Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τα νέα μέτρα όπως αναφέρονται στο Ελληνικό οικονομικό Τύπο.

2 Μάιου 2010 Σχόλια
  • Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι το υπ. Συμβούλιο αποδέχθηκε το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ το ακριβές ύψος του ποσού στήριξης θα ανακοινωθεί μετά τη σύσκεψη του Eurogroup, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα, ανέλυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου,
                                          
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Express.gr 

Τα νέα μέτρα - ύφεση 4% το 2010 .

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε ότι το υπ. Συμβούλιο αποδέχθηκε το πρόγραμμα στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ενώ το ακριβές ύψος του ποσού στήριξης θα ανακοινωθεί μετά τη σύσκεψη του Eurogroup, σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα, ανέλυσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ θα πραγματοποιούνται έλεγχοι κάθε τρίμηνο. Αφού ανέφερε τα αρνητικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας κατά το έτος 2009, απαρίθμησε τα μέτρα του οικονομικού προγράμματος, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή θετικών ρυθμών ανάπτυξης μετά το 2011. Για το 2010, η δημοσιονομική προσπάθεια πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ για να μειωθεί το έλλειμμα κατά πέντε μονάδες. Ο στόχος που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα θα είναι το έλλειμμα να βρεθεί κάτω από το 3% στο τέλος του 2014. Το χρέος, που σήμερα βρίσκεται στο 115% του ΑΕΠ, προβλέπεται να αυξηθεί και να φτάσει το 140% ενώ θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Ως προς τα μέτρα προσαρμογής και εξυγίανσης των δημοσιονομικών, αυτά αφορούν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 10%, αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά κατά 10%, ενώ τα δημόσια έσοδα θα ενισχυθούν, μεταξύ άλλων, από αύξηση στους φόρους πολυτελείας, από αύξηση στα πράσινα τέλη και από αύξηση των εσόδων από φόρους στα τυχερά παιχνίδια.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, αναπροσαρμόζονται ο 13ος και 14ος μισθός, και διαμορφώνονται σε 500 ευρώ επίδομα Πάσχα και καλοκαιριού και ακόμη 500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, μόνο για τους μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ μεικτές αποδοχές. Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε μείωση των επιδομάτων κατά 8% για τις υπηρεσίες του Δημοσίου και 3% για τις ΔΕΚΟ.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα, προβλέπεται επίδομα 200 ευρώ για το Πάσχα και ακόμη 200 ως επίδομα αδείας και 400 ευρώ ως δώρο Χριστουγέννων, μόνο όμως για τις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ. Επίσης, αναστέλλεται η διοχέτευση της δεύτερης δόσης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο Δημόσιο καθ'Α όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται στον 13ο και 14ο μισθό για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ενώ αλλάζει το καθεστώς μερικής απασχόλησης και του ποσοστού απολύσεων, χωρίς όμως να είναι αυτό συγκεκριμένο. «Τίθεται χρονοδιάγραμμα συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους», διευκρίνισε ο υπουργός.

Τέλος, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες θα ισχύσει από το 2011, ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθούν σε τρία.

Αναλυτικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, έχουν ως εξής:

 

   1. Καταργείται ο 13ος και ο 14ος μισθός στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι έχοντες μεικτές αποδοχές άνω των 3000 ευρώ, δεν θα παίρνουν καθόλου δώρα και επιδόματα. Όσοι κινούνται κάτω από αυτό το όριο, θα εισπράττουν 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ ως επίδομα αδείας και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα
   2. Μειώνονται κατά 8% επιπλέον τα επιδόματα στον στενό δημόσιο τομέα. Για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου δεν υπάρχουν επιδόματα, θα περικοπούν οι μισθοί κατά 3% επιπλέον.
   3. Καταργείται η 13η και η 14η σύνταξη για όλα τα ταμεία. Οι έχοντες (σε επίπεδο μεικτών) σύνταξη που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ θα εισπράττουν 200 ευρώ το Πάσχα, 200 ευρώ το καλοκαίρι και 400 ευρώ τα Χριστούγγενα
   4. Παγώνουν οι μισθοί και οι συντάξεις για όλη τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης δηλαδή για τα επόμενα 3 χρόνια.
   5. Μειώνονται οι συντάξεις πάνω από ένα όριο λόγω της επαναφοράς του ΛΑΦΚΑ
   6. Αυξάνονται κατά 10% όλοι οι συντελεστές Φ.Π.Α. Ο συντελεστής του 21% γίνεται 23%. Ο συντελεστής του 10% γίνεται 11% και ο συντελεστής του 5% γίνεται 5,5%.
   7. Αυξάνονται κατά 10% επιπλέον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
   8. Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων
   9. Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον τρόπο υπολογισμού αυτής της εισφοράς.
  10. Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για αλλαγές στο όριο απολύσεων (είναι σήμερα στο 2%) και μειώσεις στις αποζημιώσεις.
  11. "Κόβεται" η καταβολή της δεύτερης δόσης του ειδικού επιδόματος αλληλεγγύης.
  12. Προωθούνται ρυθμίσεις βάσει των οποίων θα μειώνεται η αποζημίωση για την υπερωριακή απασχόληση
  13. Ορίζονται νέα επίπεδα κατώτατων αποδοχών για τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους
  14. Από το 2011 θα ξεκινήσει η εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα
  15. Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα και απελευθερώνεται ο τομέας των μεταφορών
  16. Λαμβάνονται μέτρα για την εξυγίανση του ΟΣΕ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΕ).

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε ότι η ύφεση για το 2010 θα φτάσει στο 4% ενώ για το 2011 προβλέπεται αρνητικός ρυθμός 2,6%. Επιστροφή σε θετικό ρυθμό από το 2012. Τόνισε ότι στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για το 2010, θα προστεθούν άλλα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το σύνολο των μέτρων για τη φετινή χρονιά, θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ. Η δημοσιονομική προσαρμογή για το 2011 θα φτάσει στα 10 δισ. ευρώ, για το 2012 στα 5 δισ. ευρώ και λίγο κάτω από τα 5 δισ. ευρώ για το 2013. Έτσι, το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής προσεγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013.  


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Το βήμα:

Το πακέτο για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών

Το σκληρό πακέτο των οικονομικών μέτρων για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Δεκάδες δημοσιογράφοι και συνεργεία από όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του κόσμου ήταν στο υπουργείο Οικονομίας για τις ανακοινώσεις του υπουργού, καθώς η χώρα μας θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας που έχει λάβει ποτέ χώρα σε όλο τον κόσμο αλλά θα λάβει και πολύ επώδυνα μέτρα για τους πολίτες της.

Η χώρα μας θα λάβει ένα τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών για τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα για την παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα ισχύσουν συνοπτικά τα εξής:

    * Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ.
    * Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα.
    * Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου.
    * Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα.
    * Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
    * Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
    * Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
    * Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις.
    * Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5% (10% αύξηση σε κάθε κλιμάκιο).
    * Νέες αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
    * Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
    * Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής», κάτι που μπορεί να φέρει τις γυναίκες να συνταξιοδοτούνται αργότερα από τους άνδρες.
    * Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
    * Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
    * Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα.
    * Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
    * Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης
    * Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

      Νέα πραγματικότητα στο Ασφαλιστικό

      Η συμφωνία διαμορφώνει και μία νέα πραγματικότητα και για το ασφαλιστικό σύστημα, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του νέου ασφαλιστικού νόμου και ταχύτερη εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων. Επιγραμματικά:
          o Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
          o Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
          o Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
          o Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
          o Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
          o Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
          o Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
          o Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
          o Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
          o Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια

      Βαθύτερη ύφεση, κολοσσιαία προσαρμογή

      Το συνολικό ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου φτάνει στο κολοσσιαίο ύψος των 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία. Όπως είπε, στο δίλημμα «κατάρρευση ή σωτηρία», η κυβέρνηση «προφανώς επέλεξε να σώσει τη χώρα».

      Με την αναμενόμενη έγκριση του προγράμματος, η χώρα μας θα λάβει «το σημαντικότερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ σε χώρα που βρέθηκε σε ανάλογη κατάσταση». Το ποσό αυτό «θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που χρειάζεται η Ελλάδα για τα τρία επόμενα χρόνια».

      Η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ομαλή εξέλιξή του είναι προϋπόθεση για τη ροή των εκταμιεύσεων της βοήθειας.

      Συγκεκριμένα, το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2013, επιπλέον αυτής που έχει ενταχθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του 2010.

      Αυτό σε ένα εξαιρετικά δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η ύφεση για το 2010 προβλέπεται βαθύτερη, στο 4%, αλλά αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς από το 2011.

      Για το 2010 στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά πέντε και πλέον μονάδες. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας για φέτος φτάνει στο 9% του ΑΕΠ...

      Το 2011 η δημοσιονομική προσπάθεια αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, το 2012 και το 2013 από 2% του ΑΕΠ.

      Στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρεθεί φέτος στο 8% και να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.

      Το χρέος, λόγω της δυναμικής που έχει, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 140% του ΑΕΠ. Η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει από το 2014.

      Για να συμβεί το τελευταίο, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατά 7 μονάδες ΑΕΠ έως το 2013 και τα έσοδα να αυξηθούν κατά 4 μονάδες ΑΕΠ έως τότε.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ημερησία :

Tα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει το τριετές σχέδιο, όπως «κλείδωσε» μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που είχε η κυβέρνηση με την τρόϊκα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.


Μεταξύ άλλων
, περικόπτεται ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, μειώνονται τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας στις συντάξεις τόσο του Δημόσιου όσο και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ παγώνουν οι αυξήσεις για την τριετία.


Παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται «πάγωμα» των μισθών για μία τριετία, γίνεται πολύ πιο ελαστικό το καθεστώς στις απολύσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά το ύψος της αποζημίωσης του απολυόμενου.
Αναλυτικότερα:

 

Το πρόγραμμα

Τα μέτρα και οι πολιτικές που εντάσσονται στο τριετές πρόγραμμα καλύπτουν τρεις ενότητες:

Δημοσιονομική προσαρμογή με άμεσα διορθωτικά και διαρθρωτικά μέτρα για τη βιώσιμη εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, τη διαχείρισή τους, την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη με άμεσα μέτρα για την απελευθέρωση των αγορών και τη συγκράτηση του κόστους και των τιμών και διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της μεγέθυνσης της οικονομίας.

Χρηματοπιστωτικό σύστημα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας και με την εγκαθίδρυση μηχανισμών εποπτείας και ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

Μέτρα προσαρμογής και εξυγίανσης της δημοσιονομικής διαχείρισης

Η προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010 ενισχύεται και για το 2011 εξειδικεύεται με μέτρα από την πλευρά των εσόδων:

Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23% και από 10% σε 11%.

Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.

Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων

Αύξηση στους φόρους πολυτελείας

Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων

Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια

Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια

Ειδικός φόρος στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ

Πράσινα τέλη

Αύξηση αντικειμενικών αξιών

Φορολόγηση αποδοχών σε είδος

 

Και από την πλευρά των δαπανών:

Μείωση του κόστους μισθοδοσίας του δημοσίου. Ο 13ος και ο 14ος μισθός διατηρούνται αλλά αναπροσαρμόζεται ο τρόπος χορήγησής τους, διαμορφώνονται οριζόντια στα 500 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων) και χορηγούνται με μισθολογικό κριτήριο σε αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3000 ευρώ τον μήνα

Περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα

Μείωση των δαπανών για συντάξεις. Διατηρούνται τα επιδόματα Πάσχα, άδειας και Χριστουγέννων, αλλά διαμορφώνονται σε 200 ευρώ, 200 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα και χορηγούνται στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2500 ευρώ τον μήνα

Μείωση των υψηλών συντάξεων (ΛΑΦΚΑ)

Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών

Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης

Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

Ξεκαθάρισμα της μισθολογικής δαπάνης μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών

Μη χορήγηση αύξηση σε μισθούς και συντάξεις για την τριετή περίοδο του προγράμματος

Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ από την εφαρμογή του Καλλικράτη

 

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και μπαίνει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τα διαρθρωτικά μέτρα που ήδη περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπως:

Νέος ασφαλιστικός νόμος

Αλλαγές στον τομέα της διαχείρισης των προμηθειών υγείας με την εισαγωγή διπλογραφικών συστημάτων για τον έλεγχο των δαπανών

Νέος πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες

Ενιαία αρχή πληρωμής και ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα

 

Πολιτικές για τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ:

Φορολογικό σύστημα και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (εφαρμογή του νέου νόμου)

Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος και στο μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης εσόδων

Αλλαγή του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και του δημόσιου λογιστικού για να υποστηρίζει τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και τον πολυετή προγραμματισμό τους

Δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού και των δαπανών και εσόδων της γενικής κυβέρνησης που σήμερα αποτελούν μία μαύρη τρύπα στο σύστημα

 

Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Οι ίδιες οι αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, καθώς απελευθερώνουν πόρους και δυνάμεις, δημιουργούν ένα πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και ένα πλαίσιο δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος.

 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές για την αγορά και τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα:

Αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις, το όριο απολύσεων, την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης.

Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης.

Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας.

Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

 

Τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού νόμου:

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011

Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων

Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου

Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής

Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015

Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη

Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας

Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων

Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια

Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3

 

Πολιτικές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν νέοι δυναμικοί κλάδοι και να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τον ιδιωτικό τομέα:

Απλοποίηση των διαδικασιών και των χρόνων για την έναρξη επιχειρήσεων

Απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότησης και μείωση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις

Εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες

Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και απελευθέρωση των μεταφορών

Αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τον ανταγωνισμό

Εξυγίανση του ΟΣΕ μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο που εξασφαλίζει την κερδοφορία των λειτουργικών υπηρεσιών και συμμόρφωση με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Απελευθέρωση της ενέργειας και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε καινοτόμους κλάδους (πράσινη ανάπτυξη, τηλεπικοινωνίες κλπ), δημιουργία ενός νέου πλαισίου επενδύσεων μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, ενίσχυση των ΣΔΙΤ, ανίχνευση και ενθάρρυνση μεγάλων έργων που χρηματοδοτούνται με ξένες επενδύσεις και ενίσχυση της πολιτικής προώθησης εξαγωγών

Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας

Αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ

 

Πολιτική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Το τρίτο και τελευταίο σκέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής αφορά στη διασφάλιση της σταθερότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά και της ρύθμισης και εποπτείας του χρηματοπιστωτικού και ειδικά του τραπεζικού συστήματος.

Το πρόγραμμα προβλέπει:

Τη δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδας

 

Η Ελλάδα, με τη συμφωνία του προγράμματος οικονομικής πολιτικής ολοκληρώνει σχεδόν τις διαδικασίες που έπρεπε να μεσολαβήσουν από την ημέρα που ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έως την έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης.

 

Με το πρόγραμμα αυτό η χώρα μας θα μπορέσει να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια.

 

Η χρηματοδότηση είναι αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων θα αποτελεί το κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικά μέτρα για το κράτος και την οικονομία.

 

Έτος βάσης αποτελεί το 2009 όπου:

Οι δημόσιες δαπάνες ήταν 120 δισεκατομμύρια ευρώ ή πάνω από 50% του ΑΕΠ.

Τα έσοδα ήταν λιγότερα από 90 δις ευρώ ή μικρότερα από το 37% του ΑΕΠ ? μειωμένα κατά 10 δις ευρώ από το 2008.

Το έλλειμμα ξεπέρασε τα 30 δις ευρώ, ενώ πάνω από 30 δις ευρώ επιπλέον χρειάστηκαν για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους.

Το δημόσιο χρέος έφτασε τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας αναπτύξει μία δυναμική εκτόξευσης λόγω των μεγάλων πρωτογενών ελλειμμάτων και των αυξανόμενων δαπανών για τόκους.

Η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση. Το 2009 το ονομαστικό εισόδημα μειώθηκε για πρώτη φορά κατά 2 δις ευρώ. Ο πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης ήταν -2% με ένα διψήφιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο εμπορικό ισοζύγιο παρά την επιβράδυνση και την ύφεση της οικονομίας, και με ένα σχετικά μεγάλο πληθωρισμό παρά την μείωση της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας.

 


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Το Κέρδος :

Ηπιότερα των αναμενομένων τα νέα μέτρα.

Μετά το πέρας υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδωσε στη δημοσιότητα τα επώδυνα μέτρα που περιλαμβάνει το τριετές σχέδιο, όπως κλείδωσε μετά τις σκληρές διαπραγματεύσεις που είχε η κυβέρνηση με την τρόϊκα.

Όπως είχε γίνει ήδη γνωστό, περικόπτεται ο 13ος και 14ος μισθός στο Δημόσιο, μειώνονται τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας στις συντάξεις τόσο του Δημόσιου όσο και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ παγώνουν οι αυξήσεις για την τριετία.


Παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται πάγωμα των μισθών για μία τριετία, γίνεται πολύ πιο ελαστικό το καθεστώς στις απολύσεις ενώ ταυτόχρονα μειώνεται σημαντικά το ύψος της αποζημίωσης του απολυόμενου.

Το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά αλλά και έκτακτα μέτρα, θα παρακαλουθείται κάθε τρίμηνο από την Τρόϊκα, σήμειωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Εως το 2013 θα πρέπει να μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες το δημοσιονομικό έλλειμμα, μέσα στο 2010 θα πρέπει να μειωθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα που θα αποφέρουν επιπλέον μείωση του κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες φέτος. Στόχος είναι να βρεθεί κάτω από το 3% έως το τέλος του 2014.


Το χρέος, σήμερα 115% του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 140% και θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2014.

Τα μέτρα καλύπτουν τρεις ενότητες: Δημοσιονομικά μέτρα, ανταγωνιστικότητα ανάπτυξη της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, στην οποία περιλαμβάνεται η απελευθέρωση των αγορών και διαρθρωτρικά μέτρα για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και τέλος διασφάλιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

- Κύρια δημοσιονομικά μέτρα είναι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 10% (23% από 21%, 11% από 10% και 5,5% από 5%) αύξηση ειδικών Φόρων σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα, αύξηση των φόρων σε είδη πολυτελείας.

- Μείωση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο Τομέα, οριζόντια, και θα χορηγούνται πλέον 1.000 ευρώ σε αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ τον μήνα. (500 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ το επίδομα Πάσχα και 250 ευρώ το επίδομα άδειας).

- Περαιτέρω μείωση των επιδομάτων στον Δημόσιο Τομέα κατά 8% και στις ΔΕΚΟ κατά 3%

- Τα επιδόματα που αφορούν στις συντάξεις διαμορφώνονται σε 400 ευρώ το Δώρο Χριστουγέννων, και 200 ευρώ το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας και θα χορηγούνται στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.

- Αναστέλλεται η χορήγηση του δεύτερου επιδόματος αλληλεγγύης

- Μειώνεται το ΠΔΕ κατά 500 εκατ. Ευρώ φέτος και του χρόνου

- Μείωση των δαπανών στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω του Καλλικράτη

- Αλλαγές στις προμήθειες του Δημοσίου με νέο πλαίσιο

- Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

- Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Επίσης σε ότι αφορά στο Ασφαλιστικό, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο μεταξύ γυναικών και ανδρών από το 2011, σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σύμφωνα με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,σημείωσε, ωστόσο, ότι θα δοθουν οι λεπτομέρειες εντός των επόμενων ημερών σε συνεργασία με τον κ. Α. Λοβέρδο.


Αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

- Αναμόρφωση του πλαισίου στους όρους των απολύσεων, μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.


Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται προκειμένου η Ελλάδα να λάβει το πακέτο στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ, το ύψος του οποίου δεν αποσαφήνισε ο κ. Γ.Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι αυτό που ακούγεται τελευταία. Τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται σταδιακά και θα εξαρτώνται από την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης, στην περίπτωση δηλαδή που δεν πληρούνται οι στόχοι του προγράμματος, προκειμένου να εκταμιευθούν στο ακέραιο τα σχετικά κονδύλια θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Ειδικότερα προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 11% ώστε να σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, όπως προβλέπει το σχέδιο. Ο στόχος αυτός είναι πολύ δύσκολος, και για τον λόγο αυτό υπάρχουν εκτιμήσεις που θέλουν την Ελλάδα να μην τον επιτυγχάνει στην τριετία, πράγμα που σημαίνει ότι θα επιβληθεί παράταση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ. Βέβαια, όπως συνηθίζεται, μετά την επιβολή ενός τέτοιου αυστηρού πακέτου, το ΔΝΤ διατηρεί τον ρόλο του ως σύμβουλος της κυβέρνησης για πολύ περισσότερα χρόνια προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά την πορεία σταθεροποίησης της οικονομίας.Το σχέδιο αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup, σήμερα το απόγευμα, σε έκτακτη συνεδρίασή του που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.

Στο μεταξύ, διπλωματική πηγή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν στις 7 Μαΐου το βράδυ στις Βρυξέλλες ή στις 8 Μαΐου και όχι στις 10 του μηνός όπως είχε εξεταστεί κάποια στιγμή, για την οριστική έγκριση της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο Μπαρόζο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη, αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων, για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και επισημαίνει πως η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Μπαρόζο έχει ως εξής:

Καλοσωρίζω τη συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές σχετικά με ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο προετοιμάστηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η ελληνική κυβέρνηση, υπό την αποφασιστική ηγεσία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί για μια δύσκολη αλλά αναγκαία διαδικασία μεταρρυθμίσεων για να μπεί η ελληνική οικονομία σε βιώσιμο δρόμο και να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτή η συμφωνημένη δέσμη μέτρων αποτελεί ένα ισχυρό και αξιόπιστο πακέτο. Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συνθήκες για να υπάρξει θετική ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιούνται και συστήνει την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στη βάση ενός συμφωνημένου πολυετούς προγράμματος προσαρμογής. Αυτή η βοήθεια θα είναι καθοριστική για να ενισχυθεί η Ελλάδα να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά και να διαφυλάξει τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Η ενίσχυση, στη βάση επί της οποίας έχει συμφωνηθεί να δοθεί, αποδεικνύει την κοινή αποφασιστικότητα των μελών της ευρωζώνης και των θεσμικών οργάνων της για δράση σε πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας".

Οι αυστηροί όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα με αντάλλαγμα μια οικονομική βοήθεια, θα παρακινήσουν και άλλες χώρες στη ζώνη ευρώ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να καταβάλουν τις μέγιστες των προσπαθειών για ν΄αποφύγουν μια παρόμοια κατάσταση", εκτιμά η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

"Ολοι οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα", υποστηρίζει η Μέρκελ.

"Οι χώρες αυτές μπορούν να δουν ότι το δρόμος που ακολούθησε η Ελλάδα στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είναι εύκολος. Συνεπώς, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να μη βρεθούν σε μια τέτοια κατάσταση και ήδη έχουν ανακοινώσει οικονομικά προγράμματα", σύμφωνα με την Μέρκελ.

Αντίθετα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε ότι το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας που ανακοινώθηκε σήμερα στην Αθήνα δεν "μπορεί να εγγυηθεί τίποτα" μπροστά στον κίνδυνο της "μετάδοσης" της κρίσης σε άλλες χώρες.

"Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση όπου οι αγορές επιτίθενται συνεχώς" σημείωσε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, απαντώντας σε ερώτηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της οικονομικής κρίσης και σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία.

"Αλλά αναφέρατε χώρες που δεν έχουν τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Οι θεμελιώδεις αρχές, όπως λένε, δεν είναι συγκρίσιμες" πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο Europe 1 και στην εφημερίδα Le Parisien Aujourd'hui στην Γαλλία.

"Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη και μία ευρωπαϊκή ηθική υποχρέωση και αυτή είναι η διάσωση της Ελλάδας" κατέληξε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ζητώντας να σταματήσει η "ευρωαπαισιοδοξία".Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης