Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε εισπρακτικά κέντρα μετατρέπονται οι ΔΟΥ.

30 Απρίλιου 2010
  • Μαζί με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, δηλαδή τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού παντού- στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας- και την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάλλει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να συλλέγονται οι φόροι.
Σε εισπρακτικά κέντρα μετατρέπονται οι ΔΟΥ .

Μαζί με τα σκληρά μέτρα λιτότητας, δηλαδή τις περικοπές του 13ου και του 14ου μισθού παντού- στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας- και την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο μονάδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβάλλει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να συλλέγονται οι φόροι.

Στην έκθεση του ΔΝΤ, όσον αφορά το τεχνικό μέρος, η συμφωνία προβλέπει τη ριζική αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Ο κύριος στόχος είναι να αποκοπούν οι μηχανισμοί ελέγχου από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), οι οποίες θα μετατραπούν άμεσα σε εισπρακτικά κέντρα. Το ελεγκτικό σκέλος θα φύγει από τις ΔΟΥ και θα εποπτεύεται κεντρικά από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), το οποίο μετατρέπεται σε «φορολογική αστυνομία».

Εξάλλου, στις 13 περιφέρειες που δημιουργούνται με τον «Καλλικράτη» θα υπάρχουν φοροελεγκτικά κέντρα και αντίστοιχες υπηρεσίες ελέγχου των δημοσίων δαπανών. Ετσι, το ΣΔΟΕ και το νέο σώμα ελεγκτών της Εφορίας θα αποκτήσουν νέα υπόσταση και ρόλο και θα έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν επί τόπου πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και μάλιστα να τα εισπράττουν (π.χ. από καταστήματα ή επιχειρήσεις).

Καινοτομία στις αλλαγές που προτείνουν οι «επόπτες» της ελληνικής οικονομίας είναι η υποχρεωτική τήρηση των λογιστικών βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να είναι εφικτός ο γρήγορος έλεγχος.

Ολες αυτές οι αλλαγές θα συμπεριληφθούν στο πρώτο μέρος της γραπτής συμφωνίας με το ΔΝΤ και στο γράμμα που θα αποσταλεί ως τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον προκειμένου να ενεργοποιηθεί η συμφωνία βοήθειας προς την Ελλάδα.

Στο ίδιο κεφάλαιο περιλαμβάνονται και οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου οι οποίες επίσης θα εγκατασταθούν στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Επίσης το ΔΝΤ απαίτησε να συσταθεί άμεσα η ενιαία αρχή πληρωμών του Δημοσίου, ώστε να συγκεντρωθούν στο Γενικό Λογιστήριο όλες οι δαπάνες της μισθοδοσίας στο Δημόσιο (μισθοί, συντάξεις) και οι πληρωμές επιδομάτων, επιχορηγήσεων κτλ.

Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας θα περιλαμβάνει όλα τα επώδυνα μέτρα λιτότητας και τις αυξήσεις της έμμεσης φορολογίας που θα επικεντρωθούν στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Πηγή Το Βήμα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης