Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπό εξέταση έκτακτη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

4 Μάιου 2010 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε αντιστάθμισμα των επώδυνων μέτρων που ανακοινώθηκαν για μισθωτούς και συνταξιούχους, καταθέτουν στο τραπέζι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.
Επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες .
Αντιστάθμισμα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για μισθωτούς και συνταξιούχους .

Την επιβολή έκτακτης εισφοράς και στους ελεύθερους επαγγελματίες, σε αντιστάθμισμα των επώδυνων μέτρων που ανακοινώθηκαν για μισθωτούς και συνταξιούχους, καταθέτουν στο τραπέζι κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης.

Χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει νέα εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, χωρίς να διευκρινίσει αν θα επιβληθεί επί των κερδών ή επί των εσόδων.

Ερωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών για το ζήτημα που ανακίνησε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, είναι κάτι που συζητάμε».

Είναι προφανές ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι και μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν η εισφορά να προσεγγίζει το 10% των δηλωθέντων εσόδων των ελευθέρων επαγγελματιών για το έτος 2009. Το μέτρο θα επιβαρύνει 350.000 επαγγελματίες γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, κ.λπ. και, κατά τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί να εμφανισθεί ως εισφορά υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, Ταμείο μηχανικών, νομικών κτλ.). Σε αυτήν την περίπτωση η όποια απόφαση θα ενσωματωθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Πέμπτη (εκτός απροόπτου στη Βουλή).

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε την επιβολή εισφοράς και στα κέρδη των επιχειρήσεων κατά το προηγούμενο έτος . Οπως όμως διευκρινίσθηκε χθες η νέα εισφορά επί των κερδών θα εισπραχθεί όχι εφέτος αλλά το 2011. Επίσης οι συντελεστές θα είναι ίδιοι με την τελευταία έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις τον περασμένο Νοέμβριο και εισπράχθηκε το πρώτο δίμηνο του έτους.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να ισοκατανείμει το βάρος του κόστους εξόδου της χώρας από τη δημοσιονομική κρίση σε όλες τις επαγγελματικές και παραγωγικές τάξεις, αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι τα ως τώρα μέτρα της επιβάρυναν δυσανάλογα τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, δηλαδή τούς εργαζομένους και τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή προκαλείται νέος γύρος αντιδράσεων, αυτή τη φορά από τους επιχειρηματίες.

Εν τω μεταξύ οι βιομήχανοι διαμαρτύρονται για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις, εκτιμώντας ότι χάνεται έτσι και η τελευταία ελπίδα για ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, αφού οι ξένοι ζητούν σταθερό φορολογικό πλαίσιο για να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα.

Ωστόσο, στα υπόλοιπα σημεία του πακέτου που εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου οι επιχειρηματίες συμφωνούν και ουσιαστικά ζητούν αυτό να ψηφιστεί και από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλου είναι χαρακτηριστική:

« Το πακέτο μέτρων που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση ανταποκρίνεται, κατ΄ αρχήν, σε μια αδήριτη δημοσιονομική αναγκαιότητα. Ετσιδεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αποτελέσει αντικείμενο ούτε κομματικής ούτε συντεχνιακής κριτικής. Δίνει περίοδο χάριτος για δράση σε μια οικονομία που παραμένει υπό το φάσμα της χρεοκοπίας. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα κριθεί διαχρονικά και από τον τρόπο εφαρμογής τους. Θα αποδειχθούν ικανά να θεραπεύσουν τον μεγάλο ασθενή που είναι ο υπερτροφικός και σπάταλος δημόσιος τομέας; Η επιβολή, πάντως, δεύτερης έκτακτης εισφοράς στην επιχειρηματική αποτελεσματικότητα, η οποία καλείται από σήμερα να δώσει ελπίδα αναλαμβάνοντας την ευθύνη αυτής της ανάπτυξης, στέλνει το λάθος μήνυμα τη λάθος στιγμή».

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης