ΟΟΣΑ: Σε 17 μειώθηκαν οι χώρες «φορολογικοί παράδεισοι».

Οικονομικές Ειδήσεις

19 Απρίλιος 2010
Από περισσότερες των 40 σε 17 μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των χωρών «φορολογικών παράδεισων» που βρίσκονται στη «γκρί» λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως μεταδίδει το Ρόιτερς. Από την άλλη, τονίζεται πως αρκετές χώρες συνεχίζουν να διαφεύγουν βρίσκοντας «παραθυράκια» Taxheaven.gr

ΟΟΣΑ: Σε 17 μειώθηκαν οι χώρες «φορολογικοί παράδεισοι».

Από περισσότερες των 40 σε 17 μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο ο αριθμός των χωρών «φορολογικών παράδεισων» που βρίσκονται στη «γκρί» λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως μεταδίδει το Ρόιτερς. Από την άλλη, τονίζεται πως αρκετές χώρες συνεχίζουν να διαφεύγουν βρίσκοντας «παραθυράκια»

Στην "γκρι" λίστα βρίσκονται χώρες οι οποίες δεν έχουν εφαρμόσει τις διεθνείς συμφωνίες για τα φορολογικά πρότυπα.

Ο ΟΟΣΑ δηλώνει ευχαριστημένος αλλά πηγές τονίζουν ότι οι στόχοι έκαναν λόγο για καλύτερες επιδόσεις. Το ποσό των χρημάτων που έχει εκτιμηθεί ότι διακινείται στις χώρες «φορολογικούς παράδεισους» είναι 11,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παρόλα αυτά, οι αντιρρήσεις εστιάζονται στο ότι ακόμα και χώρες που βγαίνουν από τη λίστα μπορεί να συνεχίζουν να αποτελούν φορολογικό παράδεισο. Αυτό γίνεται διότι αρκεί μια χώρα να υπογράψει συμφωνία με άλλες 12 για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

Έτσι τονίζεται πως κάποιες «επιλέγουν» χώρες με τις οποίες δεν έχουν συναλλαγές, για να βγούν από τη λίστα, συνεχίζοντας να αποτελούν φορολογικό παράδεισο για άλλες. Για αυτό το λόγο ζητείται από τον ΟΟΣΑ να αυξήσει τον αριθμό των συμφωνιών που πρέπει να υπογράφει κάθε χώρα.

Πηγή Ελευθεροτυπία