Αποτελέσματα live αναζήτησης

Χάθηκε κεφαλαιοποίηση 4,5 δις. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο - Υποχώρηση 6,42% του Γεν. Δείκτη στις 888,31 μονάδες

24 Φεβρουάριου 2022 Σχόλια
Χάθηκε κεφαλαιοποίηση 4,5 δις. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο - Υποχώρηση 6,42% του Γεν. Δείκτη στις 888,31 μονάδες

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Η ημέρα ξεκίνησε με το σοκ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές σε όλους τους τομείς. Πτώσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκτίναξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλματώδη άνοδο στα Συμβόλαια Εμπορευμάτων γεωργικών προϊόντων και ζωικών προϊόντων και γενικά μία παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.

Το χρονικό της μεγαλύτερης πτώσης της διετίας

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε κοντά στις 912 μονάδες και ισορρόπησε με το market making κοντά στις 916-917 μονάδες.

Από την στιγμή που το Χρηματιστήριο ‘απάλλαξε’ τα μέλη του (Χρηματιστηριακές και ΑΕΠΕΥ) από την υποχρέωση του market making (δηλαδή να απορροφούν την προσφορά) οι τιμές των μετοχών των εισηγμένων (όλων των κεφαλαιοποιήσεων) κατέρρευσαν συμπαρασύροντας μαζί τους τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Επίσης από την έναρξη της συνεδρίασης φάνηκε πανικός από τις αυξημένες συναλλαγές πωλήσεων που οξύνθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε έντονα και μέσα σε διάστημα μίας ώρας έφτασε από τις 916 μονάδες προς τις 905 μονάδες όπου ισορρόπησε για πάνω από δύο ώρες. Τελικά ήρθε το δεύτερο κύμα πωλήσεων και οδήγησε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 900 μονάδες σπάζοντας τελικά και την ισχυρή (θεωρητικά) στήριξη των 890 μονάδων.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης, έκλεισε στις 888,31 μονάδες με υποχώρηση 6,42%. Η αξία συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στα 163,4 εκατ. Ευρώ. Το πιο τρομακτικό στην σημερινή ‘χρηματιστηριακή καταιγίδα’ ήταν το γεγονός ότι από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν μόνο μία (η «Φίλιππος Νάκας») βρέθηκε σε άνοδο και 126 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά.

Οι απώλειες κατανεμήθηκαν προς όλες τις κατηγορίες μετοχών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-6,63%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-6,46%). Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες (όλοι ήταν πτωτικοί) την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-9,7%), των Τραπεζών (-8,88%), των Τροφίμων-Ποτών (-8,49%), Υγείας (-8,33%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,65%), Εμπορίου (-7,45%). Την μικρότερη υποχώρηση είχαν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-1,3%), Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-5,11%), Πετρελαίου - Αερίου (-5,21%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Alpha Bank, η ETE, η Eurobank, η ΔΕΗ, η Μυτιληναίος, η Jumbo, ο ΟΤΕ.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν με πολύ μεγάλη πτώση που οφείλετο στον πανικό της εισβολής στην Ουκρανία. Σταδιακά, οι πιέσεις απορροφήθηκαν και με το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών μειώθηκαν στο χαμηλότερο της ημέρας.

Ενδεικτικά ο DAX υποχωρούσε κατά 4%, όπως και ο CAC ενώ ο Eurostoxx μειώνονταν κατά 3,83%.

Στα αμερικανικά χρηματιστήρια, ο Dow Jones υποχωρούσε μία ώρα μετά την έναρξη κατά 1,74%, ο S&P 500 κατά 1,12% και ο Nasdaq μόλις κατά 0,38% και η τελική έκβαση των συνεδριάσεων ίσως καθορίσουν την επόμενη ημέρα.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης