης με θέμα την τροποποίηση του εντύπου εισφοράς προστασίας περιβάλλοντος

ΛΣΑ - Επιστολή: Διευθέτηση του θέματος της μη υποβολής ΥΔ εργοδοτών για ανεμβολίαστους εργαζόμενους

●●●

 

ΠΟΜΙΔΑ: Ενημέρωση ιδιοκτητών για εκκρεμείς αποζημιώσεις μειώσεων μισθωμάτων λόγω COVID - Απαλλαγή από πρόστιμα αναδρομικών τροποποιητικών δηλώσεων εκμισθωτών λόγω πλαφόν 3%


 

  • Κεφάλαιο Δέκατο  : Διάφορα αλλά σημαντικά 

 

Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ - Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού

  e-λιανικό - Β' κύκλος: Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης χρηματοδοτούμενων επενδύσεων κατά 6 μήνες

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι αιτήσεις για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος επιδότησης εργασίας 5.000 ανέργων σε 6 περιφέρειες

EY: Ψηφιακός μετασχηματισμός, νέα κανάλια ανάπτυξης και ESG, οι βασικές προτεραιότητες των ελλήνων CEOs

●●●

Ακαδημία Φορολογίας και Λογιστικής - Σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων σε θέματα επίκαιρου φορολογικού και λογιστικού ενδιαφέροντος

Το πρώτο σεμινάριο έχει τίτλο «Εταιρικοί μετασχηματισμοί: Ν. 4601/19, φορολογικές πτυχές και νέα Οδηγία 2019/2121» και θα πραγματοποιηθεί (διαδικτυακά) την 05.05.2022. Λεπτομέρειες: https://www1.eplo.int/newsitem/1411/διαδικτυακά-σεμινάρια-σε-επίκαιρα-φορολογικά-και-λογιστικά-θέματα


 

  • Πρωτομαγιά

   

« Είναι ένας πίνακας ζωγραφικής που έγινε σύμβολο των κοινωνικών αγώνων που σήμερα,  μάλλον, πρέπει να επαναληφθούν για να διατηρηθούν τα όσα κατακτήθηκαν. Ο δημιουργός του είναι ο Ιταλός μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος, ο  Giuseppe Pellizza da Volpedo (1868-1907). Το επικό έργο, που απεικονίζει μία μαζική διαδήλωση και φέρει τον τίτλο "H τέταρτη τάξη", αποτελεί αντανάκλαση των αγροτικών εξεγέρσεων εναντίον των άλλοτε ισχυρών γαιοκτημόνων που είχαν ξεσπάσει στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα. ….»

(Πηγή : http://annagelopoulou.blogspot.com/2012/05/1900.html )

●●●

Ναπολέων Σουκατζίδης ( «Ego sum qui sum» ( «Είμαι αυτός που είμαι») )

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης (1909 - 1 Μαΐου 1944) ήταν Έλληνας κομμουνιστής συνδικαλιστής, ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944.

Γεννήθηκε στην Προύσα το 1909. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στην Κρήτη, στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου του νομού Ηρακλείου. Τελείωσε τη Μέση Εμπορική Σχολή στο Ηράκλειο και εργαζόταν ως λογιστής. Ήταν πολύγλωσσος, γνώριζε καλά έξη γλώσσες, ενώ είχε και συγγραφικό έργο…..

Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο, και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατουμένους, ο Σουκατζίδης αρνήθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στην δική του θέση και ο ίδιος να γλυτώσει, και έτσι εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944.

( Πηγή : https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD_%CE%A3%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82 )

Αξίζει να δείτε : Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου(2013)-Ναπολέων Σουκατζίδης(1909-1944)-Η ζωή και το έργο του : https://www.youtube.com/watch?v=1lFBhEdRyBc

●●●

 

Δύναμη, Υγεία και Προσοχή  








Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης