Στις 10 Μαΐου αποφασίζει η ΕΕ για την Ελλάδα αποκαλύπτει γερμανικό έγγραφο .

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Απρίλιος 2010
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης συνόδου κορυφής στις 10 Μάιου με θέμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. Taxheaven.gr

Στις 10 Μαΐου αποφασίζει η ΕΕ για την Ελλάδα αποκαλύπτει γερμανικό έγγραφο .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλισης συνόδου κορυφής στις 10 Μάιου με θέμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με τίτλο "Νόμος για τη διατήρηση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης" περιλαμβάνει ένα άτυπο χρονοδιάγραμμα που να προβλέπει την ψηφοφορία με κρατών μελών του ευρώ σχετικά με την επικύρωση του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας και η πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Το έγγραφο αυτό, επίσης,  επισημαίνει πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα πραγματοποιήσει τη ψηφοφορία σχετικά με το 3ετές πρόγραμμα λιτότητας στις 6 με 7 Μάιου. Επισημαίνεται επίσης ότι οι συνομιλίες με το ΔΝΤ και την Επιτροπή της ΕΕ στην Αθήνα σχετικά με τον στόχο της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 2 Μαΐου, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα αποτελέσματα αυτών των συνομιλιών στις 4 Μαΐου σε μια τηλεφωνική διάσκεψη.

Επίσης, άλλα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως υπάρχουν πολύ έντονες επαφές ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων για να συγκληθεί μία διάσκεψη της Ευρωομάδας σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 10 Μαΐου.

Πρόκειται για μία συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα είναι η πρώτη αυτού του είδους μετά από τη σύνοδο που έγινε στο Παρίσι το 2008 την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Στόχος της διάσκεψης θα είναι η ενεργοποίηση του σχεδίου βοήθειας της Ελλάδας με δάνεια ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης για το 2010 και περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαιώσουν ότι το αίτημα της Αθήνας είναι δικαιολογημένο.

Όπως δήλωσε και ο γενικός διευθυντής του τμήματος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Κομισιόν κ. Marco Buti, οι συζητήσεις προβλέπεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου. Ο αξιωματούχος, πρόσθεσε ότι το τριετές σχέδιο λιτότητας, που θα εξειδικεύει τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμά της το 2011 και το 2012, αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα.

Υπενθυμίζεται, πως δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ έχουν τονίσει πως η ευρωζώνη είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ελλάδα διμερή δάνεια έως τις 19 Μαΐου, ημερομηνία λήξης ελληνικού ομολόγου ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Πηγή Ελευθεροτυπία