Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στις 949,68 μονάδες έκλεισε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Γεν. Δείκτης

21 Απρίλιου 2022 Σχόλια
Στις 949,68 μονάδες έκλεισε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Γεν. Δείκτης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα στον Απρίλιο καταγράφει ο Γεν. Δείκτης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η 4η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση έφερε το Γενικό Δείκτη στις παρυφές των 950 μονάδων και μάλιστα με αυξημένους όγκους συναλλαγών, γεγονός που καταδεικνύει το επενδυτικό ενδιαφέρον και από εγχώρια και από ξένα χαρτοφυλάκια. Η ελληνική χρηματιστηριακή ανάκαμψη ενισχύθηκε και από την καλή εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών που ολοκληρώνουν και αυτές ένα μικρό ανοδικό σερί. Επίσης οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν και σήμερα ανοδικά ποντάροντας στα θετικά αποτελέσματα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αύριο Μεγάλη Παρασκευή δεν θα έχουμε χρηματιστηριακή συνεδρίαση αλλά ίσως έχουμε κάποια νέα από την αναμενόμενη αξιολόγηση της S&P. Λέμε ίσως γιατί δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν ο αμερικανικός οίκος δεν μας αξιολόγησε και μπορεί να συμβεί το ίδιο και αύριο. Τέλος συνεχίζονται οι τοποθετήσεις μετοχές που αναμένεται να πάρουν νέες θέσεις μέσα στον MSCI Greece

Η σημερινή ανοδική κίνηση φάνηκε από την έναρξη όταν ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε με ιδιαίτερη ευκολία τις 950 μονάδες ενισχυόμενος από την άνοδο ιδιαίτερα των τραπεζικών blue chips αλλά και των περισσότερων μη χρηματοοικονομικών blue chips. Ισορρόπησε κοντά στις 950 μονάδες και το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 949,68 μονάδες με άνοδο 0,96%. Η αξία συναλλαγών και πάλι ήταν υψηλή και ανήλθε στα 122 εκατ. ευρώ με μεγάλους όγκους σε μετοχές που θα έχουν ιδιαίτερη θέση στην αναδιάρθρωση του MSCI Greece. Το ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων ήταν θετικό με 67 μετοχές να καταγράφουν άνοδο και 42 μετοχές να υποχωρούν. Ο δείκτης FTSE Large Cap μεταβλήθηκε κατά 1,19% και ο δείκτης Mid Cap κατά 0,09%. Εμφανέστατη η προτίμηση ξένων χαρτοφυλακίων σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και μεγάλης εμπορευσιμότητας. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (2,04%), Τροφίμων-Ποτών (1,94%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (1,92%), Ταξιδιών-Αναψυχής (1,47%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (-1,02%), Κατασκευών-Υλικών (-0,55%), Υγεία (-0,24%).  

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ (41,7 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (19,8 εκατ. ευρώ), Μυτιληναίος (10,7 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ (8,3 εκατ. Εευρώ), Eurobank (6,4 εκατ. ευρώ). Οι 5 αυτές μετοχές πραγματοποίησαν περίπου το 70% των συνολικών συναλλαγών στο Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση.

Διεθνείς εξελίξεις

Στις διεθνείς αγορές κυριαρχούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία (αφορά κυρίως την Ευρώπη), οι εθνικές εκλογές στη Γαλλία (ενδιαφέρει τα μέγιστα την Ευρώπη) και βεβαίως τα εταιρικά αποτελέσματα και οι αντιπληθωριστικές πολιτικές στην Αμερική. Εάν οι εξελίξεις κινηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα σε θετικό επίπεδο τότε ίσως συνεχιστεί και το ράλι στα χρηματιστήρια μέχρι το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης