Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κορυφώνονται οι διεργασίες: Οι πρώτες λεπτομέρειες του πακέτου. - Πιθανή η Κατάργηση πλαφόν ορίου απολύσεων και 13ου-14ου μισθού σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

29 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αποδέσμευση βοήθειας πολλών δισ. ευρώ προς την χώρα μας.
Κορυφώνονται οι διεργασίες: Οι πρώτες λεπτομέρειες του πακέτου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κατά 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2011 στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αποδέσμευση βοήθειας πολλών δισ. ευρώ προς την χώρα μας.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν οι κοινωνικοί φορείς, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, πιθανότατα τα νέα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν στην Ελλάδα είναι: Περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ, περικοπή των επιδομάτων και των μπόνους στο δημόσιο με ενδεχόμενη κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση των δύο μισθών σε όλες τις συντάξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αύξηση του φόρου κατανάλωσης σε ποτά, καπνό και καύσιμα είναι

Αρχικά, αναμένεται αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο έως τέσσερις μονάδες βάσης για τρία έτη. Δηλαδή, ο ΦΠΑ θα διαμορφωθεί μεταξύ 23-25% από 21% που είναι τώρα, ενώ θεωρείται βέβαιη η αύξηση του έκτακτου φόρου κατανάλωσης σε καύσιμα, καπνό και ποτά τουλάχιστον κατά 10%. Επιπλέον αναμένεται η κατάργηση των επιδομάτων στο δημόσιο ενώ εξετάζεται σοβαρά και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.

"Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, της 13ης και της 14ης σύνταξης, τρία χρόνια πάγωμα μισθών, η αλλαγή των συντελεστών των εμμέσων φόρων σε βάρος του καταναλωτή και η αύξηση του ΦΠΑ έρχονται να επιβαρύνουν την ζωή των πολιτών και μάλιστα μονόπλευρα", είπε ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. "Διαπιστώσαμε ότι βρισκόμαστε σε μια τελειωμένη συμφωνία", πρόσθεσε. "Βγαίνει μια απόφαση η οποία έρχεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν το πιθανότερο την Παρασκευή και προειδοποίησε για κινητοποιήσεις από την πλευρά των εργατικών σωματείων. "Τη χώρα μας την αγαπάμε όλοι. Αλλά αγαπάμε τους φτωχούς ανθρώπους αυτής της χώρας, τους μη έχοντες και μη κατέχοντες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να μπορέσουμε να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης».

Χ. Πολυζωγόπουλος: «Να συνεργαστούμε για να βγούμε από την κρίση»
«Οι κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας δεν έχουν παρά να αθροίσουν τις προσπάθειές τους για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χώρας. Πρέπει να εργαστούμε έτσι, ώστε η παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα να συγκλίνουν στο στόχο», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πραγματοποιήθηκε νωρίτερα συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων.

Ερωτηθείς για τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Πολυζωγόπουλος είπε ότι αυτός έχει τους δικούς του κανόνες, όμως πρέπει να υπάρχει, να υποστηρίζεται και να αυξάνεται για να απορροφά και την ανεργία.

Ενώ σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές", ο πρόεδρος της ΟΚΕ είπε ότι πρέπει να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινωνικός παρονομαστής, ώστε να μην αυξάνεται η φτώχεια.


Β. Κορκίδης: «Πολύ σκληρά τα μέτρα που ζητά η τρόικα»

Τα μέτρα που μας ζητάει η "τρόϊκα" είναι πολύ σκληρά, αλλά τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά, δήλωσε ο κ. Βασίλης Κορκίδης πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, μετά τη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας ταυτόχρονα, ότι η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ τόνισε ότι πρέπει να εκμεταλλευθούμε στο έπακρο το μεταβατικό στάδιο.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κορκίδης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να πούμε ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.


Δ. Ασημακόπουλος: «Ανεδαφίκή νέα αύξηση του ΦΠΑ- Σκληρά τα μέτρα»

Υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, εξερχόμενος της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Ασημακόπουλος είπε ότι κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, είναι ανεδαφική -"είναι σαν να είσαι στον Αρη", είπε χαρακτηριστικά - ενώ αντιτάχθηκε στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.
ΓΣΕΕ: «Ζητά επέιγουσα συνάντηση»


Δ. Δασκαλόπουλος: «Όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια»

Σε τούτες τις κρίσιμες στιγμές είμαστε όλοι συμπαραστάτες στην αναγκαία εθνική προσπάθεια. Αυτή τη στιγμή απαιτείται πολιτική ευθύνη και κοινωνική σύμπνοια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ μετά τη συνάντηση των παραγωγικών φορέων.

Ο τόπος μας έχει πραγματικές δυνατότητες, μπορεί να ξαναδεί άσπρη μέρα. Η δική μας βούληση είναι δεδομένη. Ο ιδιωτικός τομέας, οι σύγχρονες επιχειρήσεις μπορούν και θα συμβάλουν ώστε να ξαναυπάρξει ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης, δουλειές.


Στο μεταξύ, η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό επισημαίνει τα εξής: «Ενόψει των εξελίξεων οι οποίες αφορούν στη διαπραγμάτευση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (με συμμετοχή του ΔΝΤ), παρακαλούμε να ορίσετε επείγουσα συνάντηση με τη ΓΣΕΕ ώστε πέραν της ενημέρωσης των Προέδρων των κοινωνικών οργανώσεων να υπάρξει αυτοτελής ανταλλαγή θέσεων με το σύνολο της οργάνωσής μας η οποία αποτελεί το συλλογικό εκφραστή των δυνάμεων της μισθωτής εργασίας».

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης