Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αγρια δημοσιονομική λιτότητα με μέτρα 25 δισ. ευρώ

28 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • Αγρια δημοσιονομική λιτότητα με μέτρα 25 δισ. ευρώ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών, στοχεύοντας σε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2014.
Αγρια δημοσιονομική λιτότητα με μέτρα 25 δισ. ευρώ διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα των δανειστών, στοχεύοντας σε πλεονασματικό προϋπολογισμό το 2014.
 
Συμβολική διαμαρτυρία εκπαιδευτικού για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κατά το χθεσινό συλλαλητήριο της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα
 Τα προσεχή 24ωρα θα είναι τα πιο κρίσιμα, καθώς οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναμένεται να κάνουν τις τελευταίες διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση πριν καταλήξουν στο κείμενο των μέτρων που θα αποδεχθεί η Ελλάδα και θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή, προκειμένου να αρχίσει η εκταμίευση του πρώτου πακέτου δανεισμού, που συνολικά για φέτος φτάνει σε 40-45 δισ. ευρώ.

24,4 δισ. ευρώ σε 3 χρόνια

Το κείμενο των μέτρων και της συνολικής συμφωνίας αναμένεται να ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το αργότερο μέχρι την Κυριακή. Η χώρα θα εισέλθει σε μια περίοδο σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς «από το 2011 και τα επόμενα τρία χρόνια», δηλαδή μέχρι και το 2014, πρέπει να μειωθεί επιπλέον 10% το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού πλέον του 4% που έχει προγραμματιστεί για φέτος.

Με απλά νούμερα μιλάμε για μέτρα 24,4 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 6,1 δισ. ευρώ κατ' έτος ξεκινώντας από το 2011 μέχρι το 2014, πλέον των 9,7 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εφαρμοστεί για φέτος. Η προσαρμογή θα μας κοστίσει συνολικά κάτι παραπάνω από 34 δισ. ευρώ, προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2014 να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός.

Η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ...

Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών όταν μιλούσε στη Βουλή για «τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ στη χώρα», αλλά και όταν προσδιόριζε το εύρος των μέτρων τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο και των εσόδων. Αποκαλυπτικός ήταν και χθες στο Mega όταν δήλωνε πως «οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν με το συμφέρον της χώρας και των πολιτών».

Προφανώς, για την κυβέρνηση οι κόκκινες γραμμές έχουν σβηστεί και τώρα είναι αυτή που πιέζει να ανακοινωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το επαχθέστερο πακέτο μέτρων. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα των δανειστών έχουν μπει «4» καίρια μέτρα:

113ος και 14ος μισθός. Η τρόικα εμφανίζεται να το θέτει ως ένα από τα βασικότερα ζητήματα. Η μείωση των δύο μισθών στο δημόσιο τομέα θα περιορίσει σημαντικά το κονδύλι των δαπανών και δη αυτό της μισθοδοσίας που διογκώθηκε υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια φτάνοντας στο 11%. Οσο δε για το κόψιμό τους στον ιδιωτικό τομέα, κατά την τρόικα είναι καθαρά ζήτημα ανταγωνιστικότητας.

Η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει με μισθούς

Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίζεται πως δίνει μάχη να μην περάσει το μέτρο αυτό. Με τις φράσεις «επιχειρούμε χωρίς να κάνουμε περαιτέρω μειώσεις των μισθών» για το Δημόσιο και «η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει κύρια με τους μισθούς» για τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Οικονομικών στη χθεσινή συνέντευξή του στο Mega δεν φαίνεται να καθησυχάζει και τόσο τους πολίτες καθώς το θέμα παραμένει ανοιχτό όσο ποτέ άλλοτε. Και δη το επίμαχο ζήτημα του κοψίματος δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα, σημείο κατά το οποίο ο υπουργός είπε ξεκάθαρα πως «οι κόκκινες γραμμές έχουν να κάνουν με το συμφέρον της χώρας και των πολιτών».

2Απολύσεις. Η περικοπή του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο αποτελεί βασική θέση της τρόικας. Οπως και η απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, που και αυτό οδηγεί σε αύξηση των απολύσεων και κυρίως σε ατομικές διαπραγματεύσεις. Για το πρώτο, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται να ξεκινάει από την κατάργηση των θέσεων μαζί με την κατάργηση περισσότερων από 5.000 φορέων, ενώ τον ίδιο δρόμο ενδέχεται να πάρουν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στον ιδιωτικό τομέα για τον κ. Παπακωνσταντίνου η αγορά εργασίας στην Ελλάδα «σε κάποια κομμάτια είναι προστατευμένη και σε κάποια ασύδοτη».

Δαπάνες και έσοδα

3Δαπάνες. Το κόψιμο των δαπανών σε μόνιμη βάση αποτελεί βασικό αίτημα της τρόικας. Και σε αυτό εντάσσει, εκτός από το κονδύλι των αποδοχών, και το κόψιμο των επιχορηγήσεων σε Ασφαλιστικά Ταμεία, Νομικά Πρόσωπα και ΟΤΑ.

4Εσοδα. Κι επειδή τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα και η τρόικα θέλει να είναι βέβαιη πως στην πορεία εφαρμογής του Προγράμμματος Στήριξης δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, φαίνεται να ζητάει και αυξήσεις σε φόρους. Αλλωστε ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε «ή θα περιορίσουμε τις δαπάνες ή θα αυξήσουμε τα έσοδα ή και τα δύο».

Σε κάθε περίπτωση το νέο Πρόγραμμα θα εφαρμοστεί υπό τον μόνιμο έλεγχο των δανειστών που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν την παραμικρή απόκλιση.
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης