Πίεση στην Ελλάδα για επίσπευση την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Οικονομικές Ειδήσεις

20 Απρίλιος 2010
AΣΦYKTIKH πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να επισπεύσει την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στον οποίο θα μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άσκησαν χθες οι αγορές, ενόψει και της σημερινής δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να εκτιμάται σε επίπεδα υψηλότερα του 4%. Taxheaven.gr

Πίεση στην Ελλάδα για  επίσπευση την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.           
 
AΣΦYKTIKH πίεση στην Ελλάδα προκειμένου να επισπεύσει την προσφυγή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στον οποίο θα μετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άσκησαν χθες οι αγορές, ενόψει και της σημερινής δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων με τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να εκτιμάται σε επίπεδα υψηλότερα του 4%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το spread του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς «εκτοξεύτηκε» στη διάρκεια της ημέρας μέχρι και τις 473 μονάδες βάσης για να υποχωρήσει το απόγευμα προς τα επίπεδα των 457 μ.β. Σημειώνεται ότι το spread του δεκαετούς ήταν την Παρασκευή στις 430 μ.β.

Τραπεζικοί παράγοντες, σχολιάζοντας τη νέα κούρσα ανόδου του spread, τόνιζαν ότι οι αγορές στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη χώρα ζητώντας την άμεση προσφυγή της στον μηχανισμό ενώ δεν έλειψαν και οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για «εκβιασμό» των αγορών ενόψει της σημερινής δημοπρασίας των εντόκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των 470 μ.β. στο spread μεταξύ των ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό αποτελούν και το υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Παράλληλα, τα πενταετή ελληνικά CDS βρέθηκαν στις 469,22 μ.β., καταγράφοντας νωρίτερα νέο ιστορικό υψηλό στις 471 μονάδες βάσης.

Υψηλότερα διαμορφώθηκε και το spread του 2ετούς στις 649 μ.β., όπως επίσης του 3ετούς, στις 677 μονάδες βάσης. Στους τίτλους 5ετούς διάρκειας το spread κυμαίνεται στις 539 μ.β.

«Κανείς δεν θέλει να τοποθετηθεί καθώς η κατάσταση είναι πολύ ομιχλώδης», τονίζουν διαχειριστές ομολογιακών χαρτοφυλακίων, αφού οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς περιμένουν αύριο την έναρξη των συνομιλιών με το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές, στο δεκαετές οι συναλλαγές λίγο πριν τις πέντε ανήλθαν σε 45 εκατ. ευρώ, ενώ σ'Α όλη την καμπύλη των ομολόγων οι συναλλαγές έφθασαν τα 250 εκατ. ευρώ.

Στο χρηματιστήριο η πτώση έφθασε και στο 3,11%, αλλά αργότερα μάζεψε τις απώλειες κλείνοντας στις 1.944 μονάδες με απώλειες 2,56%. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε σε 141,98 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά 158 μετοχές υποχρεώθηκαν σε απώλειες, 33 έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με θετικό πρόσημο και 103 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Σε ποσοστό 2,64% υποχώρησε ο δείκτης των τραπεζών, με το σύνολο των τίτλων του σε αρνητικό έδαφος, πλην της αμετάβλητης Marfin Popular Bank.

Πηγή Express