Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αλλαγές στα μπλοκάκια και στην εργασία του Σαββάτου .

23 Απρίλιου 2010 Σχόλια
  • ΣE νέες αλλαγές υπέρ των επιχειρήσεων προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ καθώς οι ρυθμίσεις επιτρέπουν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Οι κυριότερες αλλαγές στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» αφορούν εκ νέου την παροχή εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, αλλά και την εργασία την έκτη ημέρα (Σάββατο).
Τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για εργασιακά.

ΣE νέες αλλαγές υπέρ των επιχειρήσεων προχώρησε χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ καθώς οι ρυθμίσεις επιτρέπουν την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Οι κυριότερες αλλαγές στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» αφορούν εκ νέου την παροχή εργασίας με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, αλλά και την εργασία την έκτη ημέρα (Σάββατο).

Συγκεκριμένα, για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για όσους απασχολούνται με «μπλοκάκι» θα χρειάζονται αντί έξι συνεχόμενων μηνών στον ίδιο εργοδότη, εννέα μήνες. Παράλληλα, για την αμοιβή του Σαββάτου αποφάσισε ο κ. Λοβέρδος να μην καταβάλλεται προσαυξημένο το ημερομίσθιο κατά 50%, αλλά μόλις 30% επιπλέον, εξαιρώντας από αυτή τη διάταξη τους εποχιακά απασχολούμενους σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αρχικές τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού ήταν προσαύξηση 100% για το Σάββατο και η χρήση Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών για τρεις συνεχόμενους μήνες, ωστόσο δεν τηρήθηκαν ούτε κατά το ήμισυ.

Οι διατάξεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία ζητεί να αποσυρθούν οι αλλαγές αυτές και να ισχύσει η προσαύξηση του ημερομισθίου του Σαββάτου για όλους τους εργαζομένους. Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία χαρακτήρισε την υπαναχώρηση του υπουργού «παντελώς απαράδεκτη, αντεργατική και αντι-ασφαλιστική, ειδικότερα σ'Α έναν κλάδο όπου οργιάζει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και είναι χιλιάδες ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι σπουδαστές εκπαιδευόμενοι».

Ακόμη, στο άρθρο 21, που αφορά θέματα οικονομικής διαχείρισης της ΔΕΗ και του ΟΤΕ προστίθεται ότι «το ειδικό κεφάλαιο του τέως ΟΑΠ-ΔΕΗ κατανέμεται κατά 76% υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και κατά 24% υπέρ του ΤΑΥΤΕΚΩ για τους αντίστοιχους τομείς ασφάλισης του προσωπικού της ΔΕΗ».

Παράλληλα, με τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την κατάρτιση κλαδικών συμβάσεων τραπεζών και θέματα ελέγχου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ειδικότερα, για την κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι κλαδικές συμβάσεις δύνανται να συνάπτονται και από μεμονωμένους εργοδότες, οι οποίοι εκπροσωπούνται με κοινό εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους, εφόσον οι καλούμενοι για διαπραγματεύσεις εργοδότες είτε καλύπτουν τουλάχιστον το 70% των εργαζομένων στον κλάδο είτε είναι οι τουλάχιστον πέντε μεγαλύτεροι εργοδότες, με κριτήριο τους εργαζομένους που απασχολούν. Σε περίπτωση μη ορισμού εκπροσώπου, άρνησης διαπραγμάτευσης ή αποτυχίας, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 1876/90.

Με άλλες τροπολογίες ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις συνταγογραφήσεις.

Συγκεκριμένα, με στόχο να περιοριστεί το φαινόμενο της άσκοπης συνταγογράφησης που επιβαρύνει υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία, αυστηροποιούνται τα πρόστιμα και οι διοικητικές κυρώσεις (πέραν των ποινικών) που θα αντιμετωπίζουν οι γιατροί που δίνουν φάρμακα χωρίς λόγο.

Η περίπτωση παράνομης συνταγογράφησης θα συνιστά λόγο ακόμη και οριστικής διακοπής της σύμβασης του ιατρού όχι μόνο με το συγκεκριμένο ασφαλιστικό ταμείο αλλά με οποιοδήποτε άλλο Tαμείο. Επίσης, οι ιατροί που παρανόμως συνταγογραφούν θα καλούνται να πληρώσουν τη ζημία που προκλήθηκε στο Tαμείο προσαυξημένη κατά 50% ενώ προβλέπεται και πρόστιμο που κυμαίνεται από 3.000 έως 15.000 ευρώ (από 500 έως 10.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).

Ανάλογα θα αυξάνονται και τα πρόστιμα σε περίπτωση παράβασης φαρμακοποιών.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης