Αποτελέσματα live αναζήτησης

Με ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών θα ελεγχθεί η αγορά των υγρών καυσίμων .

19 Απρίλιου 2010
  • TON φάκελο της αγοράς καυσίμων ανοίγουν τα Yπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που οδήγησαν σε εκτίναξη τις λιανικές τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με την προδιαγραφόμενη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου τους επόμενους μήνες, ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατό υφιστάμενες στρεβλώσεις της αγοράς.
Με ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών θα ελεγχθεί η αγορά των υγρών καυσίμων .

TON φάκελο της αγοράς καυσίμων ανοίγουν τα Yπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος με εντολή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Οι δύο αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που οδήγησαν σε εκτίναξη τις λιανικές τιμές των καυσίμων, σε συνδυασμό με την προδιαγραφόμενη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου τους επόμενους μήνες, ανησυχούν το οικονομικό επιτελείο, που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το ταχύτερο δυνατό υφιστάμενες στρεβλώσεις της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη προετοιμάζει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης των πρατηριούχων μέσω του ΕΣΠΑ προκειμένου να εγκαταστήσουν ηλεκτρονικό σύστημα εισροών-εκροών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι της τάξεως των 90 εκ. ευρώ. Οι βασικές αρχές του προγράμματος έχουν ήδη σταλεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στα συναρμόδια Yπουργεία Μεταφορών και Οικονομικών προκειμένου το σύστημα εισροών-εκροών να συνδεθεί με την εγκατάσταση των ταμειακών μηχανών. Παράλληλα έχει ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς να ορίσουν εκπροσώπους σε ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί προκειμένου να εξετάσει το σύνολο του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, με βάση τα πορίσματα και τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Εν τω μεταξύ, έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Yπουργείων, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, η μεταφορά στο ΥΠΟΙΑΝ των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ για την ενημέρωση και παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ παράλληλα προωθούνται οκτώ παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς και συγκεκριμένα:

• Θέσπιση, πέραν των ποινικών, και διοικητικών κυρώσεων (χρηματικά πρόστιμα) για τη μη υποβολή στοιχείων από πρατήρια υγρών καυσίμων στο Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων.

• Δημιουργία και παρακολούθηση Mητρώου Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων.

• Δημιουργία βάσης δεδομένων παρακολούθησης της εξέλιξης της χρηματιστηριακής τιμής του πετρελαίου και της τιμής διυλιστηρίου και ενημέρωση της Γ.Γ. Εμπορίου για τις χονδρικές τιμές πώλησης των καυσίμων.

• Ρύθμιση για τη βελτίωση του μηχανισμού εποπτείας αποθεμάτων καυσίμων ασφαλείας. Μάλιστα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει προτείνει τη συγκρότηση κανονισμού τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, ο οποίος θα περιλαμβάνει τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις για την πιστοποίηση αποθηκευτικών χώρων ως αποθηκών τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας και κυρίως τους όρους πρόσβασης τρίτων σε αποθήκες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με το αντάλλαγμα για την πρόσβαση σε αποθήκες τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας.

• Συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με σκοπό την αναθεώρηση των συμβάσεων των πρατηρίων (ΣΕΑ) με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και τους διαχειριστές των κλειστών αυτοκινητοδρόμων.

• Εγκατάσταση ειδικών ηλεκτρονικών πινάκων σε κλειστούς αυτοκινητοδρόμους για την ενημέρωση των οδηγών για τη φθηνότερη λιανική τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων, καθώς και δημιουργία ανάλογων υπηρεσιών SMS σε συνεργασία με τις εταιρίες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

• Διευθέτηση της χρονίζουσας εκκρεμότητας αναφορικά με τη λειτουργία των αυτόματων αντλιών υγρών καυσίμων. Το Yπουργείο Οικονομίας δεν φαίνεται να εξετάζει την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, την οποία προτείνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς εκτιμάται ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση αυτόματων αντλιών.

• Ενίσχυση δράσεων για την ενημέρωση των καταναλωτών σε θέματα κριτηρίων επιλογής πρατηρίων πώλησης υγρών καυσίμων.

Πηγή: Express.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης