Αποτελέσματα live αναζήτησης

Covid-19 tests: Οι συνεχείς παρατάσεις μήπως υποδηλώνουν την κατάργηση υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων;

11 Απρίλιου 2022 Σχόλια
Covid-19 tests: Οι συνεχείς παρατάσεις μήπως υποδηλώνουν την κατάργηση υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων;
 • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 4 λεπτάΚωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

 

Από την αρχή είχαν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις και προβληματισμοί για τούτη τη δηλωτική υποχρέωση των εργοδοτών, αφού το υπ. Εργασίας είχε στη διάθεσή του (μέσω της ΗΔΙΚΑ) τα στοιχεία που ζητούντο. Η όλη διαδικασία υποβολής, αφενός μεν, δημιούργησε απίστευτη ταλαιπωρία και άγχος, αφετέρου δε, έγινε η αιτία να σπαταληθούν πολλές εργατοώρες για την υποβολή των εν λόγω υπεύθυνων δηλώσεων εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου που ήταν και παραμένει πολύ επιβαρυμένη εξαιτίας του πλήθους των λοιπών υποχρεώσεων. Μάλιστα, πολλοί συνάδελφοι κατά διαστήματα, μέσα στο συρφετό των υποχρεώσεων είχαν λησμονήσει  (σ.σ. είναι ανθρώπινο να συμβεί μέσα σε τόσες δηλωτικές υποχρεώσεις) να υποβάλουν κάποια από τις παραπάνω υπεύθυνες δηλώσεις και περίμεναν με αγωνία αν το υπ. Εργασίας θα δώσει κάποια παράταση που θα καλύπτει και το χρονικό διάστημα που εκείνοι δεν πρόλαβαν.

Απ' ότι φαίνεται, το υπ. Εργασίας αντί να αποφασίσει άμεσα την κατάργηση της υποβολής των υπεύθυνων δηλώσεων για τα covid-19 tests, επιλέγει την οδό των συνεχόμενων παρατάσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η πρακτική. Εκτός κι αν εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν από 7.2.2022, δεν είναι πλέον εφικτό να αποσταλούν τα σχετικά αρχεία από την ΗΔΙΚΑ και να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ή τέλος πάντων είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί ο σχετικός έλεγχος και γι΄αυτό παρατείνεται η ως άνω υποχρέωση των εργοδοτών.

Όπως και να χει όμως, η κοινή λογική λέει πως, αυτή η υποχρέωση πρέπει να καταργηθεί άμεσα και όχι μέσω των συνεχόμενων παρατάσεων. Μέσα σε κλίμα έντονης ανασφάλειας και αβεβαιότητας λόγω των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά και εν μέσω του φαινομένου της τεράστιας ακρίβειας που δυστυχώς ενέσκυψε και στη χώρα μας, το να είναι επιφορτισμένες οι επιχειρήσεις και με τέτοιου είδους υποχρεώσεις άνευ ουσίας, όταν μάλιστα προσπαθούν να βρουν το βηματισμό τους, μόνο θετικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως γεγονός.

Ευελπιστώ, έστω και καθυστερημένα, να πρυτανεύσει η κοινή λογική στους ιθύνοντες του υπ. Εργασίας και να αποφασιστεί άμεσα η κατάργηση αυτής της άνευ ουσίας υποχρέωσης των εργοδοτών που, όπως ήδη αναφέραμε, μόνο προβλήματα και άγχος δημιούργησε, καθώς και επιπλέον ηλεκτρονική γραφειοκρατία. 

Ας δούμε σ΄ αυτό το σύντομο χρονολόγιο όσα συνέβησαν τελευταία και αφορούν στις υποβολές των υπεύθυνων δηλώσεων

 

 • Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022

  ■  Ανακοίνωση από το υπ. Εργασίας σχετικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για το διάστημα από 7.2.2022 (ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων ρυθμίσεων περί αναμνηστικής δόσης)


  Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ


   

 •  Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022
   

  Με ανακοίνωση από το υπ. Εργασίας, δίνεται παράταση στην υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά (σ.σ. υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από 8 έως 11 Μαρτίου). Στη συνέχεια θα υποβάλλεται κάθε εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή για την εβδομάδα αναφοράς που προηγήθηκε. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15.11.2021 έως και 06.02.2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από Τρίτη 22 Φεβρουαρίου έως και Δευτέρα 07 Μαρτίου.

   
  Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ
   

   

 •  Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2022
   

  Με ανακοίνωση από το υπ. Εργασίας δίνεται παράταση στην υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων  για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά, υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από 22 Μαρτίου έως 1 Απριλίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15.11.2021 έως και 06.02.2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από Πέμπτη 10 Μαρτίου έως Δευτέρα 21 Μαρτίου.
   

  Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ

   
 •  Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022
   

  Με ανακοίνωση από το υπ. Εργασίας δίνεται παράταση στην υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά, υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από Τρίτη 5 Απριλίου έως Παρασκευή 15 Απριλίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15.11.2021 έως και 06.02.2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από Τρίτη 22 Μαρτίου έως Δευτέρα 4 Απριλίου.

  Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ
   

   
 •  Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022

  Με ανακοίνωση από το υπ. Εργασίας δίνεται παράταση στην υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων για τις εβδομάδες αναφοράς από 07.02.2022 και μετά, υποβάλλεται το χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου έως Παρασκευή 29 Απριλίου. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους εργοδότες για τους οποίους εκκρεμεί η υποβολή της ανωτέρω Υπεύθυνης Δήλωσης για τις εβδομάδες αναφοράς από 15.11.2021 έως και 06.02.2022 να προβούν στην υποβολή δηλώσεων ή/και διορθώσεων από Παρασκευή 8 Απριλίου έως Δευτέρα 18 Απριλίου.
   
   
  Δείτε τη σχετική ανάρτηση του κόμβου εδώ

   
   


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης